Παιδικός καρκίνος: Από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην Κύπρο

Παιδικός καρκίνος: Από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην Κύπρο

Αποτελεσματικές οι θεραπείες του Παιδογκολογικού του Μακαρείου Νοσοκομείου - Αναλυτικά τα ποσοστά

Απαντήσεις αναφορικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Παιδοογκολογικού του Μακάρειου Νοσοκομείου κλήθηκε να δώσει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου μετά από σειρά ερωτήσεων που έθεσε. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, τα συνολικά ποσοστά θανάτων σε παιδιά με καρκίνο στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά δείχνουν ότι  

α) τα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, όλων των τύπων, ανέρχονται στο 83%, που είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο (2017, CONCORD-2), 

β) στα παιδιά με οξεία μυελογενή λευχαιμία, τα ποσοστά επιβίωσης ανέρχονται στο 60,1%, που επίσης είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο (2017, CONCORD-2), 

γ) παρατηρήθηκε στη συνέχεια αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία που ανήλθε στο 86%, από τα ψηλότερα στον κόσμο (2018, CONCORD-3), 

δ) τα ποσοστά ίασης των λεμφωμάτων των παιδιών που αντιμετωπίστηκαν στην κλινική ξεπερνά το 95% (2018, CONCORD-3). 

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννου, τα εν λόγω στοιχεία τεκμηριώνουν, ότι το μοντέλο που υιοθετήθηκε στην Παιδογκολογική - Παιδοαιματολογική Κλινική από την ίδρυσή της το 1989, είναι αποτελεσματικό, αφού το ποσοστό θανάτων που παρατηρείται είναι αυτό που παρατηρείται στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες και τα ποσοστά ίασης είναι από τα καλύτερα παγκόσμια.

Σημειώνεται ότι στο Παιδοογκολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου εργάζονται επί μονίμου βάσεως τέσσερεις Ιατρικοί Λειτουργοί 1ης Τάξης, με εξειδίκευση στην Ογκολογία, Αιματολογία και Ανοσολογία του παιδιού και του εφήβου (Παιδογκολόγοι - Παιδοαιματολόγοι) , επτά Ιατροί Παιδοχειρουργοί και εικοσιπέντε εξειδικευμένοι Νοσηλευτές.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής παρέχει στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Κάποιοι από τους Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους της εν λόγω Υπηρεσίας, έχουν εξειδικευτεί στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα καρκινοπαθή παιδιά, οι έφηβοι και οι γονείς τους. Οι εν λόγω ειδικοί εργάζονται επί μονίμου βάσεως στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στηρίζουν συνεχώς τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παιδογκολογική/Παιδοαιματολογική Κλινική, όπως και τις οικογένειές τους.  

Home