Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με μάσκα στο σχολείο: Top tips για τους γονείς

Offsite Team -
12.10.2020 - 16:56

Με μάσκα στο σχολείο: Top tips για τους γονείς

Thumbnail
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να εξοικειωθεί με τη χρήση μάσκας στο σχολείο;

Η χρήση της μάσκας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών και ο επαρκής φυσικός αερισμός των κλειστών χώρων, είναι ευρέως αποδεδειγμένο μέτρο πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού γενικά.

Ειδικότερα, με τη χρήση της μάσκας αποφεύγεται η μετάδοση των σταγονιδίων του αναπνευστικού στον αέρα ή σε άλλους ανθρώπους. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα από όσους δεν εμφανίζουν ή δεν έχουν ακόμα εμφανίσει συμπτώματα. Η καθολική χρήση της μάσκας αποτελεί επομένως βασική προϋπόθεσή για την επιστροφή στις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά και για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία των παιδιών, τη δική μας ως γονέων, όπως και των αγαπημένων μας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η χρήση της μάσκας δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ακόμα και σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων τους ή ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αντιθέτως, η χρήση μάσκας κρίνεται αναγκαία, ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε ανοσοκατοστολή, όπως τα παιδιά που ακολουθούν κάποια χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να εξοικειωθεί με τη χρήση της μάσκας

Αρχικά, είναι απαραίτητο το παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα. Είναι πολύ πιθανό η χρήση της στην αρχή, να του φαίνεται τρομακτική, να του προκαλεί άγχος ή νευρικότητα, ακόμα και αναστάτωση ή απογοήτευση. Με τη δική μας βοήθεια όμως, μπορεί γρήγορα να τη συνηθίσει και να τη χρησιμοποιεί με το σωστό τρόπο. Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές:

Λειτουργούμε ως πρότυπο για το παιδί μας. Τα παιδιά ακούν και βλέπουν τις συμπεριφορές των γονέων, επομένως παρατηρούν τον τρόπο που αντιδρούμε και εμείς οι ίδιοι απέναντι στις μάσκες και ακολουθούν τις ίδιες συμπεριφορές. Η υιοθέτηση της χρήσης της μάσκας από εμάς τους ίδιους είναι το πιο θετικό μήνυμα που μπορούμε να μεταδώσουμε στο παιδί, ώστε να το βοηθήσουμε να την εντάξει στην καθημερινότητά του.

Μιλάμε με το παιδί μας για τη σημασία και τη σωστή χρήση της μάσκας. Όπως και με τους κανόνες υγιεινής, είναι καλό να συζητήσουμε με το παιδί μας και να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Αντίστοιχα, του δείχνουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε απλές λέξεις και έννοιες. Για παράδειγμα: «Η μάσκα κρατάει ασφαλείς εμάς και του γύρω μας» ή «Η μάσκα μας προστατεύει από τα μικρόβια». Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούμε να δώσουμε επιπλέον πληροφορίες από αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς. Για παράδειγμα: «Τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση της μάσκας, είναι απαραίτητα για να μειωθεί η διασπορά του ιού». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενδυναμώνουμε τα παιδιά. Τα βοηθάμε να καταλάβουν ότι και τα ίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξέλιξης της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να επιρρίπτουμε ευθύνες.

Διαλέγουμε ποιος τρόπος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στη διαδικασία της μάθησης της χρήσης της μάσκας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

  1. Τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών μαθαίνουν πιο εύκολα μέσα από το παιχνίδι. Επομένως, με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν τις μάσκες ως ένα θετικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Μερικές ιδέες είναι να παροτρύνουμε το παιδί να ζωγραφίσει τη μάσκα του, να κολλήσει αυτοκόλλητα, να διακοσμήσει την υφασμάτινη μάσκα του ή να διαλέξει μια μάσκα με τον αγαπημένο του χαρακτήρα. Μπορούμε, ακόμα, να φτιάξουμε ή να φορέσουμε μάσκες και σε κάποιο αγαπημένο λούτρινο παιχνίδι του παιδιού, ώστε να το βοηθήσουμε να εξοικειωθεί περισσότερο με την εικόνα της μάσκας.
  2. Τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών συνήθως θέλουν να καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να κάνουν κάτι, ενώ παράλληλα τους αρέσει να βοηθούν. Η ιδέα επομένως ότι φορώντας τη μάσκα βοηθούν τους γύρω τους και την ευρύτερη κοινότητα, μπορεί να βοηθήσει παιδιά αυτής της ηλικίας, να την υιοθετήσουν πιο εύκολα.
  3. Τα παιδιά ηλικίας 13-18 ετών θέλουν να είναι ανεξάρτητα, ενώ συνήθως νιώθουν αήττητα. Συγχρόνως, χρειάζονται να νιώθουν ότι οι γύρω τους είναι σε θέση να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συζητάμε μαζί τους και να τους δίνουμε χώρο να εκφράσουν οποιαδήποτε ανησυχία, συναίσθημα ή φόβο. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα παιδιά στην εφηβεία εκτίθενται σε πληθώρα πληροφοριών, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τυχόν λανθασμένες πληροφορίες που μπορεί να έχουν σχετικά με τον ιό και τη μετάδοση αυτού.

Εξασκούμαστε μαζί με το παιδί στη χρήση της μάσκας στο σπίτι. Δοκιμάζουμε τη χρήση της μάσκας αρχικά στο σπίτι. Μαθαίνουμε στο παιδί πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σωστά στην πράξη. Το βοηθάμε να μάθει να ξεχωρίζει την εξωτερική μεριά τις μάσκας και να μην τη μπερδεύει. Ένας απλό τρόπος είναι να επιλέγουμε μάσκες που έχουν έντονα χρώματα ή ζωγραφιές στην εξωτερική τους πλευρά. Ακόμα, μπορούμε να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα φορούν μάσκες, κάνοντας για παράδειγμα παράλληλα τις δουλειές μας κανονικά στο σπίτι.

