Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παγκύπριο Κέντρο Αίματος στο Γέρι - Έτοιμο το 2025

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
25.01.2023 - 07:15

Παγκύπριο Κέντρο Αίματος στο Γέρι - Έτοιμο το 2025

Θα έχει Σταθμό Αιμοδοσίας - Από εκεί 80.000 προϊόντα αίματος θα διανέμονται σε όλη την Κύπρο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Οι υπογραφές για το συμβόλαιο έπεσαν, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και το 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το Παγκύπριο Κέντρο Αίματος. 

Η ανέγερση του Παγκύπριου Κέντρου Αίματος θα γίνει στο Γέρι. Όπως εξήγησε στην OffsiteNews η Άντρη Παναγιώτου προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, στο νέο κτήριο θα γίνεται η παραλαβή αίματος από όλους τους σταθμούς αιμοδοσίας παγκύπρια, η επεξεργασία, ο έλεγχος, η φύλαξη και, τέλος, η διανομή του ελεγμένου αίματος. Μέχρι σήμερα όλα αυτά γίνονταν στο Κέντρο Αίματος το οποίο λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Με την δημιουργία του Παγκύπριου Κέντρου Αίματος, θα έχουμε περισσότερα μηχανήματα και πιο σύγχρονα, όπως θα είναι και οι εγκαταστάσεις».

Όπως επεσήμανε η κ. Παναγιώτου, στο χώρο θα δημιουργηθεί και νέος σύγχρονος Σταθμός Αιμοδοσίας. Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου, περιλαμβανομένου και του υπογείου, ανέρχεται στα 3.300 τετραγωνικά μέτρα περίπου.

Παράλληλα, περίπου 80.000 προϊόντα αίματος (όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα) θα μπορούν να διανέμονται από το Παγκύπριο Κέντρο Αίματος για κλινική χρήση σε ολόκληρη τη χώρα. 

Το κτήριο θα είναι κατηγορίας σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης -σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων Νόμου- και επιπρόσθετα, η μέγιστη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτηρίου δεν θα ξεπερνά τις 100 kWh ανά m² τον χρόνο.

Ο χρόνος για τη μελέτη και κατασκευή καθορίστηκε σε 25 μήνες και όπως σημείωσε η κ. Παναγιώτου, το 2025 θα είναι έτοιμο. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε €7,758,800 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Home