Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

NIPD Genetics: Υποτροφία εις μνήμην του δρα Αντώνη Αντωνίου

Offsite Team -
18.05.2022 - 09:40

NIPD Genetics: Υποτροφία εις μνήμην του δρα Αντώνη Αντωνίου

Δίμηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης

 

Απευθύνεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές τους σπουδές

Ο κορυφαίος οργανισμός βιοτεχνολογίας NIPD Genetics δίνει την ευκαιρία μιας υποτροφίας εις μνήμην του δρα Αντώνη Αντωνίου, που αφορά αμειβόμενη πρακτική άσκηση διάρκειας δύο μηνών στο πρωτοπόρο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, για τον Ιούλιο και Αύγουστο 2022.

Η πρακτική άσκηση απευθύνεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές τους σπουδές στον τομέα της Βιολογίας ή σε άλλους συναφείς τομείς με εργαστηριακή εμπειρία στη Μοριακή Βιολογία, την Ανθρώπινη Γενετική ή τη Βιολογία του Καρκίνου. Το άτομο που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της NIPD Genetics στη Λευκωσία, υπό την καθοδήγηση διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τα βιογραφικά τους στο [email protected] μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022.

5

Ο δρ Αντώνης Αντωνίου αποτελούσε αναπόσπαστο και πολύτιμο μέλος της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της NIPD Genetics. Ένας άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, ακεραιότητα, αφοσιωμένος στην πρόοδο της Επιστήμης, ο οποίος έχασε αναπάντεχα τη ζωή του στις 14 Αυγούστου 2021.

H NIPD Genetics είναι ένας πρωτοπόρος οργανισμός βιοτεχνολογίας με έδρα την Κύπρο, η οποία ιδρύθηκε το 2010, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 αποτελεί μέλος του δικτύου της MEDICOVER. Από την ημέρα ίδρυσής του η NIPD Genetics στοχεύει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων γενετικής και βιοπληροφορικής ανάλυσης για την παροχή εξειδικευμένων γενετικών εργαστηριακών εξετάσεων. Πρώτιστο μέλημα για τον οργανισμό αποτελεί η παροχή λύσεων που οδηγούν στην έγκαιρη πρόληψη και καλύτερη κλινική διαχείριση γενετικών παθήσεων, καθώς και τη βελτίωση της κλινικής περίθαλψης και ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://nipd.com/

Υπερτροφές: Επικίνδυνες ή ωφέλιμες για την υγεία;

Offsite Team -
01.07.2022 - 22:59

Υπερτροφές: Επικίνδυνες ή ωφέλιμες για την υγεία;

Η επιστήμη δεν έχει πειστεί ακόμα για τη διατροφική τους αξία

Oλο και περισσότεροι καταναλωτές προσθέτουν στη διατροφή τους τις περίφημες υπερτροφές. Η επιστήμη ωστόσο δεν έχει πειστεί ακόμα για τη διατροφική τους αξία.

Σκόνες από εξωτικές ρίζες, smoothies που περιέχουν μούρα, φύκια με θεραπευτικές ικανότητες και σπόροι κάθε είδους είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προωθούνται έντονα μέσω διαδικτύου τα τελευταία χρόνια.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα <<<

Υποσχέσεις

Τα προϊόντα αυτά υπόσχονται γυμνασμένο σώμα μαζί με άλλες ευεργετικές ιδιότητες για όποιον τα επιλέξει, από μείωση του σωματικού πόνου και άγχους, βελτίωση της εγκεφαλικής απόδοσης, εξάλειψη του διαβήτη έως και εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που έχει εντάξει σε μεγάλο βαθμό τις υπερτροφές ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η επιστημονική κοινότητα όμως δεν φαίνεται να είναι απόλυτα πεπεισμένη για τα αποτελέσματα που υπόσχονται.

Hδη, από τα τέλη του 2020, το γερμανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) είχε επισημάνει για τις ιδιότητες των Superfoods: «Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το αν οι υπερτροφές προσφέρουν όσα υπόσχονται, εξαρτάται από το εκάστοτε προϊόν».

