Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό (Βίντεο)

Offsite Team -
22.10.2020

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό (Βίντεο)

Thumbnail
Τι βρήκαν

Στην ανακάλυψη ενός νέου οργάνου στον ανθρώπινο λαιμό προχώρησαν οι επιστήμονες.

Οπως αναφέρει το livescience, οι ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου ανακάλυψαν ένα νέο όργανο: ένα σύνολο σιελογόνων αδένων που βρίσκεται βαθιά στο άνω μέρος του λαιμού. Η ανακάλυψη ήταν τυχαία, καθώς οι ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό αξονικών τομογραφιών και τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που ονομάζεται PSMA PET-CT για να μελετήσουν τον καρκίνο του προστάτη.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι στην εν λόγω περιοχή του ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη, υπήρχαν μόνο μικροσκοπικοί σιελογόνοι αδένες. Οπως προέκυψε, όμως, εκεί υπάρχει ένα σύνολο σιελογόνων αδένων, μήκους περίπου 3,9 εκατοστών, τους οποίους ονόμασαν «σωληνοειδείς» λόγω της θέσης τους πάνω από ένα κομμάτι χόνδρου που ονομάζεται torus tubarius. Οι αδένες αυτοί πιθανώς λιπαίνουν και υγραίνουν τον άνω λαιμό πίσω από τη μύτη και το στόμα, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Radiotherapy and Oncology».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη σάρωση PSMA PET-CT, οι γιατροί εγχέουν ένα ραδιενεργό «ιχνηθέτη» στον ασθενή. Αυτός ο ιχνηθέτης συνδέεται καλά με την πρωτεΐνη PSMA, η οποία είναι αυξημένη στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η σάρωση PSMA PET-CT είναι καλύτερη από τη συμβατική απεικόνιση για την ανίχνευση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη. Η σάρωση PSMA PET-CT είναι επίσης πολύ καλή για την ανίχνευση ιστού σιελογόνων αδένων, η οποία είναι επίσης υψηλή σε PSMA. Μέχρι τώρα, υπήρχαν τρεις γνωστοί μεγάλοι σιελογόνοι αδένες: ένας κάτω από τη γλώσσα, ένας κάτω από τη γνάθο και ένας στο πίσω μέρος της γνάθου, πίσω από το μάγουλο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου

Οπως ανέφερε, ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ογκολόγος ακτινοβολίας του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Wouter Vogel, εκτός από αυτούς μπορεί να υπάρχουν περίπου 1.000 μικροσκοπικοί σιελογόνοι αδένες διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον βλεννογόνο ιστό του λαιμού και του στόματος. Οι επιστήμονες εξέτασαν 100 ασθενείς (οι 99 ήταν άνδρες, λόγω της εστίασης στον καρκίνο του προστάτη) και διαπίστωσαν ότι όλοι τους είχαν τους συγκεκριμένους αδένες.

1

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι γιατροί που χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία καρκίνου του κεφαλιού και του λαιμού προσπαθούν να αποφύγουν τους τρεις κύριους σιελογόνους αδένες, επειδή η βλάβη τους μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς στην κατάποση και στην ομιλία. Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία από περισσότερους από 700 ασθενείς με καρκίνο που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη ακτινοβολία είχαν λάβει οι ασθενείς στην περιοχή των άγνωστων αδένων, τόσο περισσότερες παρενέργειες είχαν από τη θεραπεία τους. Επομένως, η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες παρενέργειες για καρκινοπαθείς.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να ελευθερώσουμε καλύτερα αυτούς τους νέους αδένες και σε ποιους ασθενείς», δήλωσε ο Vogel. «Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες παρενέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους μετά τη θεραπεία», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr 

Home