Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φιλάσθενοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
02.06.2023

Φιλάσθενοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία - Μόνο το 14,5% δεν πήγε πέρσι στον γιατρό του - Το 10% υποβλήθηκε σε επέμβαση το '22-'23

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν κατά τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Χθες, 1η Ιουνίου συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την εφαρμογή μιας εκ των μεγαλύτερων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκε το ΓεΣΥ σε αριθμούς. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ είναι φιλάσθενοι, αφού το 85% των δικαιούχων κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν επισκεφθεί τον προσωπικό τους ιατρό. Παράλληλα, ενώ ένα ποσοστό 10% έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. 

Το ΓεΣΥ μέσα από τα στοιχεία

Κατά τον 4ο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, δηλαδή από τον Ιούνιο του ‘22 μέχρι και το τέλος Μαΐου, υπάρχουν συνολικά 943,978 δικαιούχοι εγγεγραμμένοι σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, οι οποίοι έλαβαν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες υπηρεσίες από το ΓεΣΥ:

> 806,900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς

> 692,500 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα    

> 611,200 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς

> 502,300 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις

> 299,900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί απεικονιστικά κέντρα

> 286,500 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους

Κατά την ίδια περίοδο, διενεργήθηκαν 90,500 εγχειρήσεις. Οι περισσότερες επεμβάσεις ήταν Γενικής Χειρουργικής, ενώ αυξημένες είναι οι επεμβάσεις καταρράκτη αλλά και οι τοκετοί. 

Πιο συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που έγιναν ήταν οι εξής:

> 16,000 Επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής     

> 13,300 Ορθοπεδικές Επεμβάσεις

> 10,500 Επεμβάσεις Καταρράκτη

> 11,700 Γυναικολογικές Επεμβάσεις 

> 8,200 Τοκετοί

> 6,800 Ωτορινολαρυγγολογικές Επεμβάσεις

> 4,500 Ουρολογικές Επεμβάσεις

> 3,300 Νευροχειρουργικές Επεμβάσεις

> 2,100 Οφθαλμολογικές επεμβάσεις  

 > 2,000 Αριθμός Περιστατικών Ανακουφιστικής Φροντίδας

 > 970 Καρδιοθωρακοχειρουργικές επεμβάσεις          

 > 200 Επεμβάσεις διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI)

 > 140 Επεμβάσεις Ρομποτικής

Οι βελτιώσεις του ΟΑΥ για το ΓεΣΥ

Στο μεταξύ, ο ΟΑΥ, στα πλαίσια βελτίωση και αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας του ΓεΣΥ, συμπεριέλαβε την εισαγωγή νέων σημαντικών λειτουργιών στο Σύστημα Πληροφορικής, προσφέροντας επιπλέον εργαλεία και δυνατότητες σε δικαιούχους και παρόχους. Το Σύστημα Πληροφορικής περιλαμβάνει πλέον πληροφόρηση για τις επισκέψεις στον ΠΙ, δυνατότητα ειδοποίησης του δικαιούχου κατόπιν επίσκεψης του στον ΠΙ, ενημέρωση για ανοικτά παραπεμπτικά, συνταγές και το ποσό Συμπληρωμής και ενημέρωση για προεγκρίσεις που λαμβάνονται για ιατρικές πράξεις, φάρμακα, φυσιοθεραπείες, κ.α.

Επιπλέον, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα για βελτίωση του Συστήματος, αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αντιμετώπιση των καταχρήσεων, με στόχο ένα πιο λειτουργικό και αποδοτικό Σύστημα. 

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ προχώρησε σε:

> Εφαρμογή νέου τρόπου αμοιβής των προσωπικών ιατρών στη βάση νέων υπηρεσιών και δεικτών απόδοσης.

> Ποιοτική αξιολόγηση των παραπεμπτικών των προσωπικών ιατρών προς ειδικούς ιατρούς.

> Υιοθέτηση Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Παραπομπής από προσωπικούς ιατρούς σε ειδικούς ιατρούς για 21 καταστάσεις υγείας/διαγνώσεις

> Καθορισμός ενδείξεων αποζημίωσης για πολλαπλές ιατρικές πράξεις συμπεριλαμβανομένου της ινομυοματεκτομής, της υστεροσκόπησης κ.α.

> Αξιολόγηση παραπεμπτικών για απεικονιστικές εξετάσεις.

> Τροποποίηση του δικαιώματος αλλαγής προσωπικού ιατρού κάθε 12 μήνες αντί κάθε 6 μήνες.

> Ενίσχυση του πλαισίου προεγκρίσεων για δαπανηρές και συχνές ιατρικές πράξεις καθώς και για αναλώσιμα/ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

> Ανάπτυξη μοντέλου αποζημίωσης βάσει ποιότητας για την πρωτοβάθμια και ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων.

Home