Κύπρος: 1 στα 10 νεογνά γεννιούνται πρόωρα - Πρώτη στην Ευρώπη

Κύπρος: 1 στα 10 νεογνά γεννιούνται πρόωρα - Πρώτη στην Ευρώπη

Το ποσοστό επιβίωσης πρόωρων νεογνών στην Κύπρο - Αιτίες και κίνδυνοι

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με νεογνά που γεννιούνται πρόωρα κατέχει η Κύπρος με το ποσοστό να ανέρχεται στο 11%. Ένα στα δέκα νεογνά δηλαδή στην Κύπρο, γεννιούνται πρόωρα. Ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι 8.7%.

Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι, πρόωρα είναι τα μωρά που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα της κύησης – εγκυμοσύνης.

Με αφορμή και την Ημέρα Προωρότητας που ήταν στις 17 Νοεμβρίου, η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την κ. Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδου, Πρόεδρο του Συνδέσμου «ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ», προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τα πρόωρα παιδιά στην Κύπρο, αλλά και ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσής τους.

Όπως προαναφέραμε λοιπόν η Κύπρος έχει την πρωτιά στο ποσοστό παιδιών που γεννιούνται πρόωρα. «Εάν έχουμε 10000 γεννήσεις το χρόνο στην Κύπρο, γύρω στα 800-1000 μωρά γεννιούνται πρόωρα» μας ανέφερε η κ. Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδου.

Ποιοι οι λόγοι

Οι αιτίες μέχρι σήμερα για την προωρότητα, σύμφωνα με την κ Τριανταφυλλίδου παραμένουν άγνωστες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τον πρόωρο τοκετό είναι:  

 • Πολυώδυνες κυήσεις, δηλαδή εάν μια γυναίκα γεννά δίδυμα ή τρίδυμα συνήθως μπορεί τα μωρά να γεννηθούν πιο νωρίς 
 • Γυναίκες που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό 
 • Κάποια ενδομήτρια μόλυνση 
 • Γενετικά αίτια
 • Η ηλικία της γυναίκας παίζει ρόλο. Ειδικά σήμερα που έχει αυξηθεί η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης 
 • Το κάπνισμα
 • Το ποτό 
 • Το στρες 

Αυτά μπορεί να επιφέρουν την προωρότητα χωρίς όμως να είναι και κανόνας, σύμφωνα με την κ Τριανταφυλλίδου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι 

Συνήθως τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο πρόωρα, είναι αυτά που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης όπως προαναφέραμε.

«Η προωρότητα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου των νεογνών»

Η πιθανότητα σύμφωνα με την κ Τριανταφυλλίδου επιβίωσης τους, εξαρτάται από τον βαθμό προωρότητας. Για παράδειγμα εάν μωρό γεννηθεί στην 35η εβδομάδα έχει πιο πολλές πιθανότητες να μην επιφέρει προβλήματα η προωρότητα και έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης.

Από την άλλη, εάν ένα μωρό γεννηθεί την 25η εβδομάδα,  μπορεί να προκληθούν κάποια σημαντικά προβλήματα.  Τα περισσότερα προβλήματα όπως μας εξήγησε η κ Τριανταφυλλίδου, ξεπερνιούνται με την ηλικιακή ωρίμανση του βρέφους, δηλαδή μεγαλώνοντας πολλά προβλήματα θα ξεπεραστούν. 

«Στην χώρα μας το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων νεογνών τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αρκετά. Είναι περίπου 98%» 

Όπως είπε η κ Τριανταφυλλίδου, αυτό το ποσοστό οφείλεται στην άριστη και εξειδικευμένη φροντίδα που έχουν τα μωρά στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου.

>>> Όλη η σημερινή επικαιρότητα <<<

Πολλές φορές υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν.  Δηλαδή, σύμφωνα με την κ Τριανταφυλλίδου, τα πρόωρα έχουν ανώριμα κάποια από τα όργανα τους, όπως τους πνεύμονες, έχουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, μπορεί στην συνέχεια να έχουν κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, ακοής και στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις η προωρότητα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκεφαλική παράλυση.

prooro-neogno-thermokitida

Για την ενημέρωση πρωρότητας υπάρχει και ο σύνδεσμος «ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ», ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με στόχο τη Στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία και την ανάγκη δημιουργίας νέας, σύγχρονης Μονάδας στον ίδιο χώρο.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Το όραμα του 

Η αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με βάση Διεθνή Πρότυπα ούτως ώστε:

 • Τα πρόωρα μωρά να έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους.
 • Οι γονείς να μπορούν να έχουν παρουσία στη Μονάδα όσες ώρες το επιθυμούν.
 • Η Μονάδα να είναι επαρκώς στελεχωμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και το προσωπικό να εργάζεται σε ένα υγιές, ασφαλές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον.

«Με κάθε μωρό, γεννιέται και μία ελπίδα. Αυτή την ελπίδα, θέλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή!»

Της Μικαέλλας Μέσσιου

 

Home