Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Και εγένετο Κέντρο Τραύματος - Λειτουργεί πριν το τέλος του ‘22

Της Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
15.10.2022

Και εγένετο Κέντρο Τραύματος - Λειτουργεί πριν το τέλος του ‘22

Έρχεται Κύπρο ο Δρ. Δημητριάδης για να εκπαιδεύσει αφιλοκερδώς γιατρούς - Δηλώσεις Χατζηπαντέλα στην OffsiteNews

Της Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Μετά από προσπάθειες 10 και πλέον χρόνων, η Κύπρος αποκτά Κέντρο Τραύματος. Ένα Κέντρο το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τη χώρα μας. 

Στις 28 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία του Κέντρου Τραύματος. Ωστόσο ζητήθηκαν διευκρινίσεις, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να τις καταθέτει την περασμένη Τετάρτη (12/10).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού, μέσω γραπτής δήλωσης η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα εξής: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος τραύματος μέσω της δημιουργίας Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει με τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για τη λειτουργία του Κέντρου».

Θα λειτουργήσει πριν το τέλος του 2022

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα μίλησε στην Offsite News και αποκάλυψε τους σχεδιασμούς για τη λειτουργία του Κέντρου αλλά και που θα στεγαστεί.

Το Κέντρο Τραύματος θα στεγαστεί σε υφιστάμενο χώρο πλησίον των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και θα στελεχωθεί από χειρούργους γιατρούς του ΟΚΥπΥ οι οποίοι ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο ωστόσο θα εκπαιδευτούν προτού αναλάβουν καθήκοντα.

Εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το Κέντρο Τραύματος, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως θα καταρτιστεί πρωτόκολλο για τα περιστατικά ασθενών που φέρουν τραύματα μετά από ένα ατύχημα. «Οι πρώτες ώρες μετά από ένα τραυματισμό είναι πολύ σημαντικές και ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από εξειδικευμένο γιατρό».

Εκπαίδευση γιατρών από τον δρ Δημητριάδη

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Παφίτης γιατρός δρ Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος είναι καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Χειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στην Κομητεία του Λος Άντζελες και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος στην Καλιφόρνια και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αφιχθεί στην Κύπρο και θα αναλάβει αφιλοκερδώς το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου.

Συγκεκριμένα, θα εκπαιδεύσει τους γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώνουν το Κέντρο Τραύματος.

Σημειώνεται πως πέραν από την εκπαίδευση των γιατρών, θα συσταθεί και Εθνική Επιτροπή Τραύματος όπου θα δίνει τις απαραίτητες καθοδηγήσεις λειτουργίας του Κέντρου Τραύματος.

Home