Καλοκαίρι και γυναικείες μολύνσεις - Αρκετοί οι κίνδυνοι

Καλοκαίρι και γυναικείες μολύνσεις - Αρκετοί οι κίνδυνοι

Τι κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την γυναίκα;

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πραγματική όαση στην καθημερινότητα και είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Όμως, πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν αλλιώτικα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, ειδικά οι γυναίκες…

Μιλώντας με τον μαιευτήρα – χειρούργο γυναικολόγο Δρ. Στυλιανίδη, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πως το καλοκαίρι κυρίως για τις γυναίκες εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους – μολύνσεις.

Αρχικά, ακούγοντας το κάποιος αυτό, ίσως φανεί περίεργο, αλλά μετά από την συζήτησή μας με  τον Δρ. Στυλιανίδη, διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Κατ’ αρχάς μας ανέφερε πως το καλοκαίρι ευθύνεται  για τις γυναικείες φλεγμονές λόγω της ζέστης, αλλά και λόγω της άμμου της παραλίας που περιέχει μικροοργανισμούς που μπορούν να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας. 

Τι κινδύνους κρύβει το καλοκαίρι για την γυναίκα;

Μυκητιάσεις

Οι μυκητιάσεις όπως μας εξήγησε ο Δρ. Στυλιανίδης, οφείλονται στις ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα και στεγνώνουν, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. 

Σε ερώτηση εάν μπορεί κάποιος να «κολλήσει», μας απάντησε πως δεν μπορεί να «κολλήσει» κανείς μύκητες τόσο απλά, ενώ σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστούν μύκητες, οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού. 

Επίσης, μια άλλη αιτία για να αποκτήσει κανείς μύκητες είναι η ελλιπής υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ή ο πολύ συχνός καθαρισμός με προϊόντα επιθετικά για το βλεννογόνο, δηλαδή προϊόντα με pH μεγαλύτερο του 5,5.

Θεραπεία

Η ιατρική θεραπεία βασίζεται στη χρήση ενός αντιμυκητιακού φαρμάκου με βάση τη νυστατίνη (αντιβιοτικό). Το φάρμακο μπορεί να χορηγείται με τη μορφή κάψουλας  ή κολπικού υπόθετου. Η θεραπεία διαρκεί 4-5 μέρες. Ακόμη, κάντε προληπτικά πλύσεις με χαμομήλι και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης, μία φορά κάθε δύο ημέρες.

• Μικροβιακές κολπίτιδες (κοινά παθογόνα μικρόβια, αιμόφιλος, τριχομονάδες, χλαμύδια)

Την κολπίτιδα την προκαλούν κάποιοι μικροοργανισμοί που προέρχονται από τα κόπρανα. Αυτοί περνούν στη μήτρα και δημιουργούν τη φλεγμονή. Αν η μόλυνση φτάσει στις σάλπιγγες, τότε μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Τα συμπτώματα, μας ανέφερε μπορεί να είναι ελαφρύ τσούξιμο, λευκές ή κιτρινωπές εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή, κοκκινίλες, κνησμός, πρήξιμο των γεννητικών οργάνων.

Ποιες είναι οι αιτίες

  • Λανθασμένος τρόπος καθαρισμού (από πίσω προς τα μπροστά).
  • Θεραπεία με αντιβιοτικά που αποδυνάμωσε τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.
  • Πολλές κολπικές πλύσεις που ρίχνουν το pH της ευαίσθητης περιοχής.

Θεραπεία

Η ιατρική αγωγή βασίζεται συνήθως σε αντιβιοτική θεραπεία. Όμως, η βασική θεραπεία ειδικά σε κολπίτιδες που επαναλαμβάνονται αφορά στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού  συστήματος με τονωτικά και αντι-ιικά βότανα. 

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια, μεταδίδονται μετά από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ.

Υπεύθυνο είναι ένα πολύ μικρό βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia trachomatis. Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή στις σάλπιγγες και να επιφέρει στειρότητα στο 10% των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά την επαφή. Υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις λευκο-κιτρινωπού χρώματος. 

