Έχετε απορίες για τους Χειροπράκτες; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε απορίες για τους Χειροπράκτες; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι χειροπρακτική, πότε είναι αναγκαία και τι να προσέξουμε- Ο χειροπράκτης Φώτης Αντικίδης απαντά

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Η μέθοδος της χειροπρακτικής γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Η σύγχρονη ζωή, οι έντονοι ρυθμοί και οι λάθος συνήθειες που έχουμε φέρνουν αρκετούς από εμάς να καταφεύγουμε στη μέθοδο της χειροπρακτικής για σκοπούς ευεξίας αλλά και για ιατρικούς σκοπούς. 

Ο χειροπράκτης Φώτης Αντικίδης μίλησε στην Offsite, εξήγησε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει το κοινό αναφορικά με τη μέθοδο της χειροπρακτικής, τι πρέπει να προσέξουμε στις συνήθειες μας αλλά και για το σοβαρό ζήτημα τον εγγεγραμμένων χειροπρακτών.

-Μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την ειδικότητα του χειροπράκτη, με αρκετούς να μην γνωρίζουν τι είναι, τι σπουδάζει ο επαγγελματίας και αν είναι ένας τομέας της ιατρικής… 

Αρχικά ο επαγγελματίας χειροπράκτης πρέπει να έχει το πτυχίο χειροπρακτικής που είναι 4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, μετά πρέπει να γραφτεί στο χειροπρακτικό σχολείο όπου γίνεται το μεταπτυχιακό. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την χώρα που γίνονται οι σπουδές πόσα χρόνια θα χρειαστούν και ποιος θα είναι ο τίτλος σπουδών, για παράδειγμα στην Αμερική ονομάζεται Doctor of Chiropractic Medicine άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία ή η Αυστραλία δεν δίνουν αυτό το πτυχίο, δίνουν bachelor ή masters στην χειροπρακτική.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει η σπουδή της χειροπρακτικής. Μπορείς να πάρεις ένα πτυχίο από τα Πανεπιστήμια εδώ που να εμπίπτει στις βιολογικές επιστήμες και μετά πρέπει ακολουθήσει η συνέχεια στο εξωτερικό για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την σπουδή.

-Η χειροπρακτική είναι τομέας της ιατρικής;

Είναι παραπλήσιος τομέας, δεν μπορούμε να το πούμε ιατρική, είναι ανεξάρτητος ο τομέας και ανήκει στο κομμάτι της υγείας. 

-Τι είναι η χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας υγείας στον κόσμο αυτή την στιγμή. Έχει να κάνει με την διάγνωση και προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης με διαφόρου είδους χειρισμούς, οι οποίες λέγονται ανατάξεις. Επίσης, έχει να κάνει με την μηχανική διόρθωση της σπονδυλικής στήλης που έχει επίπτωση στο νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν προβλήματα από δισκοκήλες μέχρι και προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από μη καλή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης όπως οι πονοκέφαλοι λόγω του αυχένα.

-Πως γίνονται οι θεραπείες και που κυμαίνονται οι τιμές;

Η θεραπείες επί το πλείστον που γίνονται είναι  χειροπρακτικές και γίνονται ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενή. Προσπαθούμε με διάφορους χειρισμούς και ανατάξεις χειρονακτικού τύπου να επαναφέρουμε την σπονδυλική στήλη και τον σπόνδυλο στην σωστή λειτουργική του κατάσταση. Δεν είναι μασάζ ακριβώς αλλά χρειάζεται πολλές φορές αυτό που λέμε στην Κύπρο ένα “τσάκρισμα”, μια κίνηση για να επαναφέρει στην αρχική λειτουργική μορφή.

Επιπλέον, κρίνεις ανάλογα πόσες θεραπείες θα χρειαστεί κάποιος από 2-3 μέχρι και 10-12 εξαρτάται από την περιπτώση. Οι τιμές είναι γύρω στα 40-50 ευρώ η συνεδρία, αλλά εξαρτάται πάντα από το τι θα κάνει ο καθένας, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές που έχει ο κάθε ειδικός.

-Ποιοι πάνε στον χειροπράκτη; 

Όλος ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί τον χειροπράκτη, αρκετοί έρχονται μόνο για ευεξία για να αισθάνονται καλύτερα, να ξεκλειδώσουν κάπως. Μπορεί να έρθουν ανθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα όπως δισκοκήλες, πονοκεφάλους, προβλήματα με την μέση. Η χειροπρακτική πλέον έχει εξελιχθεί σε ειδικότητες όπως ο αθλητικός τομέας, ο νευρολογικός, ακτινολογικός χειροπράκτης δηλαδή διαβάζει τις ακτίνες με χειροπρακτική προσαρμογή και οδηγεί τον χειροπράκτη στο τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Επίσης, βλέπουμε ανθρώπους με σκολίωση, μικρά παιδιά ή και μεγάλοι άνθρωποι με αρθρίτιδες που τους βοηθάει η θεραπεία.

