Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί και πότε να ανησυχήσετε

Offsite Team
- 24.12.2021

Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί και πότε να ανησυχήσετε

Ποια τα συμπτώματα της δύσπνοιας στην εγκυμοσύνη

Η δύσπνοια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και δεν θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο. Εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο, δεν αποκλείεται όμως να ξεκινήσει ήδη από το δεύτερο τρίμηνο και να επιδεινωθεί μέχρι το μωρό να "πάρει θέση" για τον τοκετό.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι προκαλεί τη δύσπνοια στην εγκυμοσύνη;

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στις ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον ρυθμό αναπνοής για να παρέχεται περισσότερο οξυγόνο στο μωρό που μεγαλώνει στη μήτρα.

Πίεση στο διάφραγμα

Όσο μεγαλώνει το έμβρυο, τόσο περισσότερο πιέζει η μήτρα το διάφραγμα, πιέζοντας έτσι τους πνεύμονες και δυσκολεύοντας την αναπνοή.

Αύξηση βάρους

Η μεγάλη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη δυσκολεύει τη μέλλουσα μητέρα στην αναπνοή την κίνηση και όχι μόνο και μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου και το μωρού.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι παραπάνω είναι οι βασικοί λόγοι που προκαλούν δύσπνοια στην εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δύσπνοια μπορεί να νιώσετε και μετά την έντονη σωματική δραστηριότητα ή εάν κυοφορείτε δίδυμα.

egkymosyni to kalokairi

Τα συμπτώματα της δύσπνοιας

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος και το λαιμό
  • Γρήγορος ρυθμός αναπνοής και πιο σύντομες ανάσες

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η δύσπνοια συνήθως υποχωρεί όταν το μωρό "πάρει θέση" για τον τοκετό. Μέχρι τότε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε εκτός από υπομονή, σας προτείνουμε όμως να δοκιμάσετε τα εξής που πιθανότατα να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα:

  • Καθίστε ίσια - Η στάση του σώματος παίζει ρόλο στην αναπνοή και όταν κάθεστε με ίσια την πλάτη, δίνετε περισσότερο χώρο στα πνευμόνια.
  • Προτιμήστε να κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά - Όπως έχουμε δει και σε παλαιότερο άρθρο μας, η στάση ύπνου από αυτήν την πλευρά συνεπάγεται και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας - Τα μικρά και συχνά σνακ και η επιλογή υγιεινών τροφών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και "φτωχές" σε θερμίδες, είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το βάρος του σώματός σας στα φυσιολογικά επίπεδα κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
  • Κάντε γυμναστική αλλά με μέτρο - Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα, είναι σημαντικό όμως πάντα να ακούτε το σώμα σας και να μην το πιέζετε να κάνει παραπάνω από όσα αντέχει.

Πότε να ανησυχήσετε;

Εάν η δύσπνοια που νιώθετε επιδεινώνεται συνεχώς και ταυτόχρονα νιώθετε ζαλάδα, τάσεις για λιποθυμία, βήχα ή πυρετό, δυσκολία στην ομιλία και πόνο στο στήθος, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Home