Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε. Χαραλαμπίδου στην OffsiteNews: Γιατί κατέθεσα πρόταση για την Ευθανασία

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
03.06.2023

Ε. Χαραλαμπίδου στην OffsiteNews: Γιατί κατέθεσα πρόταση για την Ευθανασία

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση στην Κύπρο και τι προνοεί η πρόταση νόμου

Πρόταση νόμου η οποία τιτλοφορείται ως «Νόμος που προβλέπει για τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής και περί συναφών θεμάτων» κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη (1η Ιουνίου) στη Βουλή η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου, μιλώντας στην OffsiteNews, περιέγραψε την προσπάθεια που ξεκίνησε για την πρόταση νόμου, η οποία όπως ανέφερε, χρειάστηκε αρκετή μελέτη και 1 χρόνος μέχρι να πάρει την τελική της μορφή. 

Αρχικά δήλωσε πως η δημόσια συζήτηση στην Κύπρο για την ευθανασία ξεκίνησε όταν ο Δικηγορικός Σύλλογος και η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών διοργάνωσαν 2 ημερίδες στις οποίες παρευρέθηκαν και Βέλγοι Δικαστές του ΕΔΑΔ.

«Στη συνέχεια ακολούθησαν 4 συνεδριάσεις στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος της Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής παρουσίασε δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειχναν πως πάνω από το 60% της κυπριακής κοινωνίας αποδέχεται την ιδέα της ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής».

Συνεχίζοντας η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ότι για την ετοιμασία της πρότασης νόμου, μελετήθηκαν δικαστικές αποφάσεις και νομοθεσίες άλλων χωρών. «Εργάστηκαν πολλοί για να μπορέσουμε να είμαστε σωστοί και προ πάντων να θέσουμε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για να απαντηθούν οι ανησυχίες της κυπριακής κοινωνίας. Το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια συνεπάγεται και το δικαίωμα στον θάνατο με αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προνοεί η πρόταση και ποιος ο σκοπός

Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ευρίσκονται σε μη αναστρέψιμο στάδιο και επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους, έχοντας έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου «με την παρούσα πρόταση νόμου, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις επιτέλεσης πράξεων ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής και της νομιμοποίησης ιατρών να προβαίνουν σε μία από τις δύο καθοριζόμενες στον υπό ψήφιση νόμο μεθόδους, ήτοι της ενεργητικής ευθανασίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αναφορικά με ασθενείς οι οποίοι ευρίσκονται σε μη αναστρέψιμο καταληκτικό στάδιο, υπόκεινται σε έντονο πόνο και αφόρητη ταλαιπωρία και εν πλήρη διανοία εκφράζουν έντονα και επίμονα την επιθυμία να τερματίσουν τη ζωή τους, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο».

Σε σχέση με τις δικλείδες ασφαλείας η κ. Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι «σε περίπτωση που παρθεί απόφαση από τον ασθενή για ευθανασία, θα πρέπει αρχικά να το δηλώσει προφορικά, να περάσει από 2 ιατροσυμβούλια, ακολούθως να το επαναλάβει και ακολούθως να το δηλώσεις και γραπτώς. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι ο ασθενής με πλήρη διαύγεια λαμβάνει αυτή την απόφαση».

Η συζήτηση για την πρόταση νόμου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα κληθούν να παραστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες, οργανωμένα σύνολα, σύνδεσμοι ασθενών και επαγγελματιών υγείας για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Home