Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκκληση Κυριακίδου για την παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό

Offsite Team -
22.06.2020 - 14:03

Έκκληση Κυριακίδου για την παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό

Thumbnail
Έκκληση Επιτρόπου Κυριακίδου στα μέλη της επιτροπής ENVI ώστε να στηρίξουν τη στρατηγική για εμβόλια

Έκκληση στα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τη στρατηγική της Κομισιόν για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση εμβολίου για τον COVID19, απηύθυνε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας  και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα  Κυριακίδου, περιγράφοντας  αναλυτικά τα πρακτικά οφέλη της από κοινού προσέγγισης των προμηθειών σε επίπεδο ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής ENVI, ανέφερε ότι "ευτυχώς, βγαίνουμε από την αρχική φάση αντιμετώπισης κρίσεων" και πλέον ο στόχος είναι να "επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτής της πρόκλησης", με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Η Επίτροπος  ξεκαθάρισε ότι "ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο είναι το καλύτερο στοίχημα για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην πανδημία", ωστόσο διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη εμβολίου πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία και προς αυτό τον σκοπό η Κομισόν παρουσίασε, στις 17 Ιουνίου, μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19, την οποία υποστήριξαν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε η Επίτροπος.

Διευκρίνισε δε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: "Απαιτείται ταχεία δράση, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμβόλιο και πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας εμβολίου το συντομότερο δυνατό και στην κλίμακα παραγωγής που απαιτείται".

"Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων πρέπει να γίνουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Και αυτό συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι προγραμματιστές εμβολίων και οι κατασκευαστές θα ήταν έτοιμοι να αναλάβουν μόνοι τους. Συζητήσαμε με παραγωγούς εμβολίων και κράτη μέλη για να κατανοήσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αναπτύξουμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Η στρατηγική μας προτείνει μια κεντρική προσέγγιση της ΕΕ για την εξασφάλιση του εφοδιασμού εμβολίων - και περιλαμβάνει υποστήριξη στους παραγωγούς εμβολίων για να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ικανότητας και ταχύτητάς τους. Αυτή η προσέγγιση θα διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και θα αποτρέψει τον ανταγωνισμό, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, ενώ θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη να αγοράσουν μέσω μιας ενιαίας ενέργειας προμηθειών", εξήγησε η αρμόδια Επίτροπος περιγράφοντας τη στρατηγική.

Εξήγησε δε ότι η στρατηγική "θα προσφέρει στους παραγωγούς εμβολίων μια απλοποιημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή για όλους". Σύμφωνα με την πρόταση η Κομισιόν θα διαπραγματευτεί εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με παραγωγούς εμβολίων, παρέχοντας στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αγοράσουν ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Οι πληρωμές βάσει αυτών των συμφωνιών - χρηματοδοτούμενες από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης - θα συμβάλουν στον κίνδυνο διαφυγής των απαραίτητων επενδύσεων για την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων,  διευκρίνισε.

"Έχουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μέσο και είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων. Όταν ένα εμβόλιο παράγεται επιτυχώς, αυτό το επιχειρηματικό κεφάλαιο πρέπει να χρησιμεύσει ως προκαταβολή για τα εμβόλια που αγοράζονται από τα κράτη μέλη. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της πρόσβασης για τους πολίτες της ΕΕ  και θα διασφαλίσει ότι θα αποζημιωθούμε κατά κάποιο τρόπο για την επένδυσή μας", σημειώνει  η Στέλλα Κυριακίδου.

"Σας διαβεβαιώνω ότι ολόκληρη η διαδικασία θα παραμείνει διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, γρήγορη και ευέλικτη. Η πρόταση της Κομισιόν σημαίνει ότι οι συμβάσεις θα μπορούσαν να συμφωνηθούν με κατασκευαστές μέσα σε λίγες εβδομάδες", τονίζει.

"Δεδομένου ότι ορισμένα από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους ιούς, η Κομισιόν πρότεινε επίσης προσωρινές παρεκκλίσεις από μια διάταξη της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ. Εάν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι οι κλινικές δοκιμές με εμβόλια και θεραπείες κατά του COVID-19 μπορούν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν", εξηγεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες αλλά ισχυρές τόσο  για τα εμβόλια, όσο και για τα φάρμακα.

