Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μάτια: Οι παγίδες στη θάλασσα και την πισίνα

Offsite Team -
15.08.2021 - 20:18

Μάτια: Οι παγίδες στη θάλασσα και την πισίνα

Πως να τα προστατεύσετε

Οι κίνδυνοι από το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ. Τι κινδύνους κρύβουν κλιματιστικά και πισίνες. Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύουμε το δέρμα μας, αλλά και τα μάτια χρειάζονται προστασία. Η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αλλά και σε νερό αμφιβόλου καθαριότητας μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την υγεία τους. Και αυτοί είναι μερικοί μόνον από τους κινδύνους που τα απειλούν.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθλαμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το καλοκαίρι τα μάτια εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης όταν π.χ. κάποιος κολυμπά με ανοιχτά μάτια σε αμφιβόλου καθαριότητας νερό (σε θάλασσα, πισίνα, λίμνη ή ποτάμι). Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κάνουν μπάνιο σε εξοχικά σπίτια με νερό από δεξαμενές που έχει συσσωρεύσει άλγη.

Επιπλέον, η έκθεση στον ξηρό αέρα των κλιματιστικών, αλλά και στο χλωριωμένο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Αυτή καθιστά τα μάτια ευάλωτα στην ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας.

Ένας άλλος καλοκαιρινός κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί των ματιών. Παρατηρούνται συχνά στους κολυμβητές και σε όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ. Μπορεί όμως να συμβούν και από την άμμο ή μικρά επιπλέοντα σωματίδια στο νερό.

Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, όμως, είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, από την οποία βάλλονται από παντού. «Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στην άμμο και στο νερό στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. «Η φωτοκερατίτιδα είναι ουσιαστικά έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, που διαταράσσει σοβαρά την όραση».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος για καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμα και για κακοήθη νόσο στα βλέφαρα ή στο εσωτερικό του ματιού (μελάνωμα αμφιβληστροειδούς). Ιδιαιτέρως ευάλωτα εξ άλλου στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι τα ανοικτόχρωμα μάτια.

Πώς να προστατευθείτε

Ο κ. Κανελλόπουλος έχει μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

  • Να φοράτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Είναι απαραίτητα ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με αντηλιακά φίλτρα. Πρέπει να αναγράφουν ότι παρέχουν 100% προστασία από UVA/UVB ή UV400. Να τα προμηθεύεστε από έγκριτα καταστήματα οπτικών. Ιδανικά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια.
  • Αν φοράτε φακούς επαφής, να αποφεύγετε το κολύμπι σε πισίνες, λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια. Στη θάλασσα μπορείτε να κολυμπήσετε, χωρίς να κάνετε βουτιές με ανοιχτά μάτια. Μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό, μην βιασθείτε να τους βγάλετε. Να περιμένετε τουλάχιστον 10-15 λεπτά, ειδάλλως  υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τον κερατοειδή σας.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό γύρω από τα μάτια. Είναι απαραίτητο για την προστασία από τα καρκινώματα των βλεφάρων. Να είστε προσεκτικοί με την ποιότητα των αντηλιακών για να μην μπουν στα μάτια σας. Να αλείφετε τα βλέφαρά σας με καθαρά χέρια, διότι η είσοδος τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων.
  • Μην εφησυχάζετε όταν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την UV. Το 80% της ακτινοβολίας τα διαπερνά και φτάνει στην επιφάνεια της γης.
  • Να φοράτε πάντοτε καπέλο όταν είστε στον ήλιο. Να προτιμάτε όσα έχουν φαρδύ γείσο.
  • Μην ξεχνάτε τα παιδιά. Να τα κρατάτε σε κλειστούς χώρους τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο έντονος (11 το πρωί με 4-5 το απόγευμα). Να μην τα αφήνετε να βγαίνουν από το σπίτι τις υπόλοιπες ώρες δίχως καπέλο και γυαλιά ηλίου.

iatropedia.gr 

Θρόμβος στο αίμα: Μήπως σας λείπουν αυτές οι 2 βιταμίνες;

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:27

Θρόμβος στο αίμα: Μήπως σας λείπουν αυτές οι 2 βιταμίνες;

Οι κιρσοί είναι οι διατεταμένες, «φουσκωμένες» φλέβες που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών.

Σπάνια προκαλούν από μόνες τους προβλήματα, μπορεί όμως να αποτελούν πρόδρομο στάδιο σοβαρών παθήσεων του κυκλοφορικού.

Διαβάστε επίσης: Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες και το 25% των ανδρών εμφανίζουν κιρσούς καθώς μεγαλώνουν.

Η πάθηση όμως δεν είναι ενδεικτική μόνο της ηλικίας.

Δύο ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα προβλήματα που σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα.

Η έλλειψη των συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου φλεβικής νόσου και δημιουργίας θρόμβου στο αίμα

Foods Highest In Vitamin K On A Wooden Board. Healthy Eating. Top View

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δημιουργία διαφόρων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τον οργανισμό να παράγει την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Επειδή η έλλειψή της συνδέεται με αδυναμία πρόληψης της αιμορραγίας, συχνά γίνεται αντιληπτή όταν το άτομο εμφανίζει μώλωπες η υπερβολική αιμορραγία από ένα ελαφρύ χτύπημα ή από τρύπημα της ένεσης.

Η βιταμίνη Κ2 καθοδηγεί το ασβέστιο στα οστά, ενεργοποιώντας τις πρωτεΐνες, οστεοκαλσίνη και matrix GLA, οι οποίες χρησιμεύουν για να εναποτίθεται το ασβέστιο στα οστά.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2 έχουν ως αποτέλεσμα την ασβεστοποίηση της ελαστίνης, που είναι η αιτία του διπλοσάγονου, των αιμορροΐδων και των κιρσών.

Οι κιρσοί δεν πρέπει να συγχέονται με τις ευρυαγγείες, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν ασυνήθιστα υψηλή πίεση σε μεγαλύτερες φλέβες.

Διαβάστε επίσης: Παλινδρόμηση το καλοκαίρι: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Μέσω της συμβολής της στην αναδόμηση του αγγειακού τοιχώματος, η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και των δύο παθήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, που υπάρχει σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, χρησιμοποιείται ευρέως ως τοπική θεραπεία.

Βιταμίνη D

Η δεύτερη βιταμίνη που εμπλέκεται στην εμφάνιση κιρσών είναι η βιταμίνη D.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη διατηρεί τα αγγεία χαλαρά, υποστηρίζοντας την ομαλή ροή του αίματος.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αργή επούλωση των πληγών, αυξημένη συχνότητα καταγμάτων, πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και πόνο στα οστά που προκαλείται από μια πάθηση που ονομάζεται οστεομαλακία στους ενήλικες.

onmed.gr

Home