Ενώ, μερικές φορές, παρουσιάζεται και ένας ήπιος πόνος, κυρίως στην περιοχή του κόλπου.

Θεραπεία

Βασίζεται στα αντιβιοτικά. Για την καταπολέμηση του βακτηρίου, τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα δύο εβδομάδων. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές μέχρι την αποθεραπεία, διαφορετικά απαιτείται η χρήση προφυλακτικού. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας, ενώ απαιτείται η κατανάλωση μόνο φυσικού μεταλλικού νερού.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Ο ιατρικός όρος που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων είναι κυστίτιδα ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Είναι ένα φαινόμενο των συχνών ουρολοιμώξεων, η οποία παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ενώ η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες και δυστυχώς είναι δύσκολο να «ξεφορτωθεί» κανείς τα ενοχλητικά της συμπτώματα.

Από τι προκαλείται η κυστίτιδα

Η οξεία κυστίτιδα προκαλείται από μόλυνση της ουροδόχου κύστης από βακτηρίδια της εντερικής χλωρίδας, τα οποία ζουν κανονικά μέσα στο έντερο. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Ε. Coli (μάλιστα οι ειδικοί το παραθέτουν ως αιτία για το 70-95% των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης).

Συμπτώματα: Συχνή και έντονη επιθυμία ούρησης, ακόμα και κάθε 5 λεπτά, βάρος και ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς, έντονος πόνος και τσούξιμο τη στιγμή της ούρησης, με μερικές σταγόνες αίματος ανάμεσα στα ούρα.

Αιτίες

  • Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα. Από ένα σημείο και μετά, τα βακτήρια του εντέρου κατεβαίνουν προς τις ουροφόρες οδούς.
  • Η εμμηνόπαυση. Χωρίς τις γυναικείες ορμόνες, ο βλεννογόνος του κόλπου γίνεται πιο ευαίσθητη στα βακτήρια.
  • Η έμμηνος ρύση μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, αν δεν γίνεται αλλαγή της σερβιέτας κάθε δύο ώρες.
  • Ο λανθασμένος καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής. Θα πρέπει να γίνεται με φορά από μπροστά προς τα πίσω και όχι αντίστροφα, έτσι ώστε να μην μεταφέρονται στον κόλπο μικρόβια που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού.
  • Οι σεξουαλικές επαφές. Τα βακτήρια του εντέρου υπάρχουν κάποιες φορές και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να μολύνουν τις ουροφόρες οδούς.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον γιατρό, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας λοίμωξη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Θα μπορούσε ακόμα να εξαπλωθεί στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο. 

Εναλλακτικά και συνδυαστικά με ιατρική αγωγή, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

Επίσης, συνιστάτε να πίνετε περίπου 2 λίτρα φυσικό μεταλλικό νερό ημερησίως: «ξεπλένει» τις ουροφόρες οδούς και απομακρύνει τα βακτήρια.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Η δυσμηνορροία όπως μας έχει αναφέρει ο Δρ. Στυλιανίδης, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Δηλαδή από αυτό υποφέρουν 7 στις 10 γυναίκες. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η αύξηση των συσπάσεων των μυών της μήτρας. 

Ενώ μια άλλη αιτία πρόκλησης της δυσμηνορροίας μπορεί να είναι και μια παρατεταμένη περίοδος στρες. Οι νευρικές εντάσεις προκαλούν μία ανισορροπία στην παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης και μειώνουν την παραγωγή νευρομεταφορέων του εγκεφάλου, ανάμεσα στους οποίους οι Β-ενδορφίνες (γνωστές και ως «φυσικά αναλγητικά»).

Πως καταλάβεις πως έχεις δυσμηνορροία

Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι οι έντονοι πόνοι και κράμπες τις πρώτες μέρες της εμμηνόρροιας. Σε περίπτωση ινομυωμάτων, υπάρχει άφθονη εμμηνορρυσία, ενώ στην περίπτωση ενδομητρίωσης οι πόνοι εμφανίζονται ακόμα και εν απουσία της ροής. 

Ενώ για την καταπολέμηση του πόνου, χορηγείται ένα παυσίπονο που χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα της μήτρας. 

Home