ΕΕ: Απαγορεύει το διοξείδιο τιτανίου σε τρόφιμα/Δεν είναι ασφαλές

ΕΕ: Απαγορεύει το διοξείδιο τιτανίου σε τρόφιμα/Δεν είναι ασφαλές

Ζητά συνεργασία εθνικών αρχών για να σταματήσει η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα, η Επίτροπος Υγείας

Την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων (E171) ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την απαγόρευση να ισχύει από φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής.

 

«Η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι πολίτες μας και η υγεία τους είναι αδιαπραγμάτευτες. Γι’ αυτό εξασφαλίζουμε αυστηρό και συνεχή έλεγχο εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας για τους καταναλωτές» ανέφερε σε δήλωση η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.  

«Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι να διασφαλίσουμε ότι στα πιάτα μας φτάνουν μόνο ασφαλείς ουσίες, η χρήση των οποίων στηρίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία. Με τη σημερινή απαγόρευση αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές», πρόσθεσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 «Βασίζομαι στη συνεργασία των αρχών των κρατών μελών, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα», υπογράμμισε η κα. Κυριακίδου.  

Τα κράτη μέλη ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, και η οποία βασίστηκε σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.

ΚΥΠΕ

Home