Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Mosquito alert: Εδώ θα ανεβάζεις φώτο κουνουπιών και τσιμπημάτων

Offsite Team
- 16.11.2022

Mosquito alert: Εδώ θα ανεβάζεις φώτο κουνουπιών και τσιμπημάτων

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Περιβαλλοντική Τοξικολόγος, δρ Μάρλεν Βάσκες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το κουνούπι Aedes albopictus αλλιώς «τίγρης» στη Λεμεσό και ένα άλλο είδος το Aedes aegypti, στην Λάρνακα εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, θέτοντας σε συναγερμό τις κρατικές υπηρεσίες. 

Η δρ Μάρλεν Βάσκες η οποία είναι Περιβαλλοντική Τοξικολόγος, επικεφαλής της ομάδας Οικοτοξικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και αναφέρθηκε στον λόγο που αυτά τα 2 είδη κουνουπιών είναι επικίνδυνα. Σημειώνεται πως το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του θέματος. 

«Αυτά τα είδη είναι επικίνδυνα καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασθένειες οι οποίες είναι ξένες στο νησί μας. Τα παθογόνα τα οποία μας απασχολούν για αυτά τα είδη είναι ο ιός ζίκα, ο ιός τσικουνγκούνια, ο ιός δάγκειου πυρετού και ο κίτρινος πυρετός».

Από πού μας ήρθαν

Αυτά τα είδη, όμως δήλωσε η δρ Βάσκες, «τα ονομάζουμε χωροκατακτητικά ξενικά είδη και είναι είδη που η αρχική τους τοποθεσία είναι περιοχές της Ασίας». Μέσω του εμπορίου και της μετακίνησης του πληθυσμού αυτά τα είδη κουνουπιών βρίσκουν τρόπο και μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Σημειώνεται ότι το κουνούπι Aedes aegypti, δεν είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη καθώς έχει υπάρχει μόνο σε μια περιοχή της Πορτογαλίας. Πλέον εντοπίστηκε και στην Κύπρο».

Η εφαρμογή που καταγράφει τα μολυσματικά είδη κουνουπιών

Ερωτηθείς η δρ Βάσκες εάν μπορούμε να εντοπίσουμε με το μάτι τα κουνούπια αυτά, απάντησε καταφατικά. Μάλιστα πρόσθεσε πως «η εφαρμογή Mosquito Αlert, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε πολίτη και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφίες ή και να δηλώσει τσιμπήματα, να φωτογραφίσει πιθανές εστίες εκκόλαψης». 

Πού πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Στη συνέχεια η Περιβαλλοντική Τοξικολόγος αναφέρθηκε στις εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών, ξεκαθάρισε πως αυτές δεν είναι σε ποτάμια, ρυάκια, λίμνες, μεγάλες συλλογές νερού. «Τα 2 συγκεκριμένα είδη, το Aedes albopictus και Aedes aegypti, επιλέγουν πολύ μικρές εστίες εκκόλαψης. Τους αρέσει να πολλαπλασιάζονται σε παλιά ελαστικά, σε ταΐστρες ζώων που είναι για καιρό παρατημένες, σε σκουπίδια και γενικότερα σε οτιδήποτε μπορεί να συλλέξει λίγο νερό. Τα είδη αυτά κάνουν όλο τους τον κύκλο στην αυλή μας».

Τη δεδομένη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έλεγχο και επιτήρηση από πόρτα σε πόρτα. «Η κυριότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τα ίδια τα άτομα που μένουν στο σπίτι. Η ενεργή εμπλοκή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας».

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε η Περιβαλλοντική Τοξικολόγος δρ Μάρλεν Βάσκες

Home