Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρευνα ΤΕΠΑΚ: Βελτίωση νοητικής λειτουργίας ασθενών με Αλτσχάιμερ

Offsite Team
- 30.11.2022

Έρευνα ΤΕΠΑΚ: Βελτίωση νοητικής λειτουργίας ασθενών με Αλτσχάιμερ

Χρήση μη-φαρμακευτικής θεραπείας από ερευνητές ΤΕΠΑΚ σε ασθενείς - Δηλώσεις Επίκουρου Καθηγητή δρ Νίκου Κωνσταντίνου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Κωνσταντίνου, διερεύνησε τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ με τη χρήση μιας μη-φαρμακευτικής θεραπείας εγκεφαλικής διέγερσης.

Ο δρ Κωνσταντίνου φιλοξενήθηκε την Τρίτη (29/11) στην εκπομπή Offsite on Air και αναφέρθηκε αρχικά στα θέματα με τα οποία ασχολείται η ερευνητική ομάδα στην έρευνα της. 

«Η γενικότερη θεματολογία με την οποία ασχολείται η δική μας ομάδα, είναι η γνωστική νευροεπιστήμη. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε διάφορες μεθοδολογίες για αξιολόγηση είτε πληθυσμών οι οποίοι είναι κλινικοί -άτομα με προβλήματα άγχους, κατάθλιψης-, είτε νευρολογικοί πληθυσμοί -όπως είναι άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, άνοια κλπ-. Κάνουμε επίσης της αξιολογήσεις γνωστικής λειτουργίας σε υγιή άτομα». 

Η θεραπεία και μελέτη για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Αναφερόμενος στην θεραπεία για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ο δρ Κωνσταντίνου επεσήμανε πως ένα από τα πρώτα συμπτώματα αυτών των ασθενών είναι η δυσκολία τους να θυμούνται καινούργιες πληροφορίες. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα καινοτόμο πρωτόκολλο διέγερσης σε υψηλές συχνότητες γάμμα, μέσω μιας τεχνολογίας διέγερσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με μη-επεμβατικό τρόπο. Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση, είναι απόλυτα ασφαλής και βρίσκεται σε χρήση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μάλιστα εγκρίθηκε η θεραπεία αυτή και για άλλες ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, και ο χρόνιος πονοκέφαλος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αφού διερεύνησε και εξασφάλισε τη δυνατότητα ασφαλούς χορήγησής του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, προχώρησε σε κλινική μελέτη στους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν δέκα συνολικά θεραπείες εγκεφαλικής διέγερσης σε διάστημα δύο εβδομάδων -5 ημέρες κάθε εβδομάδα και κενό το Σαββατοκύριακο.

Η εγκεφαλική διέγερση χορηγήθηκε σε μία εγκεφαλική περιοχή, το σφηνοειδές λοβίο, της οποίας η ομαλή λειτουργία διαταράσσεται από νωρίς στη Νόσο Αλτσχάιμερ παρεμποδίζοντας την ομαλή επικοινωνία μεταξύ διαφόρων εγκεφαλικών περιοχών και δικτύων.

Ο δρ Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως η θεραπεία αυτή, δεν είναι έτοιμη ώστε να υπάρχει στην κλινική πρακτική. Υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα τα οποία είναι αναπάντητα τα οποία θα απαντηθούν σε μελλοντικές έρευνες.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δέκα θεραπείες γάμμα εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, βελτίωση (1) της σφαιρικής νοητικής τους λειτουργίας, (2) της ικανότητας τους να συγκρατούν νέες πληροφορίες και να τις ανακαλούν μετά από λίγο και (3) της ικανότητας να εστιάζουν την προσοχή τους. 

Μετά τη λήξη των θεραπειών έγινε αξιολόγηση όπου τα ευρήματα αυτά ήταν εμφανή. Μάλιστα 3 μήνες μετά έγινε και πάλι αξιολόγηση και διαφάνηκε πως η βελτίωση που παρατηρήθηκε μετά την λήξη της θεραπείας διατηρήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και μεγαλύτερη. 

Τα εμπόδια

Ο δρ Κωνσταντίνου μίλησε και για τα εμπόδια που συναντούν ως ερευνητές, με το κυριότερο να είναι η απουσία χρηματοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εντοπισμός ασθενών για συμμετοχή σε έρευνες. «Δεν υπάρχει η κουλτούρα στην Κύπρο ανάμεσα και στην ιατρική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό το να συμμετέχουν στις έρευνες».

Ο δρ Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε και στην βοήθεια που είχαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, από νευρολόγους ωστόσο, όπως τόνισε στην Κύπρο υπάρχει απουσία δομών -όπως πχ βιοτράπεζες οι οποίες έχουν στοιχεία ασθενών στα οποία οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση αφού δοθεί έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής-. 

«Αυτές οι υποδομές μαζί με την κρατική στήριξη απουσιάζουν από την Κύπρο και εμποδίζουν την έρευνα ώστε να κάνει το επόμενο βήμα».

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο Δρ Νίκος Κωνσταντίνου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ

Home