Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχονται αλλαγές στην νομοθεσία για εξωσωματικές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
16.03.2023

Έρχονται αλλαγές στην νομοθεσία για εξωσωματικές

Τι προνοεί νομοσχέδιο - Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή Υγείας

Νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που προνοεί για τα θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική) συζητά σήμερα για πρώτη φορά η επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ετοίμασε το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Στις 30 Νοεμβρίου του 2022 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, το οποίο λόγω και της αναστολής λειτουργίας της Βουλής για την προεκλογική περίοδο, δεν έχει ακόμη συζητηθεί. 

Βάσει του νομοσχεδίου προνοείται:

α) Η κατοχύρωση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας στη μονήρη γυναίκα μόνο κατόπιν άδειας του Συμβουλίου και νοουμένου ότι η μονήρης γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων.

β) Η κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο για εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες, εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας.

γ) Η κατοχύρωση ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της υποβοηθούμενης γυναίκας το 53ο έτος.

δ) Η ρύθμιση θεμάτων ανωνυμίας των δοτών.

ε) Η απαγόρευση διαφήμισης για την ανεύρεση δοτών και η κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης για τον ίδιο σκοπό στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις της στην OffsiteNews η αναπληρώτρια Πρόεδρος της επιτροπής Υγείας Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε πως πρόκειται για τροποποιητικό νομοσχέδιο της νομοθεσίας του 2015, «μέσω της οποίας έμπαιναν ασφαλιστικές δικλείδες».

Συνεχίζοντας η κ. Ορφανίδου, επεσήμανε πως προχωρούν σε τροποποιήσεις ώστε να βελτιωθούν αλλά και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τις γυναίκες που προχωρούν σε εξωσωματικές.

Καταληκτικά, εκτίμησε ότι το συντομότερο δυνατόν, ίσως τον Απρίλιο, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Home