Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πήγες διακοπές και βαριέσαι να επιστρέψεις δουλειά (Συμβουλές)

Μικαέλλα Μέσσιου
- 24.07.2022

Πήγες διακοπές και βαριέσαι να επιστρέψεις δουλειά (Συμβουλές)

Οι συμβουλές της ειδικής ψυχολόγου Πέρσας Κορφιάτη στην Offsite News

Ωραίες οι διακοπές, ωραίες οι στιγμές που περνάμε αλλά όλα τα ωραία τελειώνουν, αφού μετά από τις διακοπές επιστρέφουν όλοι πίσω στον χώρο εργασίας τους.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Τι συμβαίνει όμως εάν υπάρχει η «άρνηση» επιστροφής στην εργασία ή πόσες φορές σκέφτηκε κανείς πως θα είναι; Για αυτό τον λόγο η Offsite News μίλησε με την ειδική ψυχολόγο Πέρσα Κορφιάτη, προκειμένου να δώσει συμβουλές για την ομαλή επιστροφή μας πίσω στην δουλειά. 

Καταρχάς η κ. Κορφιάτη μας ανέφερε πως αφού ξέρουμε πως θα επιστρέψουμε, καλό θα ήταν τρεις μέρες πριν τελειώσει η άδειά μας να κάνουμε σωστή προετοιμασία κάνοντας ένα listing.

Τι είναι το listing 

Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα μας, το listing ουσιαστικά είναι μία λίστα στην οποία μπορώ να καταγράψω από την Παρασκευή για παράδειγμα εάν πάω Δευτέρα πίσω δουλειά, τι θα ήθελα να κάνω μέχρι τότε, εάν δεν πρόλαβα να τα κάνω από πιο πριν ή εάν είναι αναγκαία πράγματα που πρέπει να κάνω μέχρι να πάω δουλειά.

«Το listing βοηθά να κάνω πράγμα συγκεκριμένα»

Καλό θα είναι να βάλω και στόχους ή αξιολόγηση εάν μας αγχόνη ή καταθλίβει η επιστροφή, πρόσθεσε η κ. Κορφιάτη. Δηλαδή μπορεί κάποιος να αξιολογήσει τα θετικά και τα αρνητικά της επιστροφής, προσπαθώντας να εντατικοποιήσει τα θετικά στοιχεία, να αναγνωρίσει τα αρνητικά όχι ενοχικά και να βρει τρόπους επίλυσης των αρνητικών. 

Έτσι, σύμφωνα με την κ. Κορφιάτη εναποθέτεις νέους στόχους αυτοβελτίωσης, τι θέλεις να διεκπεραιώσεις για να φτιάξεις την επαγγελματική σου εικόνα. Αυτό έχει αποτέλεσμα στο να καταφέρει κάποιος να διαχειριστεί και το εργασιακό άγχος, γιατί εάν καταγράψει κάποιος τις στιγμές που αγχώνεται κάποιος θα βοηθήσει περισσότερο.

Επίσης η κ. Κορφιάτη, είπε πως εάν ακόμα γράψεις και τις σκέψεις που σου προκαλούν κατάθλιψη όπως «γιατί να πάω πίσω δουλειά» θα συγκεκρινοποιήσουμε τους λόγους που μας καταθλίβουν και με την ευσυνειδητότητα, δηλαδή συνειδητοποιώ τους λόγους που δεν θέλω να πάω πίσω. 

Οι λόγοι αυτής της κατάθλιψης, σύμφωνα με την κ. Κορφιάτη μπορεί να είναι η ρουτίνα που κούρασε, το επαγγελματικό πλαίσιο, ο αποχωρισμός από αγαπημένα πρόσωπα γιατί επιστρέφω πίσω.

Η κ. Κορφιάτη πρόσθεσε πως κάνοντας αυτά, ο άνθρωπος θα βρίσκεται σε μια ετοιμότητα και θα είναι και πιο ψύχραιμος στην αλλαγή. Όμως ένας άνθρωπος που κάνει την αλλαγή και δεν είναι έτοιμος, έρχεται αντιμέτωπος με το σοκ, το άγχος και την κατάθλιψη. 

Ως παράδειγμα, η κ. Κορφιάτη έφερε το γεγονός όταν περνάς κάπου πάρα πολύ ωραία και συναναστρέφεσαι με όμορφους-εύθυμους ανθρώπους, έχεις θετική ενέργεια και γίνεται η εναλλαγή πλαισίου σε αρνητική ενέργεια τότε θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση του αρνητικού στο τι ενοχλεί και να αλλάξει αυτό. 

Άρα, εάν υπάρχουν πράγματα στην δουλειά που ενοχλούν με την αξιολόγηση και το listing, κάποιος θα μπορεί να βοηθηθεί. 

Πότε κάποιος θα ήταν καλό να συμβουλευτεί ειδικό 

Καταληκτικά η κ. Κορφιάτη, είπε πως εάν κάποιος κάνει αξιολόγηση, κάνει και το listing του και συνεχίσει να έχει άγχος – άρνηση ή και κατάθλιψη επιστρέφοντας στην δουλειά του από τις διακοπές, καλό θα ήταν να πάρει βοήθεια από κάποιον δικό του ή ακόμα καλύτερα επαγγελματική βοήθεια. 

Home