Παροτρύνουμε το παιδί να φορά μάσκα όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους χώρους. Παρόλο που η χρήση μάσκας από τα παιδιά δεν είναι πάντα υποχρεωτική σε χώρους όπως μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, παιδική χαρά, παραμένει ένα πολύ σημαντικό μέσο προστασίας από τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Αν το παιδί συνηθίσει να φοράει μάσκα σε διάφορους χώρους, στην αρχή ακόμα και για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, αυτό θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί πιο εύκολα, με τη χρήση της μάσκας και στο σχολείο.

Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το παιδί και να ενισχύουμε την προσπάθειά του!

Είναι απόλυτα κατανοητό, ότι η επιστροφή στη σχολική κοινότητα, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εξέλιξη της πανδημίας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις την περίοδο αυτή. Παράλληλα, δημιουργεί στο σχολικό περιβάλλον μία νέα πραγματικότητα. Ως γονείς στηρίζουμε το παιδί μας, το βοηθάμε να εξοικειωθεί και να υιοθετήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής και πάντα θυμόμαστε να λειτουργούμε ως σωστό πρότυπο αναφορικά με τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία από το νέο κορωνοϊό.

maska

Προσπαθούμε επίσης να δίνουμε χώρο στο παιδί να εκφραστεί. Συζητάμε μαζί του και το ρωτάμε αν έχει απορίες, πώς μπορεί να νιώθει ή τι συναισθήματα του προκαλούν οι αλλαγές που βιώνει. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να καταλάβουμε και μη λεκτικά μηνύματα. Για παράδειγμα, αλλαγές στη γλώσσα του σώματος ή στον τόνο της φωνής πιθανώς σχετίζονται με το άγχος. Το παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, χρειάζεται να νιώθει την ασφάλεια ότι είμαστε δίπλα του και ότι το στηρίζουμε σε οτιδήποτε προκύψει! Για αυτό, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνουμε να μας μιλάει για τα συναισθήματά του.

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι σημαντική για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη και την εκπαιδευτική διαδικασία. Παραμένει ωστόσο απαραίτητο η επιστροφή στο σχολείο να γίνει εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας εν γένει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της μετάδοσης του ιού στο σχολικό περιβάλλον και την κοινωνία.

Δυνατοί γονείς, ασφαλή παιδιά

Η Interamerican σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Prolepsis φροντίζει μέσω των παραπάνω πληροφοριών, να ενδυναμώσει τους γονείς και να τους ισχυροποιήσει μέσω της γνώσης, ούτως ώστε με τη σειρά τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στα παιδιά με στόχο την προστασία και την φροντίδα τους.

Πρόκειται για μια πολύτιμη προσφορά της Interamerican στην κοινωνία και ειδικά στους γονείς και τα παιδιά τους. Η Interamerican βρίσκεται πάντα δίπλα και μας ενδυναμώνει ώστε να φροντίσουμε ολιστικά την υγεία μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική ασφαλιστική εταιρεία με δικές της υποδομές υγείας. Ενημερωθείτε  εδώ για τον μοναδικό κόσμο υπηρεσιών υγείας της Interamerican που βρίσκεται στα χέρια σας. Ανακαλύψτε αυτό το μοναδικό σύστημα υγείας, πρωτοποριακό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, με στόχο την πληρέστερη και συνολική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Επιπλέον, η Interamerican είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές στο χώρο της υγείας: τα σύγχρονα πολυϊατρεία MEDIFIRST, στο Μαρούσι και στην Αργυρούπολη της Αττικής, τη γενική κλινική Αθηναϊκή MEDICLINIC, στο κέντρο της Αθήνας, και την Άμεση Ιατρική Βοήθεια, που σε έκτακτα περιστατικά παρέχει ιατρικές συμβουλές και συντονίζει την υγειονομική μεταφορά.

Η Interamerican έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο που έχει στο κέντρο του τις δικές μας ανάγκες, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να συνθέσουμε το πρόγραμμα υγείας που «χτίζεται» με καλύψεις που προσαρμόζονται αποκλειστικά πάνω σε δικές μας ανάγκες. Κάντε κλικ εδώ  για να μάθετε περισσότερα για την προνομιακή ασφάλιση υγείας που μπορείτε να κάνετε.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά η Interamerican με ευσυνειδησία απέναντι στις ανάγκες της εποχής προσφέρει το πλέον ανταγωνιστικό πρόγραμμα, με πολλά επιπλέον προνόμια.

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία, έχουν διαφορετικές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν αξέχαστη την κάθε περίοδο και προσθέτουν περισσότερη ομορφιά στις στιγμές που ζείτε μαζί. Όσο το παιδί μεγαλώνει, κατά τον ίδιο τρόπο, αλλάζουν οι ανάγκες για την υγεία του. Η ασφάλεια υγείας bewell είναι η μοναδική πρόταση που σας προσφέρει περισσότερα προνόμια κάθε στιγμή, αλλά και τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να αλλάξει παράλληλα με την ανάπτυξη του παιδιού και τις, κάθε φορά, νέες ανάγκες του.

Ας δώσουμε στα παιδιά αυτό που τόσο έχουν ανάγκη: τη φροντίδα μας. Και όπου οι γονείς αισθάνονται  ότι χρειάζονται και οι ίδιοι μια χείρα βοηθείας, ας την αναζητήσουν στη φροντίδα των ειδικών που μπορούν να παρέχουν περισσότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη ζωή για όλη την οικογένεια.

Home