"Ωστόσο, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής - αυτή η «ευελιξία» δεν σημαίνει ότι τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου διακυβεύονται ή τίθενται υπό αμφισβήτηση", ξεκαθάρισε.

"Θα απαιτηθούν ακόμη εκτιμήσεις περιβαλλοντικού κινδύνου ως μέρος της κανονικής διαδικασίας άδειας κυκλοφορίας.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο προτεινόμενος κανονισμός έχει περιορισμένο πεδίο και χρόνο. Καλύπτει μόνο φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19 και μόνο όταν το COVID-19 έχει χαρακτηριστεί ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία", διευκρίνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Αναφερόμενη στη διεθνή διάσταση του θέματος η Επίτροπος σημείωσε ότι "κανείς δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής από το COVID μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, γι `αυτό η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο την ΕΕ". Ανακοίνωσε δε ότι η ΕΕ κινητοποιεί πόρους μέσω διεθνών δεσμεύσεων και ενώνοντας δυνάμεις με χώρες και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για την προώθηση καθολικών δοκιμών, θεραπείας και εμβολιασμού". Υπενθύμισε επίσης ότι η εκστρατεία δέσμευσης Global Coronavirus συγκέντρωσε 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020 και τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τον Global Citizen και άλλους εταίρους, με αποκορύφωμα μια παγκόσμια διάσκεψη δωρητών στις 27 Ιουνίου.

ΚΥΠΕ 

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα

Offsite Team -
30.06.2022 - 22:55

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα

Πότε είναι επικίνδυνο να τα φάτε

Στην κατάψυξη πιθανότατα έχετε διάφορα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, παγωτό, κρέας και έτοιμα τρόφιμα που σε κάποια φάση θα αποψύξετε για να τα μαγειρέψετε.

Εάν παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων έχει ήδη παρέλθει, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτό το τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση, το χρώμα και η υφή μπορεί να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Αυτό το άρθρο εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης.

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:

  • “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
  • «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
  • “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα

Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.

Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.

Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και το φαγητό είναι συχνά ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλετε να το φάτε.

Η παρατεταμένη αποθήκευση ορισμένων τροφίμων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ή να έχουν αλλοιωμένη γεύση λόγω καύσης ή ξήρανσης στον καταψύκτη. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιώντας τα σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, ή smoothies.

Εάν τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ή έχουν αφεθεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες πάνω από -18°C, μπορεί να μην είναι ασφαλές να καταναλωθούν, ακόμη και αν το προϊόν δεν έχει λήξει. Εάν ένα τρόφιμο έχει μια σχεδόν ουδέτερη, ή σάπια μυρωδιά μετά την απόψυξη, είναι σώφρον να το πετάξετε επιτόπου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα παραμένουν ασφαλή:

  • Κρατήστε ένα θερμόμετρο στην κατάψυξή σας για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -18°C.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στην κατάψυξή σας. Πάντα να κρυώνετε πρώτα στο ψυγείο προτού τοποθετήσετε τα μαγειρεμένα προϊόντα στην κατάψυξη.
  • Περιορίστε την συχνότητα με την οποία ανοίγετε την κατάψυξη.

Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο, όταν είναι κατεψυγμένο σε ωμή κατάσταση, έναντι όταν είναι μαγειρεμένο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στο ωμό κρέας. Μόλις μαγειρευτεί, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει αφότου καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρόνος κατάψυξης των φρούτων και των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσής τους. Μερικά λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πατάτες, το σέλινο και τα αγγούρια δεν παγώνουν καθόλου καλά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό τα κάνει να γίνονται σαν πολτός μόλις αποψυχθούν.

Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει

Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:

  • Έγκαυμα κατάψυξης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
  • Μυρωδιά. Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
  • Υφή. Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
  • Χρώμα. Το χρώμα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλοίωσης, αφού πολλά φρέσκα τρόφιμα αλλάζουν χρώμα μόλις παγώσουν. Το ξεθώριασμα ή μια σκουρόχρωμη όψη ενός τροφίμου εκτός από τις αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.

Πηγή: iatropedia.gr

Home