Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κανάρη: Κόμβος ιατρικής γνώσης και υγειονομικής περίθαλψης η Κύπρος

Offsite Team
- 08.06.2023

Κανάρη: Κόμβος ιατρικής γνώσης και υγειονομικής περίθαλψης η Κύπρος

Όσα ανέφερε στην ομιλία της στο 3ο Διεθνές Ιατρικό Φόρουμ

Το επίπεδο της ιατρικής, η εφαρμογή του ΓεΣΥ και το γεγονός ότι αποτελούμε μέλος της ΕΕ, κάνουν την Κύπρο μια στρατηγικά σημαντική χώρα και έναν ισχυρό κόμβο ιατρικής γνώσης και υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, χαιρετίζοντας το 3ο Διεθνές Ιατρικό Φόρουμ, που διοργανώνει στη Λεμεσό η εταιρεία Codavi International, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Στην ομιλία της, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι συνέδρια όπως αυτό, όπου επιστήμονες και άλλοι διακεκριμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις, να βελτιώσουν την τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν δεσμούς, συμβάλλουν στην ώθηση της επιστημονικής και ιατρικής αριστείας.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φόρουμ διοργανώνεται για 3η φορά, συνέχισε, καταδεικνύει μια συνέχεια, μια υπευθυνότητα αλλά και μια αναγκαιότητα, ενώ σημείωσε πως «τα θέματα που θα παρουσιαστούν αποδεικνύουν ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι πολύπλευρη και οι ειδικοί πρέπει να έχουν μπροστά τους πληροφορίες που ξεπερνούν τις ιατρικές δεξιότητες, πριν λάβουν οποιεσδήποτε ιατρικές αποφάσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη νομικά και ηθικά ζητήματα». Επιπρόσθετα, είπε πως το Διεθνές Ιατρικό Φόρουμ αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη και να προβάλει περαιτέρω την Κύπρο στην ιατρική αγορά.

Η Υπουργός Υγείας υπέδειξε πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, εγγυάται την εύκολη πρόσβαση και τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, ενώ το κλίμα – ήλιος και θάλασσα – την καθιστούν ιδανικό προορισμό για συνδυασμό της υγείας και των διακοπών.

Λέγοντας ότι οι Κύπριοι γιατροί εκπαιδεύονται σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια και Ιατρικά Κέντρα του εξωτερικού και της Κύπρου, κάτι που τους προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δημιουργία ισχυρών δεσμών με άλλους επαγγελματίες υγείας, η κ.Κανάρη υπογράμμισε πως αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά και την παρουσία μας στην ΕΕ «μας καθιστούν χώρα στρατηγικής σημασίας αλλά και έναν ισχυρό κόμβο ιατρικής γνώσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ΓεΣΥ, η Υπουργός ανέφερε πως «είναι εδώ για να προωθήσει την καθολική κάλυψη υγείας και να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανισότητες κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ του πληθυσμού, βασιζόμενο στις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελεύθερης επιλογής του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, το ΓεΣΥ εμπλουτίζεται από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας υψηλής ειδίκευσης, καθώς και από προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που το κατατάσσουν σε «κοινωνική καινοτομία».

Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε καταληκτικά η κ. Κανάρη, υποχρεούται να ενισχύει δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της ικανοποίησης των ασθενών και σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, θα μας επιτρέψουν να επικεντρωθούμε σε μέτρα για τη θέσπιση προτύπων υψηλού επιπέδου, μηχανισμών παρακολούθησης και προώθησης κέντρων αριστείας».

Το 3ο Διεθνές Ιατρικό Φόρουμ χαιρέτισαν, εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Στην ομιλία του, ο κ.Κουμής επικεντρώθηκε στον ιατρικό τουρισμό και υπέδειξε ότι το Υφυπουργείο του αναγνωρίζει τη σημαντική προοπτική αυτής της μορφής τουρισμού, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας βρίσκεται στις ειδικές προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030.

«Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις του Υφυπουργείου, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως προορισμός για συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας, όπως ορθοπεδικές και αισθητικές επεμβάσεις, θεραπείες γονιμότητας, οδοντιατρικές και ορθοδοντικές θεραπείες, μεταμοσχεύσεις μαλλιών, οφθαλμολογικές επεμβάσεις, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, τσεκ απ, αποκατάσταση κ.α.». συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το Υφυπουργείο, σε συνεργασία με τον Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, του ΚΕΒΕ, προχωρά σε έρευνα για καταγραφή των όσων μπορούν να θεωρηθούν πλεονέκτημα για προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο.

Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης, συνέχισε, το Υφυπουργείο ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες, για εντατικότερη προώθηση του ιατρικού τουρισμού και για το σκοπό αυτό θα ακούσει τις προτάσεις και του ιδιωτικού τομέα.

«Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως προορισμού υγείας και ευεξίας και σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε ο Κώστας Κουμής. Σκοπός του προγράμματος κινήτρων, ανέφερε, είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία, σε όλη την Κύπρο, να δημιουργήσουν ιατρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αποκατάστασης.

Ανέφερε δε ότι το Υφυπουργείο του οργανώνει τη συμμετοχή του στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου, για το 2024, «μια πολύ καλή ευκαιρία για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού».

Για την άρρηκτη σύνδεση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας μίλησε, από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και οι μη βιώσιμες πρακτικές αποτελούν σημαντικές απειλές για τα συστήματα υγείας και τη συνολική ευημερία των κοινοτήτων.

Υπέδειξε πως, καθώς γίνεται συζήτηση για τις δυνατότητες και προοπτικές του ιατρικού τουρισμού, «είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης».

« Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας  προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για επανάσταση στην ιατρική,  ωστόσο πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα και ηθική, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια και τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Κάλεσε, τέλος, όλους τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τον ζωτικό ρόλο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και ευχήθηκε όπως «δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου οι ιατρικές εξελίξεις και η διατήρηση του περιβάλλοντος μας συμβαδίζουν, διασφαλίζοντας έναν πιο υγιή και βιώσιμο κόσμο για όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home