Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατροί και νοσοκόμοι τα έχουν με τον ΟΚΥπΥ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
13.01.2023

Γιατροί και νοσοκόμοι τα έχουν με τον ΟΚΥπΥ

Κάνουν στάση εργασίας - Θέλουν σύμβαση και όχι συμβόλαια εργοδότησης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Παραλύουν για δύο ώρες την ερχόμενη Τρίτη (17/1) τα δημόσια νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αποφάσισαν από κοινού να καλέσουν τα μέλη τους που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ (γιατροί, νοσηλευτές, γραμματειακό προσωπικό, καθαρίστριες κλπ), να πραγματοποιήσουν δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου του 2023, μεταξύ των ωρών 08:30 και 10:30.

Η στάση εργασίας όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις, πραγματοποιείται με αφορμή τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

Μιλώντας στην OffsiteNews ο Θεόδωρος Πετέλης εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ανέφερε πως “η συζήτηση με τον Οργανισμό για την δημιουργία συλλογικών συμβάσεων έχει ξεκινήσει εδώ και 1 χρόνο”, σημειώνοντας πως το προσωπικό των τελευταίων 3 χρόνων προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Μάλιστα επεσήμανε πως οι κωλυσιεργίες είναι τεράστιες και την μεγάλη ευθύνη την φέρει ο ΟΚΥπΥ. 

Αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Οργανισμό στις 3 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι “δεν είχαμε κατάληξη ξανά. Ο ΟΚΥπΥ είχε δεσμευτεί πως εντός Νοεμβρίου θα γίνονταν περισσότερες συζητήσεις ούτως ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να ολοκληρωνόταν τέλος Δεκεμβρίου”.

Συνεχίζοντας δήλωσε πως οι συντεχνίες είχαν στείλει προειδοποιήσεις μέσω επιστολών ημερομηνίας 2.12.2022 και 15.12.2022, ο ΟΚΥπΥ καθυστέρησε αδικαιολόγητα να καθορίσει σύσκεψη εντός Νοεμβρίου, για να προχωρήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό. 

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ο κ. Πετέλης πως δεν έλαβαν απάντηση σε καμία από τις 2 επιστολές και τόνισε πως είχαν προειδοποιήσει ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εργατική αναταραχή, με τη λήψη δυναμικών μέτρων. 

“Έχουν περάσει 3 χρόνια και ο Οργανισμός αρνείται να προχωρήσει την συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις”. 

Καταληκτικά σημειώνεται πως επικοινωνήσαμε και με τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος επιφυλάχθηκε όπως δημοσιοποιήσει τις θέσεις του τις επόμενες ημέρες.

Home