Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΣΑΚ: «Ιστορική Στιγμή / Το ΓεΣΥ (επιτέλους) είναι εδώ»

Offsite Team -
01.06.2020 - 12:34

ΟΣΑΚ: «Ιστορική Στιγμή / Το ΓεΣΥ (επιτέλους) είναι εδώ»

Thumbnail
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για τη Β’ Φάση του ΓεΣΥ

Ως ιστορική στιγμή χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, την ημέρα της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, σε δελτίο Τύπου της. 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, "από σήμερα, μια καινούργια μέρα αρχίζει για τον Κύπριο πολίτη στα θέματα της δημόσιας υγείας. Η ΟΣΑΚ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς τις ανησυχίες και το άγχος της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς να χρειάζεται η επαιτεία για να έχει κανείς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.  Χωρίς να στοιβάζεται σε λίστες αναμονής με κίνδυνο της ζωής του. Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση ενός επώνυμου για να έχει ο απλός πολίτης πρόσβαση στην υγεία. 

Επιτέλους η πολιτεία έχει ίσως για πρώτη φορά ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις κραυγές και την αγωνία των δεκάδων  χιλιάδων πολιτών που απαίτησαν και απαιτούν  στο δικαίωμα τους στην υγεία", ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τόσο τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη για την προσήλωση και τον αγώνα που έδωσε για την  εισαγωγή του ΓεΣΥ καθώς και στον νυν Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την επιμονή του και τη σκληρή δουλειά για την εφαρμογή του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τους. 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

"Η 1η Ιουνίου 2020, ημέρα της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ ύστερα από δεκαετίες αγώνων και αναμονής, αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο μας. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απαίτησης των πολιτών και της βούλησης των πολιτικών οι οποίοι είχαν συστρατευθεί στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας και την εισαγωγή του ΓεΣΥ, για την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. 

Το ΓεΣΥ δικαίως χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η οποία έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος του Κύπριου πολίτη.  Τα πολύπλευρα οφέλη του ΓεΣΥ ως κοινωνική κατάκτηση ενός ολοκληρωμένου και μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, θα απολαμβάνουν από σήμερα οι Κύπριοι πολίτες και οι επερχόμενες γενεές οι οποίες θα ευλογούν αυτούς που αγωνίστηκαν για να προσφέρονται προς όλους ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια και επάρκεια, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. 

Από σήμερα, μια καινούργια μέρα αρχίζει για τον Κύπριο πολίτη στα θέματα της δημόσιας υγείας. Η ΟΣΑΚ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς τις ανησυχίες και το άγχος της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς να χρειάζεται η επαιτεία για να έχει κανείς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.  Χωρίς να στοιβάζεται σε λίστες αναμονής με κίνδυνο της ζωής του. Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση ενός επώνυμου για να έχει ο απλός πολίτης πρόσβαση στην υγεία. 

Επιτέλους η πολιτεία έχει ίσως για πρώτη φορά ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις κραυγές και την αγωνία των δεκάδων  χιλιάδων πολιτών που απαίτησαν και απαιτούν  στο δικαίωμα τους στην υγεία. 

Σε αυτό το ιστορικής σημασίας γεγονός, οφείλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εκτίμηση και ευχαριστίες στον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη για την προσήλωση και τον αγώνα που έδωσε για την  εισαγωγή του ΓεΣΥ καθώς και στον νυν Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την επιμονή του και τη σκληρή δουλειά για την εφαρμογή του. Ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του για την ολόπλευρη στήριξη και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε αλλά και σε όλη την πολιτική ηγεσία που με εθνική συναίνεση και ευθύνη συνέβαλε στην επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.  Αλλά και σε όσους και είναι χιλιάδες έχουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τρόπο συμβάλει και ενισχύσει τις φωνές για την εφαρμογή του. 

Η ΟΣΑΚ εκφράζει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της στα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, την διοίκηση και τους λειτουργούς οι οποίοι έχουν εργαστεί πολύ σκληρά και με προσήλωση για να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός στόχος.  

Τελειώνοντας, η ΟΣΑΚ δηλώνει ότι η 1η Ιουνίου αποτελεί την αφετηρία και όχι το τέρμα της διαδρομής.  Μιας διαδρομής η οποία θα είναι γεμάτη με προβλήματα και εμπόδια και καλούνται όλοι να παραμείνουν ενεργοί και να στηρίξουν το δικό τους ΓεΣΥ αγωνιζόμενοι για την επίλυση των προβλημάτων και την συνεχή βελτίωση του κάθε μέρα αλλά και για να προωθήσουμε όλες τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Κύπρο να είναι λαμπρό και ζηλευτό σε όλη την Ευρώπη.   "

 

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Offsite Team -
27.06.2022 - 13:05

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Πόσο συχνά τρώτε ένα γρήγορο σνακ ή και ολόκληρο το γεύμα σας ενώ στέκεστε όρθιοι;

Με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας να παραμένουν αυξημένες παρά την προσπάθειά σας να την μειώσετε, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να τρώνε πράγματι στο «πόδι», καθώς στέκονται πάνω από το γραφείο ή καθώς πηγαίνουν από την μία δουλειά στην άλλη. Κι ενώ μπορεί να φαίνεται ως μια άκακη συνήθεια, αφού έτσι μειώνετε και τις ώρες που περνάτε καθισμένοι, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι δεν πρόκειται για την καλύτερη πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες με αντηλιακό από μαγιό & πετσέτες

Αέρα και φούσκωμα

Αρχικά όταν τρώτε ενώ στέκεστε μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε αέρια και φούσκωμα. «Φυσιολογικά μιλώντας, αν κάποιος στέκεται ενώ τρώει, το αίμα πηγαίνει προς τα πόδια του, δεδομένης της βαρύτητας και αυτό μειώνει την επαρκή ροή αίματος στο έντερο όπου χρειάζεται για την πέψη», μας εξηγούν οι ειδικοί. «Αυτό θα προκαλέσει κακή πέψη των υδατανθράκων, που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα», συμπληρώνουν.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν τρώμε όρθιοι συνήθως επιλέγουμε και «γρήγορα» φαγητά, που είναι γνωστό ότι εκτός από πρόχειρα έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον εάν τρώτε με ταχύτητα, είναι επίσης πολύ πιθανό να καταπιείτε περισσότερο αέρα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον αέρια και αίσθημα δυσφορίας.

Τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε

Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι που τρώνε ενώ στέκονται συνήθως τείνουν να τρώνε γρηγορότερα και αυτός ο ταχύτερος ρυθμός έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους συνολικούς χρόνους γευμάτων, μας λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής για διάφορους λόγους.

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Μην αποθηκεύετε ποτέ τις πατάτες κοντά σε αυτό-Δείτε τι συμβαίνει

Πρώτον η κατανάλωση τροφών καθώς στέκεστε, συνήθως συνοδεύεται από κίνηση, καθώς το άτομο πιθανότατα να είναι εν κινήσει, η οποία προάγει την ταχύτερη πέψη και μπορεί να αφήσει κάποιον να αισθάνεται πεινασμένος νωρίτερα. Δεύτερον, όταν τρώτε γρήγορα και όρθιοι, η προσοχή σας είναι πολύ πιθανό να αποσπαστεί από το γεύμα σας.

Και όταν δεν εστιάζετε στο φαγητό σας ή δεν απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεστε μικρότερο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Από την άλλη πλευρά, «όσο περισσότερο χρόνο έχει κανείς για να μασήσει το φαγητό του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φάει υπερβολικά», μας λένε οι ειδικοί.

in.gr

Home