Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η κατ΄οίκον γυμναστική μειώνει άγχος λένε ειδικοί

Offsite Team
- 27.03.2020

Η κατ΄οίκον γυμναστική μειώνει άγχος λένε ειδικοί

Thumbnail
Βελτιώνει υγεία και ψυχολογία κατά τον περιορισμό

Η γυμναστική στο σπίτι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχολογία και στην καλή υγεία και ευεξία των πολιτών αυτές τις μέρες του περιορισμού στο σπίτι που έχει επιβληθεί για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.  Το ΚΥΠΕ, μίλησε με ειδικούς σε θέματα γυμναστικής, αλλά και ψυχολογίας, οι οποίοι τονίζουν τα πολλά οφέλη της γυμναστικής αυτές τις μέρες, δίνοντας τις κατάλληλες συμβουλές αλλά και επισημαίνοντας τους κινδύνους.

 

Το ΚΥΠΕ μίλησε με τη γυμνάστρια, απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αναστασία Φάκλαρη, η οποία εξέφρασε την άποψη πως η σωματική άσκηση και η γυμναστική λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχολογία των ανθρώπων, καθώς δρα ως αγχολυτικό εργαλείο, εκτονώνοντας αρκετό από το στρες που αισθάνεται ο άνθρωπος σε συνθήκες δύσκολες και αγχωτικές.

 

Επίσης, η γυμναστική κρατά σε μια καλή κατάσταση το μυοσκελετικό σύστημα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η καθιστική ζωή που μας επιβάλλει ο περιορισμός στο σπίτι ενδεχομένως να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στα σώματα μας.

 

Με απλές μέχρι και προχωρημένες ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι με ελάχιστο εξοπλισμό ή ακόμη και χωρίς εξοπλισμό, ο καθένας από εμάς, από τον πιο αρχάριο μέχρι και έναν επαγγελματία αθλητή, μπορεί να εκτελέσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι. Ωστόσο, όπως είπε η κ. Φάκλαρη, η γυμναστική αντενδείκνυται σε άτομα που νοσούν ή που έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού.  

Επίσης, σημείωσε η κ. Φάκλαρη, ακόμη και στο σπίτι, δεν θα πρέπει να εκτελούνται προγράμματα πολύ υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας γιατί αυτού του είδους οι προπονήσεις είναι αποδεδειγμένο ότι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται αυτή την περίοδο. Συνέστησε παράλληλα προσοχή, στην αυθαίρετη εκτέλεση προπονήσεων που παρέχονται ευρέως αυτές τις ημέρες στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Καλό θα ήταν, όπως συμβουλεύει, να λαμβάνονται οδηγίες και συμβουλές από ειδικούς.  

Η κ. Φάκλαρη αναφερόμενη σε ένα ενδεικτικό ασκησιολόγιο που μπορεί να εκτελεστεί στο σπίτι, πρότεινε ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως καθίσματα, προβολές, κάμψεις, «σανίδα» και «ροκανίσματα» για ενδυνάμωση κοιλιακών, ραχιαίους, επί τόπου τρέξιμο, σχοινάκι, ανεβάσματα σε σκαλοπάτι ή καρέκλα καθώς και burpees. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν και με γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο στη γειτονιά διάρκειας μέχρι 20 λεπτών. Για πιο προχωρημένους, οι πιο πάνω ασκήσεις, όπως είπε, μπορούν να εκτελεστούν και με κάποια επιπλέον επιβάρυνση, όπως μπουκάλια με νερό ή ακόμη και μια τσάντα με βιβλία.  

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελεστούν με ρυθμιστή τον χρόνο ή τις επαναλήψεις. Για παράδειγμα, μπορούν να εκτελεστούν συνεχόμενα μέσα σε 30 ή 40 δευτερόλεπτα με ενδιάμεσο διάλειμμα 10 ή 15 δευτερολέπτων ή σε σετ των 10 με 15 επαναλήψεων. Πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική μας κατάσταση και τη μυοσκελετική κατάσταση του καθενός, δηλαδή σε προβλήματα όπως για παράδειγμα στη μέση, στα γόνατα και στον αυχένα. Το καλύτερο μάλιστα, σημειώνει, αν δεν έχουμε προηγούμενη πείρα, είναι να συμβουλευτούμε ένα ειδικό, δηλαδή έναν γυμναστή.  

 

Το ΚΥΠΕ μίλησε επίσης και με την κλινική ψυχολόγο Άντριαν Μενελάου, η οποία τόνισε πως η σωματική άσκηση επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου, ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο, σε άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές ή ιστορικό κατάθλιψης. Εξήγησε πως μια από τις πρώτες συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι σε ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης, είναι να ξεκινήσουν ένα είδους άσκησης ή γυμναστικής διάρκειας 20 με 45 λεπτών τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.  

«Συνεπώς, το πιο σημαντικό στοιχείο που παρέχει η άσκηση και η γυμναστική σε αυτές τις σημερινές συνθήκες, είναι πως καταπολεμά το άγχος, το οποίο ενδεχομένως λόγω του περιορισμού να είναι ιδιαίτερα αυξημένο», είπε η κ. Μενελάου στο ΚΥΠΕ.  

Παράλληλα, η άσκηση, όπως είπε η ψυχολόγος, λόγω της έκκρισης ενδορφινών που προκαλεί, δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας, ευφορίας και αισιοδοξίας. Τα συναισθήματα αυτά, εξήγησε η κ. Μενελάου, είναι εξαιρετικά σημαντικά για να συμβάλουν στην καλή ψυχολογία των πολιτών για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα δύσκολης αυτής περιόδου.  

Η κ. Μενελάου ανέφερε επίσης πως η γυμναστική μπορεί παράλληλα να τονώσει την αυτοπεποίθηση, καθώς μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα με το σώμα μας, κάτι που αυτή την περίοδο του περιορισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας. Όπως είπε, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να έχουμε όλα τα οφέλη από τη γυμναστική στην ψυχολογία μας αυτό το διάστημα.  

Home