Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρουσιάστηκαν οι 7 άξονες μελλοντικού σχεδίου ΕΕ για τον καρκίνο

Offsite Team -
10.12.2019 - 16:29

Παρουσιάστηκαν οι 7 άξονες μελλοντικού σχεδίου ΕΕ για τον καρκίνο

Thumbnail
Τους παρουσίασε η Επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου

Τους επτά άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου, παρουσίασε η Επίτροπος για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε διάσκεψη με θέμα "Η Ευρώπη ξεπερνά το σχέδιο για τον καρκίνο - καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία του καρκίνου", που διοργανώθηκε σε χώρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αναλυτικά η Επίτροπος τόνισε ότι "η επιδημιολογία δείχνει ότι το 40% των Ευρωπαίων θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο σε κάποιο σημείο της ζωής του". Σε σχέση με το ίδιο το σχέδιο η Επίτροπος τόνισε ότι το σχέδιο για τον καρκίνο στην Ευρώπη θα στηριχτεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έρευνα και η θεραπεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια, εξηγώντας ωστόσο ότι "ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον μόνο ευθύνη του τομέα της υγείας". "Για παράδειγμα, όλο και περισσότερες μελέτες υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καρκίνου του πνεύμονα", σημείωσε και προσέθεσε πως "πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις συνδέσεις - και να δράσουμε αποφασιστικά". "Και αυτό συνεπάγεται τη στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς και βιομηχανίες - συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του μάρκετινγκ, του περιβάλλοντος, της γεωργίας, των μεταφορών, της έρευνας και της καινοτομίας", ανάφερε η Επίτροπος. "Έτσι, ως αφετηρία, το σχέδιο για τον καρκίνο στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε μια πραγματικά ολιστική προσέγγιση για την υγεία σε κάθε πολιτική", κάτι που αποτελεί τον πρώτο άξονα της στρατηγικής.

Ο δεύτερος άξονας είναι η πρόληψη, που "θα είναι φυσικά πάντα η καλύτερη θεραπεία όλων", όπως είπε η Επίτροπος σημειώνοντας ότι "ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ομάδα ασθενειών - που προκαλείται από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων του περιβάλλοντος ή του τρόπου ζωής και των μολυσματικών παραγόντων". "Όσο περισσότερο κατανοούμε τα αίτια του καρκίνου, τόσο περισσότερο μπορούμε να προλάβουμε αυτή την ασθένεια. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι μπορεί να προληφθεί έως και το 40% των περιπτώσεων καρκίνου. Ο αριθμός αυτός γεμίζει με απογοήτευση, αλλά περισσότερο από αυτό μου δίνει αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, ότι η δυνατότητα να σωθούν ζωές είναι τεράστια", σημείωσε. "Και προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το δυναμικό, πρέπει να επικεντρωθούμε σε: κατανάλωση καπνού και κατάχρηση αλκοόλ, περιβαλλοντικοί παράγοντες, εμβολιασμός, φυσική άσκηση, και φυσικά

υγιεινή διατροφή". "Όσον αφορά το περιβάλλον μας και το φαγητό που τρώμε, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο θα βασιστεί επίσης στη δουλειά μας για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα μέσω της νέας στρατηγικής για το Farm to Fork που θα παρουσιάσω ως μέρος του Green New Deal", ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου.

Ο έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τον τρίτο άξονα. "Γνωρίζουμε από επιστημονικά στοιχεία τις τελευταίες δεκαετίες ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Τα κράτη μέλη διαθέτουν εθνικά προγράμματα εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του ορθού, τα οποία άλλαξαν την πραγματικότητα των ασθενειών αυτών, οδηγώντας σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα επιβίωσης", σημείωσε η Επίτροπος. "Γνωρίζουμε όμως ότι τα προγράμματα αυτά δεν υπάρχουν σε όλα τα κράτη μέλη, οδηγώντας σε ανισότητα πρόσβασης και σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση", τόνισε.

Η "πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία", είναι συνεπώς ο 4ος άξονας. "Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα στη βέλτιστη περίθαλψη, την ίδια πρόσβαση στην ιατρική και τις ίδιες νέες καινοτόμες θεραπείες και τη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές. Έχω μιλήσει πρόσφατα πολλές συζητήσεις σχετικά με το πώς το σχέδιο για τον καρκίνο στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισότητες", δήλωσε η Επίτροπος. "Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώκει να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, όπου ζουν στην ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη δεν είναι ίση για όλους. Τα κράτη μέλη, η φαρμακευτική βιομηχανία, οι πληρωτές και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι υποστηρικτές των ασθενών έχουν όλοι εδώ ένα τεράστιο ρόλο", δήλωσε.

Ο 5ο άξονας είναι "η ποιότητα ζωής στην επιβίωση", ώστε "να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς, οι επιζώντες, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται - ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα, για αποκατάσταση", αλλά και "να αμφισβητήσουμε κάθε σχετικό στίγμα ή διάκριση που μπορεί να αυξήσει την ταλαιπωρία τους, που μπορεί να οδηγήσει στη διάκριση τους στην εργασία, στις ασφαλιστικές τους πολιτικές".

