Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέες πανάκριβες υπηρεσίες τώρα δωρεάν στο ΓεΣΥ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
13.01.2023

Νέες πανάκριβες υπηρεσίες τώρα δωρεάν στο ΓεΣΥ

3 κέντρα αποκατάστασης εντάχθηκαν στο σύστημα - Ποιοι δικαιούνται - Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρουν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Δε σταματά τις προσπάθειες ένταξης νέων υπηρεσιών εντός ΓεΣΥ ο ΟΑΥ, διευκολύνοντας έτσι τις ζωές πολλών ανθρώπων. 

Μάλιστα, προ ημερών εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ 3 κέντρα αποκατάστασης. Αρκετοί συνάνθρωποι μας μετά που θα νοσηλευτούν και πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους, κρίνεται αναγκαίο όπως βρεθούν σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης. Όμως οι υπηρεσίες είναι πανάκριβες... 

Κυρίως για τους ηλικιωμένους,  το κόστος είναι δυσβάστακτο καθώς μπορεί να ξεπεράσει τις €3.000. 

Υπηρεσίες αποκατάστασης όπως εξήγησε στην OffsiteNews η κ. Μόνικα Κυριάκου Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ, παρέχονται σε ασθενής που νοσηλεύονται από νοσηλευτήρια τα οποία -εκτός από την άδεια νοσηλευτηρίου-, πληρούν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό ως κέντρα αποκατάστασης. 

Σημειώνεται πως για να μπορεί ένα ασθενής να λάβει υπηρεσίες αποκατάστασης, θα πρέπει να καταθέσει αίτημα προέγκρισης ο γιατρός του στον Οργανισμό. Τα αιτήματα αυτά εξετάζονται σε διάστημα 5-10 ημερών από επιτροπή αξιολόγησης. 

Ήδη συμφωνία με τον ΟΑΥ για ένταξή τους στο ΓεΣΥ έχουν υπογράψει δύο νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης και είναι το Eden στην Λάρνακα και το Κέντρο Πλάτωνας στη Λευκωσία. Εντός των ημερών αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και με το Μέλαθρον Αγωνιστών στην Λεμεσό, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Σε τρεις φάσεις οι υπηρεσίες αποκατάστασης στο ΓεΣΥ

Όπως επεσήμανε η κ. Κυριάκου, η ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ θα γίνει σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση τα κέντρα αποκατάστασης θα παρέχουν υπηρεσίες μόνο για νευρολογικές παθήσεις και μετατραυματική αποκατάσταση. 

Δηλαδή, θα παρέχονται υπηρεσίες σε ασθενή που υπέστη εγκεφαλικό, κακώσεις στον νωτιαίο μυελό, εγκεφαλική αιμορραγία, κατά πλάκα σκλήρυνση. Επίσης υπηρεσίες θα παρέχονται και σε ασθενείς με πολλαπλά κατάγματα, ακρωτηριασμούς, τετραπληγίες, παραπληγίες, νοουμένου ότι ο γιατρός τους εισηγείται την εισαγωγή τους σε κέντρα αποκατάστασης.

Εξηγώντας το λόγο που οι υπηρεσίες θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ σε τρεις φάσης, σημείωσε πως ως Οργανισμός θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επάρκεια κλινών αποκατάστασης. 

Στις επόμενες φάσεις, ανέφερε καταληκτικά κ. Κυριάκου θα προστεθούν και οι υπηρεσίες οι οποίες θα αφορούν περιστατικά μετά από μεγάλα χειρουργεία ορθοπεδικής φύσεως, αλλά και καρδιοθωρακοχειρουργικές επεμβάσεις. 

Home