Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος-Διατηρείται η ανωνυμία σε εξέταση για σεξουαλικά νοσήματα;

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 13.09.2019

Κύπρος-Διατηρείται η ανωνυμία σε εξέταση για σεξουαλικά νοσήματα;

Thumbnail
Τι εφαρμόζεται στην Κύπρο έως τώρα και τι πρέπει να γίνει

Ερώτηση σχετικά με τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, στη Βουλή.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο βουλευτής: «Έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι στο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας διενεργείται εξέταση για STDs (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα) με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει στον ασθενή να διατηρεί την ανωνυμία του.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αποσκοπεί στο να βελτιώσει την πρόληψη και τη γρήγορη θεραπεία. Στην Κύπρο απαιτείται συγκεκριμένη αιματολογική εξέταση την οποία επιλαμβάνεται το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων»

Σε επικοινωνία της Offsite με τον κ. Μουσιούττα πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα αφορά περισσότερο την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του ατόμου, αφού η εξέταση αυτή αφορά ένα αρκετά ευαίσθητο και προσωπικό θέμα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Μουσιούττας στην Βρετανία με το σύστημα που εφαρμόζεται διατηρείται η ανωνυμία, γιατί ο κάθε ασθενής ενεργεί μόνος του. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία αυτή υπάρχει ένα μηχάνημα που στήνεται στο νοσοκομείο, ο ασθενής ακολουθεί τα βήματα που χρειάζονται κατά τα οποία παραδίδει σάλιο ή ούρα μέσα σε πλαστικό δοχείο, ακολούθως μεταφέρονται στο χημείο για εξέταση και τα αποτελέσματα έρχονται στον αριθμό του κινητού του μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να έρθει σε καμία επαφή με κανένα μέλος του ιατρικού προσωπικού.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Στην Κύπρο η διαδικασία για την εξέταση αυτή περιλαμβάνει την επίσκεψη στον γιατρό του ασθενή, οι γυναίκες στον γυναικολόγο και οι άντρες στον ουρολόγο-ανδρολόγο. Ο γιατρός παραπέμπει τον ασθενή για αιματολογικές εξετάσεις, βλέπει το ιατρικό ιστορικό του και ακολούθως του ανακοινώνει τη διάγνωση. Καθ΄όλη αυτή τη διαδικασία ο ασθενής έχει προσωπική επαφή και με τον γιατρό αλλά και με το ιατρικό προσωπικό, οπότε δεν διαφυλάσσεται η ανωνυμία του. 

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, η Κύπρος είναι κλειστή κοινωνία, οπότε όταν ο ασθενής αποφασίζει να κάνει μια τέτοια εξέταση ίσως νιώθει περίεργα και άβολα λόγω του ότι θα έρθει σε επαφή με ιατρικό προσωπικό που θα γνωρίζει τα στοιχεία του και το γεγονός ότι μπορεί να έχει σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, το σύστημα που εφαρμόζεται στη Βρετανία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή, να διαφυλάσσεται η ανωνυμία του, να προλαμβάνονται τα περιστατικά ασθενιών που αποφεύγουν την εξέταση για αυτούς τους λόγους, έτσι να μη φοβάται ο ασθενής ότι μπορεί να εκτεθεί και βελτιωθεί η πρόληψη αλλά και η γρήγορη θεραπεία.   

Σημειώνεται ότι απαντήσεις για το θέμα αναμένεται να δοθούν από τον Υπουργό Υγείας. 

 

Home