Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φύλαξη ωαρίων: Η επιχορήγηση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 25.07.2020

Φύλαξη ωαρίων: Η επιχορήγηση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Thumbnail
Όλα τα νέα δεδομένα με την φύλαξη ωαρίων στην Κύπρο

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Νέα εποχή έρχεται για τις γυναίκες στην Κύπρο και την τεκνοποίηση, καθώς επιτεύχθηκε η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με επιχορήγηση από το κράτος για τη φύλαξη ωαρίων και άλλων σταδίων της διαδικασίας εξωσωματικής.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της βουλευτού του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, για διευθέτηση των επιχορηγήσεων σε περιπτώσεις φύλαξης ωαρίων, εμβρυομεταφοράς και γονιμοποίησης, η επιχορήγηση πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας και πλέον το κράτος θα επιχορηγεί με 2.000 ευρώ την φύλαξη ωαρίων, 500 ευρώ για την εμβρυομεταφορά και 500 ευρώ για την γονιμοποίηση, ενώ η διαδικασία θα μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τέσσερις φορές.

Η Offsite επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και μάζεψε όλες τις πληροφορίες για την φύλαξη ωαρίων

Τι είναι η φύλαξη ωαρίων 

Η φύλαξη ή αλλιώς κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι ευεργετική για γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον. Έτσι, μια γυναίκα όταν βρίσκεται σε γόνιμη ηλικία (32-34 ετών), αφαιρεί ωάρια από το σώμα της με στόχο να τα φυλάξει και να τα καταψύξει, ώστε να τα χρησιμοποιήσει την περίοδο που θέλει να τεκνοποιήσει.    

Τα στάδια και τα ποσά 

Παράλληλα σημειώθηκε και τροποποίηση του σχεδίου αναφορικά με τα ποσά επιχορήγησης και τα στάδια της χορηγίας. Όπως ενημερωνόμαστε, πριν την τροποποίηση του σχεδίου παρεχόταν ένα ποσό για όσους έκαναν όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής, δεν υπήρξε διαχωρισμός σταδίων (φύλαξης ωαρίων, γονιμοποίηση ωαρίου, εμβρυομεταφορά κτλ). Σε αντίθεση με σήμερα που επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός των σταδίων αλλά και η επιχορήγηση χρημάτων σε κάθε στάδιο ξεχωριστά. Όπως προαναφέραμε, το κράτος θα επιχορηγεί με 2.000 ευρώ την φύλαξη ωαρίων, 500 ευρώ για την εμβρυομεταφορά και 500 ευρώ για την γονιμοποίηση. Η διαδικασία θα μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τέσσερις φορές.

2

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ποιες γυναίκες δικαιούνται την επιχορήγηση 

Στα σχέδια επιχορήγησης έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι Κύπριες γυναίκες ή γυναίκες μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου ωστόσο χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες 

  • Γυναίκες με καρκίνο 

Γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε μικρή ηλικία και πρέπει να φυλάξουν ωάρια, γιατί στη συνέχεια με τις χημειοθεραπείες μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές σε όλο τον οργανισμό και έτσι να μην είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν. 

  • Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή σε μικρή ηλικία, πρέπει να προλαβαίνουν να φυλάξουν ωάρια για να κάνουν παιδιά σε κάποια φάση της ζωής τους. 

  • Άλλοι κοινωνικοί παράγοντες

Υπάρχουν ελεύθερες, παντρεμένες ή σε σχέση γυναίκες που δε θέλουν να κάνουν παιδί την παρούσα στιγμή, ωστόσο, όσο πιο σύντομα -ηλικιακά- γίνει η φύλαξη ωαρίων τόσο πιο γόνιμα θα είναι τα ωάρια. Με την πάροδο των χρόνων μειώνονται τα ωάρια οπότε μειώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας να γίνει η γονιμοποίηση. 

Η διαδικασία 

Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία πρέπει αρχικά να αποταθούν σε κάποιο γυναικολόγο, ώστε να τους ενημερώσει για την διαδικασία και τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, όταν τελειώσει η διαδικασία αναλόγως και των σταδίων που θα ακολουθηθούν θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας για τα σχέδια επιδότησης. Εκεί, θα γίνει η αίτηση και θα υποβληθούν συγκεκριμένα έντυπα για να εγκριθεί η αίτηση. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί 4 φορές. 