-Πως ξεχωρίζουμε ότι το πρόβλημα μας χρειάζεται χειροπράκτη ή φυσιοθεραπευτή; Ποια η διαφορά των δύο;

Ο φυσιοθεραπευτής έχει να κάνει περισσότερο με το μυικό σύστημα, δε θα ασχοληθεί με τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιεί περισσότερο μηχανικά μέσα όπως διαθερμία, ρεύματα και τα πιο πολλά έχουν να κάνουν με το μυϊκό σύστημα, με θλάσεις, αποκατάσταση να δυναμώσει κάποιον ασθενή μεταχειρουργικά κτλ. 

Ο χειροπράκτης έχει να κάνει περισσότερο με το κομμάτι του πόνου. Να προσπαθήσει δηλαδή να μπει μέσα στην άρθρωση. Είναι και θέμα φιλοσοφίας, κάνει δηλαδή τις διαφοροποιήσεις μέσα από τις αρθρώσεις. Οι χειροπράκτες πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι η υπεξάρθρωση όπως λέγεται, δηλαδή ότι κάτι έχει γίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην σπονδυλική στήλη και δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί να πιέσει το νεύρο που πάει κάπου αλλού στο μυϊκό σύστημα ή στο οργανικό όπως στους πνεύμονες ή στην καρδιά. Αυτό που προσπαθεί ο χειροπράκτης είναι να πάει πάνω στις κλειδώσεις. 

-Ποιες είναι οι λάθος συνήθειες που έχουμε και δημιουργούν προβλήματα τέτοιου τύπου;

Για παράδειγμα δεν πρέπει να καθόμαστε σε μια καρέκλα για 8 - 9 ώρες την ημέρα. Αυτό που κάνουμε περισσότερο είναι ότι χάνουμε την σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης. Θα πρέπει να διατηρούμε τις καμπύλες, δηλαδή την λόρδωση και την κύφωση, σε σωστά επίπεδα και πρέπει γενικά το βάρος μας να μοιράζεται και να μην καθόμαστε σταυροπόδι. Ένα άλλο σημείο που παρατηρείται είναι ο τρόπος που κοιμόμαστε αρκετές φορές, το είδος του κρεβατιού που έχουμε αλλά και το πως καθόμαστε στο γραφείο. Τέλος, η άσκηση παίζει ρόλο καθώς πρέπει να είναι μέρος της υγιεινής ζωής, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για κίνηση!

-Δώστε μας μερικά τιπς για υγιεινή ζωή από τον τομέα της χειροπρακτικής;

Σηκωθείτε και περπατήστε. Κάθε μισή ώρα που είστε καθισμένος στο γραφείο πρέπει να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα, να σηκωθείτε και να περπατήσετε, να κάνετε λίγες διατάσεις να κυκλοφορήσετε λίγο. 

Να δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια το στρώμα μας. Αρκετά στρώματα είναι μέχρι 5-6 χρόνια δεν κρατάνε παραπάνω. Οι περισσότεροι έχουμε στρώματα για 10-15 χρόνια, αλλά εκεί είναι που δημιουργούνται προβλήματα. 

-Τι να προσέξει ο κόσμος πριν επισκεφθεί κάποιο χειροπράκτη; 

Οπωσδήποτε ο κόσμος πρέπει να ρωτάει αν είναι εγγεγραμμένος ο χειροπράκτης, όχι να πηγαίνει μόνο με το στόμα. Δυστυχώς είναι ένα επάγγελμα που στην Κύπρο και στην Ελλάδα όπου υπάρχει ο τίτλος του χειροπράκτη σε οποιον κάνει κάτι με τα χέρια αλλά δεν είναι έτσι. Δυστυχώς μπορούν να γίνουν πολλές σοβαρές ζημιές στο σώμα μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι σοβαρό ζήτημα, πρέπει να ρωτάμε αν είναι στον σύνδεσμο και που έκαναν σπουδές. Το πιο βασικό είναι αν πραγματικά είναι εγγεγραμμένοι για να είναι κατοχυρωμένοι και ασθενής και ειδικός.

Για να εγγραφεί ένας χειροπράκτης στον Σύνδεσμο Χειροπρακτών Κύπρου, πρέπει να αναγνωριστούν οι σπουδές του από το ΚΥΣΑΤΣ και μετά από αυτό πρέπει να κάνει την αίτηση για να γραφτεί στο Σύνδεσμό χειροπρακτών Κύπρου. Είναι μια άλλη διαδικασία βλέπουν αν είναι αναγνωρισμένα τα πτυχία, αν έχεις λευκό ποινικό μητρώο κτλ. 

Διαβάστε τον κατάλογο εγγεγραμμένων χειροπρακτών ΕΔΩ

 

Home