«Superfoods και συμπληρώματα διατροφής: Επικίνδυνα ή ωφέλιμα για την υγεία;» Αυτός είναι και ο τίτλος επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Ομοσπονδιακή Yπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και Ασφάλειας Τροφίμων σε συνεργασία με το BfR στο Βερολίνο αυτό το διήμερο.

Αντιρρήσεις από την επιστημονική κοινότητα

Η Γερμανική Eνωση Τροφίμων θεωρεί ότι ο όρος «υπερτροφή» είναι καθαρά τέχνασμα του μάρκετινγκ ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η θρεπτική αξία των υπόλοιπων τροφίμων, καθώς δεν υπάρχουν διαφορές ούτε στα χαρακτηριστικά, ούτε στην ποιότητα τους και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά τα ίδια πρότυπα ασφαλείας κατά τον διατροφικό τους έλεγχο.

Ο Πέτερ Νικ, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Καρλσρούης, διεξήγαγε έρευνα και εντόπισε πολλά Superfoods που δεν είναι ασφαλή.

«Οι υπερτροφές εισάγονται συνήθως από εξωτικές περιοχές με τροπικό κλίμα, όπου συνιστούν τμήμα της διατροφικής αλυσίδας ή και του θεραπευτικού συστήματος» λέει. Με την εξαγωγή τους αποκόπτονται από τη γνώση για την αξιοποίησή τους κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα.

Η τάση αυτή εξάλλου οδήγησε στη μεγαλύτερη ζήτηση τέτοιων τροφίμων με αποτέλεσμα οι χώρες εξαγωγής να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, ειδικά σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Δημιουργία πλασματικών προϊόντων

Αυτό οδηγεί στη δημιουργία πλασματικών προϊόντων, που κυκλοφορούν όμως στην αγορά με την ετικέτα των γνήσιων.

«Οι εταιρίες και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και υποψιασμένοι και να διαβάζουν τις πρώτες ύλες στη συσκευασία» αναφέρει ο γερμανός επιστήμονας.

Σε έρευνα που έγινε από τον ίδιο σε smoothies που θα έπρεπε να εμπεριέχουν σπόρους chia βρέθηκε βασιλικός! «Σε μεγάλες ποσότητες ο βασιλικός μπορεί να καταστεί τοξικός, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο» λέει ο Νικ.

Ανάλογο παράδειγμα καταγράφηκε και με ένα είδος τσαγιού που ενώ διαφημιζόταν έντονα για τα οφέλη που παρείχε, κατά την επεξεργασία του βρέθηκαν μέσα φύλλα γαρυφαλλιάς χωρίς ωστόσο να αναγράφεται το συγκεκριμένο συστατικό στη συσκευασία, κάτι που μπορεί να βλάψει την υγεία των εγκύων.

Κενά στην εφαρμογή του νόμου

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στην παραπλανητική αυτοπροβολή των προϊόντων. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι να παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για το εκάστοτε προϊόν, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει καθώς, σύμφωνα με την Γιούλια Ζαουσμικάτ, διατροφολόγο και σύμβουλο του κέντρου καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπάρχει σημαντική έλλειψη ελέγχου των παράλογων υποσχέσεων των Superfoods που διαφημίζονται στο διαδίκτυο.

Κατάλληλο μάρκετινγκ

Οι περισσότεροι προμηθευτές τροφίμων βρίσκονται εκτός Ευρώπης με αποτέλεσμα ο γερμανικός μηχανισμός να μην μπορεί να αντιδράσει σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, οι εταιρείες τροφίμων βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην προώθηση των Superfoods και των συμπληρωμάτων διατροφής μέσω των social media και των influencers που συνεργάζονται μαζί τους με υψηλό χρηματικό αντίτιμο.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο, οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να θεωρηθεί υπερτροφή, ακόμη και το αλάτι, αρκεί να έχει χτιστεί από πριν το κατάλληλο μάρκετινγκ.

Πηγή: DeutcheWelle.gr

Home