Ο 6ος άξονας είναι "η παρηγορητική φροντίδα" και ο 7ος τα "καλύτερα δεδομένα και η ηλεκτρονική υγεία". "Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής υγείας - η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων", σημείωσε η Επίτροπος, λέγοντας ότι "αυτό θα προωθήσει την ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία και θα υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με νέες προληπτικές στρατηγικές, θεραπείες και αποτελέσματα".

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, η Επίτροπος τόνισε ότι "τα τελευταία χρόνια έχουμε σπάσει τη σιωπή που περιβάλλει αυτή την ασθένεια, έχουμε επιτύχει πολλά, αλλά απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων μας και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες ανισότητες στα κράτη μέλη μας".

"Εγώ η ίδια διαγνώστηκα πριν από πολλά χρόνια με καρκίνο του μαστού και, δυστυχώς, περισσότερες από μία φορές. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πώς η συνεργασία μπορεί να επιφέρει αλλαγές, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στην εταιρική σχέση, ότι όταν λέμε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα εννοούμε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα, καθώς πρόκειται για μια ασθένεια που μας αφορά όλους.Έχουμε σπάσει τη σιωπή, αλλά οι φωνές πρέπει να είναι πιο δυνατές, ισχυρότερες, πιο επίμονες και βιώσιμες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Δεν πρόκειται για την προσωπική μας εμπειρία ως ασθενείς, πρόκειται για τη λήψη αυτής της προσωπικής εμπειρίας και τη χρησιμοποίησή της μαζί με άλλους, μαζί σας εδώ, για την επίτευξη πολιτικής αλλαγής", τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Σημείωσε τέλος ότι στις 4 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο - "θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με το σχέδιο της Ευρώπης για τον Καρκίνο" και θα ήθελε η συζήτηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεκτική με όλους τους εμπλεκόμενους και τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη εφαρμογή αυτού του σχεδίου.

ΚΥΠΕ

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Offsite Team -
27.06.2022 - 13:05

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Πόσο συχνά τρώτε ένα γρήγορο σνακ ή και ολόκληρο το γεύμα σας ενώ στέκεστε όρθιοι;

Με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας να παραμένουν αυξημένες παρά την προσπάθειά σας να την μειώσετε, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να τρώνε πράγματι στο «πόδι», καθώς στέκονται πάνω από το γραφείο ή καθώς πηγαίνουν από την μία δουλειά στην άλλη. Κι ενώ μπορεί να φαίνεται ως μια άκακη συνήθεια, αφού έτσι μειώνετε και τις ώρες που περνάτε καθισμένοι, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι δεν πρόκειται για την καλύτερη πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες με αντηλιακό από μαγιό & πετσέτες

Αέρα και φούσκωμα

Αρχικά όταν τρώτε ενώ στέκεστε μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε αέρια και φούσκωμα. «Φυσιολογικά μιλώντας, αν κάποιος στέκεται ενώ τρώει, το αίμα πηγαίνει προς τα πόδια του, δεδομένης της βαρύτητας και αυτό μειώνει την επαρκή ροή αίματος στο έντερο όπου χρειάζεται για την πέψη», μας εξηγούν οι ειδικοί. «Αυτό θα προκαλέσει κακή πέψη των υδατανθράκων, που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα», συμπληρώνουν.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν τρώμε όρθιοι συνήθως επιλέγουμε και «γρήγορα» φαγητά, που είναι γνωστό ότι εκτός από πρόχειρα έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον εάν τρώτε με ταχύτητα, είναι επίσης πολύ πιθανό να καταπιείτε περισσότερο αέρα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον αέρια και αίσθημα δυσφορίας.

Τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε

Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι που τρώνε ενώ στέκονται συνήθως τείνουν να τρώνε γρηγορότερα και αυτός ο ταχύτερος ρυθμός έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους συνολικούς χρόνους γευμάτων, μας λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής για διάφορους λόγους.

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Μην αποθηκεύετε ποτέ τις πατάτες κοντά σε αυτό-Δείτε τι συμβαίνει

Πρώτον η κατανάλωση τροφών καθώς στέκεστε, συνήθως συνοδεύεται από κίνηση, καθώς το άτομο πιθανότατα να είναι εν κινήσει, η οποία προάγει την ταχύτερη πέψη και μπορεί να αφήσει κάποιον να αισθάνεται πεινασμένος νωρίτερα. Δεύτερον, όταν τρώτε γρήγορα και όρθιοι, η προσοχή σας είναι πολύ πιθανό να αποσπαστεί από το γεύμα σας.

Και όταν δεν εστιάζετε στο φαγητό σας ή δεν απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεστε μικρότερο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Από την άλλη πλευρά, «όσο περισσότερο χρόνο έχει κανείς για να μασήσει το φαγητό του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φάει υπερβολικά», μας λένε οι ειδικοί.

in.gr

Home