Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι φορείς του AIDS στην Κύπρο και το έργο του Κ.Υ.Φ.Α.

Μικαέλλα Μέσσιου
- 05.12.2020

Οι φορείς του AIDS στην Κύπρο και το έργο του Κ.Υ.Φ.Α.

Thumbnail
Τι ανέφερε στην Offsite η πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων του HIV / AIDS, Στέλλα Μιχαηλίδου

Πριν από λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, είχαμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από το 1981 που υπήρξαν τα πρώτα δείγματα της ασθένειας, μέχρι σήμερα, το AIDS έχει αποτελέσει αιτία θανάτου για 39 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ υπολογίζεται πως περίπου 78 εκατομμύρια είναι οι αναγνωρισμένοι φορείς του ιού. 

Σήμερα το HIV/AIDS αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια νόσος με φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή.

Τι γίνεται με την Κύπρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αναζητήσαμε πληροφορίες και στοιχεία για τους ασθενείς στην Κύπρο. 

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων του HIV / AIDS, κ.Στέλλα Μιχαηλίδου.

Σε ερώτηση για το πόσα περιστατικά έχουμε στην Κύπρο, η κ Μιχαηλίδου μας ανέφερε πως μέχρι και πέρσι τον Δεκέμβριο (2019), είχαν διαγνωστεί 1326 περιστατικά στην Κύπρο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι άνδρες ηλικίας από 18 – 65 ετών, μας ανέφερε η κ Μιχαηλίδου.

Για το αν υπάρχει κάποια μείωση ή αύξηση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο η κ Μιχαηλίδου μας είπε: «Όχι δυστυχώς δεν υπάρχει μείωση. Μέχρι τον Οκτώβριο φέτος είχαμε 92 περιστατικά, (αυτοί που έχουν διαγνωστεί. Πέρσι είχαμε 100 ασθενείς μέχρι τον Δεκέμβριο και προφανώς δυστυχώς θα ξεπεράσουμε τους 100 φέτος».

Όσον αφορά για το αν υπάρχει θάλαμος νοσηλείας, η κ Μιχαηλίδου, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως ναι υπάρχει. Ο θάλαμος αυτός βρίσκεται στο 6ον όροφο του Νοσοκομείου της Λάρνακας «Η Γρηγόριος Κλινική», όπου νοσηλεύονται οι οροθετικοί ασθενείς αν χρειαστεί.

Στα άτομα αυτά δίνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Δίνεται δωρεάν από το κράτος η φαρμακευτική αγωγή κατόπιν αιματολογικών εξετάσεων που γίνεται κάθε 2-3 μήνες, όπως μας έχει πει η κ Μιχαηλίδου, ενώ ανέφερε πως είναι και επικίνδυνο εάν ένας φορέας του AIDS νοσήσει και με κορωνοϊό για τον λόγο ότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κ.Υ.Φ.Α. - Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του HIV / AIDS

Το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του AIDS ιδρύθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2000 και είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο.

Το Κ.Υ.Φ.Α είναι μία εθελοντική οργάνωση που έχει σκοπό τη συμπαράσταση και την υποστήριξη προς τους φορείς του AIDS και τις οικογένειές τους. Στοχεύει στην καταπολέμηση της προκατάληψης, της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου στον πόνο των συνανθρώπων μας και αποβλέπει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του AIDS.

Που και τι προσφέρει το Κ.Υ.Φ.Α.

Το ΚΥΦΑ βρίσκεται στο Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού και λειτουργεί Κέντρο Ημέρας επί καθημερινής βάσεως. Επίσης εκεί είναι το KΥΦΑ CHECKPOINT όπου γίνονται δωρεάν και ανώνυμα 4 τεστ όπως Hiv / hepatitis B&C και Σύφιλη κατόπιν ραντεβού καλώντας στο 1464 και είναι δωρεάν κλήση.

Το ΚΥΦΑ επίσης προσφέρει οικονομική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη

Συγκεκριμένα, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων και παρέχουμε οικονομική και ιατρική στήριξη στα άτομα με ανάγκη.

Προσφέρει δωρεάν και με απόλυτη εχεμύθεια συναισθηματική στήριξη όχι μόνο σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Aids αλλά επίσης και στους συντρόφους τους, τις οικογένειες τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συγκεκριμένα δίνουν πληροφορίες σε όποιον ενδιαφέρεται, όπως για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα του HIV/AIDS, πως μεταδίδεται και πως δεν μεταδίδεται ο ιός, πότε και που να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με τα αντιρετροϊκά φάρμακα, πως να αποφύγουν τον ιό, τι μέτρα μπορούν να παρθούν αν κάποιος είναι αρνητικός στον ιό, πως να προστατέψει τους άλλους αν κάποιος έχει διαγνωστεί με τον HIV/AIDS/STD, πως να φροντίσει τον εαυτό του κ.α.

Το Κ.Υ.Φ.Α ακόμη διοργανώνει και διευθύνει διάφορες υπηρεσίες στήριξης με τη μορφή ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία, οργανισμούς νεολαίας, εκκλησίες, επιχειρήσεις και άλλες κοινωνικές ομάδες. Προσπαθώντας να διατηρήσουν στη συνείδηση των ανθρώπων το πρόβλημα του HIV/AIDS και ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάθε χρόνο διοργανώνουμε λαμπαδηφορίες στους δρόμους της Λεμεσού.  

ΠΟΥ - Ο ιός HIV και το AIDS

Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή. Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα. Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα. Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

Home