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις αιτήσεις ΕΔΩ

Τι δήλωσε η Σάβια Ορφανίδου για το θέμα

Όπως δήλωσε στην Offsite η βουλευτής, η προσπάθεια αυτή από μέρους της ξεκίνησε όταν δημοσιοποιήθηκε η προσωπική της κατάσταση, καθώς η ίδια χρησιμοποίησε την μέθοδο δότη σπέρματος για να τεκνοποιήσει. “Μέσα από το προσωπικό μου βίωμα είδα ότι στην νομοθεσία υπήρχε κάλυψη για μονήρη άτομο για εξωσωματική με δότη σπέρματος, αλλά δεν το κάλυπτε η επιχορήγηση. Με λίγα λόγια, η νομοθεσία κάλυπτε το άτομο, αλλά το σχέδιο επιχορήγησης έλεγε ότι έπρεπε να είναι παντρεμένο ζευγάρι. Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες σε σχέση που δεν ήταν παντρεμένες. Έτσι, αποφάσισα να ανοίξω το θέμα αυτό. Το Υπουργείο Υγείας άκουσε τα αιτήματα που έθεσα και αποφάσισε να προχωρήσει σε αναθεώρηση του σχεδίου επιδότησης. Πλεον καλύπτει και μονήρη άτομα και άτομα που είναι σε σχέση χωρίς γάμο, αυτοί που δεν καλύπτονταν πριν, καλύπτονται τώρα”

Όπως σημείωσε η κα Ορφανίδου “πλέον το σχέδιο καλύπτει περισσότερες γυναίκες. Θεωρώ ότι είναι τεράστια επιτυχία το ποσό που πετύχαμε γιατί πριν ήταν μηδενικό. Πριν το σχέδιο παρέχονταν τα χρήματα μόνο αν ολοκληρωνόταν όλη η διαδικασία μέχρι το τέλος, αντίθετα τώρα δίνεται συγκεκριμένο ποσό επιχορήγησης για κάθε στάδιο ξεχωριστά".  

Παράλληλα, η κ Ορφανίδου αναφέρθηκε στην κατηγορία των καρκινοπαθών γυναικών αναφέροντας για αυτές τις περιπτώσεις ότι πρέπει να δημιουργηθεί για μια ομάδα γιατρών που θα αποτελείται από ογκολόγους, γυναικολόγους, εμβρυολόγους κτλ που θα τις συμβουλεύει και θα τους εξηγεί την κατάσταση. “Υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν την κατάσταση και στο τέλος καταλήγουν να μην μπορούν να κάνουν παιδιά. Για αυτή την κατηγορία γυναικών, ζητήσαμε ως ΔΗΣΥ,  η διαδικασία της φύλαξης ωαρίων να γίνεται δωρεάν. Να μην τους δίνονται μόνο τα 2000 ευρώ αλλά όλα τα έξοδα”

Έγκαιρη και σωστή ενημέρωση 

Όπως τόνισε η κ. Ορφανίδου υπάρχει ανάγκη για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για το θέμα. “Πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση από τους γυναικολόγους στις γυναίκες που θα τους επισκεφθούν. Ετοιμάζεται ένα έντυπο που θα δίνει ο γιατρός στις γυναίκες, το οποίο θα εξηγεί ξεκάθαρα όλες τις λεπτομέρειες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώσουν τις γυναίκες από τα 32 για να είναι ενήμερες. Το έντυπο αυτό θα το δημιουργήσει το Συμβούλιο Υποβοηθούμενης Ιατρικής ώστε  να υπάρχει μια ομοιομορφία και να ακολουθείται μια γραμμή παντού αλλά και για να αποφευχθεί η διαφήμιση και τα θέματα εμπορίας". 

-Υπαρχει ενδιαφέρον στην Κύπρο;

“Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στην Κύπρο. Γνωρίζω ότι και μέσα από την δική μου περίπτωση ότι όλο και περισσότερες γυναίκες φυλάγουν τα ωάρια τους γιατί αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα του να διατηρήσεις την γονιμότητα σου φρέσκα από τα 32 και να την χρησιμοποιησεις για παράδειγμα στα 40 σου. Είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Παροτρύνουμε τον κόσμο να αρχίσει να ενημερώνεται από μικρές ηλικίες για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η διαδικασία εγκαίρως. 

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γυναίκες που είναι παντρεμένες και θέλουν να κάνουν πιο μετά παιδιά, είτε γυναίκες που για επαγγελματικούς λόγους δεν σκέφτονται να κάνουν παιδί άμεσα ή γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο αλλά θέλουν να τεκνοποιήσουν. Όσο γίνεται πιο σύγχρονη η κοινωνία μας η γυναίκα δικαιούται να έχει και επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Δεν γίνεται να στερείται του δικαιώματος της να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της, να ανέβει στην ιεραρχία του επαγγέλματος της και στη συνέχεια να γεννήσει. Επίσης, λόγω του άγχους και της πίεσης στην καθημερινή ζωή εμποδίζεται η φυσιολογική κύηση έτσι όλο και περισσότερα ζευγάρια κάνουν παιδιά με εξωσωματική". 

Home