Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Facebook δέχεται πιέσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Offsite Team -
13.02.2019 - 08:15

Το Facebook δέχεται πιέσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Thumbnail
Επιστήμονες πιέζουν για χαλιναγώγηση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Με ασθένειες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τον «χάρτη» να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα να… οργιάζει στα κοινωνικά δίκτυα, το Facebook δέχεται ισχυρές πιέσεις να φρενάρει τη διασπορά fake news για τα εμβόλια αλλά και τις «εναλλακτικές θεραπείες» για την καταπολέμηση νόσων.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα μέλη της αντιεμβολιαστικής κοινότητας δημιουργούν κλειστές ομάδες στο Facebook και τα φερέλπιδα μέλη πρέπει πρώτα να… ελεγχθούν και να λάβουν το «πράσινο φως» από κάποιον διαχειριστή. Με αυτό τον τρόπο, ο διάλογος στις σελίδες αυτές είναι μονόπλευρος, καθώς δεν υπάρχει κανένας αντίλογος από επιστήμονες και ειδικούς του χώρου.

Οι ομάδες αυτές αριθμούν πολλά μέλη και είναι ιδιαίτερα… εκλεπτυσμένες.

Για παράδειγμα η ομάδα «Stop Mandatory Vaccination» (σ.σ. Σταματήστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) έχει πάνω από 150.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Εκατοντάδες είναι και οι ακόλουθοι της ομάδας «Vitamin C Against Vaccine Damage» (σ.σ. Βιταμίνη C κατά των βλαβών που προκαλούν τα εμβόλια), μιας διαδικτυακής κοινότητας που αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι η καθ’ όλα ωφέλιμη βιταμίνη μπορεί να «αντιστρέψει» τις «βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια».

Και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα εμβόλια προκαλούν οποιαδήποτε ζημιά στον εγκέφαλο και θεωρούνται ασφαλή από την ιατρική κοινότητα.

Γιατροί και ειδικοί του χώρου της Υγείας ζητούν τώρα από το Facebook να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις κρυφές αυτές ομάδες και την εξάπλωσή τους.

Η δρ. Γουέντι Σου Σουάνσον, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δήλωσε σχετικά:

«To Facebook πρέπει να θεωρήσει προτεραιότητα τις απειλές κατά της ανθρώπινης υγείας, όταν υπάρχει διαμοιρασμός ψευδών ειδήσεων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται μόνο ζημιά σε προσωπικό επίπεδο αλλά βλάπτεται ολόκληρη η κοινωνία». 

Πρόσφατα, η Σουάνσον εξέφρασε τις ανησυχίες της σε άτομα που έχουν εξειδίκευση σε θέματα του κοινωνικού δικτύου: «Οι γονείς αξίζουν την αλήθεια. Εάν τους “σερβίρουν” κάτι που δεν είναι αληθές, τότε οι πιθανότητες λένε ότι θα αγχωθούν και θα φοβηθούν αλλάζοντας, ενδεχομένως, τον τρόπο με τον οποίο “βλέπουν” τα εμβόλια. Κάτι που είναι επικίνδυνο».

Η Φιόνα Ο’ Λίρι υπέρμαχος των ατόμων με αυτισμό και ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη «μάχη» κατά της ψευδοεπιστήμης ζήτησε από τον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρει τις σελίδες αυτές.

«Εάν δεν κλείσουν τις αντιεμβολιαστικές ομάδες, τότε θα ήθελα να δω μια ρυθμιστική Αρχή του Facebook που θα αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Home