Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 14.03.2020

Πως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

Thumbnail
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Η εμφάνιση του κορωνοϊού στο νησί μας είναι πλέον γεγονός. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι αμέτρητες. Τα μέτρα προστασίας αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής και το κλείσιμο των σχολείων “οφείλει” κάποιες εξηγήσεις στα παιδιά. 

Κάπου εδώ τα παιδιά αρχίζουν τις ερωτήσεις σχετικά με τον νέο ιό που μπήκε στη ζωή μας και οι γονείς καλούνται να τους εξηγήσουν την κατάσταση. Πως πρέπει όμως οι γονείς να μιλήσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά τους για τον νέο κορωνοϊό και την ραγδαία εξάπλωση του; 

Ο Δρ. Ρένος Αβραάμ Γενικός Ιατρός ΓεΣΥ στο Ιατρικό κέντρο Αποστόλου Λουκά μίλησε στην Offsite και εξήγησε: 

-Πως να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Το πιο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια στα παιδιά ανάλογα - βέβαια - με την ηλικία και την γνωστική τους ωριμότητα. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο σε ένα 5χρονο και ένα 12χρονο, γιατί διαφέρει η γνωστική τους ωριμότητα. 

Πρέπει να λέμε την αλήθεια, αλλά να είμαστε πιο μετρημένοι για να μην πανικοβάλουμε χωρίς λόγο. Εξίσου σημαντικό είναι να παίρνουμε τις πηγές μας από αξιόπιστες πηγές. Σε αντίθετη περίπτωση είναι επικίνδυνο για την πληροφορία που θα τους μεταφέρουμε. Επιπλέον, απαντάμε και ανάλογα με τις ερωτήσεις που έχουν να μας κάνουν επιλέγοντας ξανά την αλήθεια. 

-Πως να εξηγήσουν οι γονείς το κλείσιμο των σχολείων;

Εξηγούμε στα παιδιά μας ότι υπάρχει μια επιδημία γρίπης/ λοίμωξης από την οποία προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα για να προστατευτούμε, ώστε να μην μεταδοθεί σε όλους. Το σενάριο θανάτου σίγουρα είναι υπερβολικό για να το μεταφέρουμε στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να λέμε την αλήθεια, αλλά με μέτρο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε μέχρι στιγμής, ο πληθυσμός που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες αν νοσήσει θα έχει ήπια συμπτώματα και θα τα ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα, συνεπώς και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν περισσότερο. 

-Αφήνουμε τα παιδιά να βλέπουν ειδήσεις; 

Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν σε κάποιο βαθμό τις ειδήσεις, αλλά με προσοχή και ανάλογα με την ηλικία τους. Οι ειδήσεις συνήθως εστιάζουν στα κακά νέα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο φόβο στα παιδιά, ειδικότερα με την κατάσταση που επικρατεί. Σίγουρα δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε, γιατί οι απαγορεύσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί μπορεί να το ψάξει μόνο του και να βρει κάτι που θα το αναστατώσει.

-Πως διαχειριζόμαστε την περίπτωση που νοσήσει κάποιος φίλος του παιδιού, πως εξηγούμε ότι δεν πρέπει να τον περιθωριοποιήσουμε; 

Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο κορωνοϊός είναι μια μορφή ίωσης κατά την οποία όταν νοσήσει κάποιος μικρής ηλικίας το ξεπερνάει σύντομα και επιστρέφει πίσω στην κανονικότητα. Ακριβώς όπως στη γρίπη. 

Εξηγούμε στο παιδί μας ότι όταν περάσει η περίοδος της ίωσης, πλησιάζουμε το φίλο μας ξανά. Δε θέλουμε να τον στιγματίσουμε. Άρα επιστρέφουμε στην αλήθεια και εξηγούμε.

Αναλυτικότερα ο Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, Καθηγητής Δρ Μάριος Κωνσταντίνου δίνει 15 οδηγίες προς τους γονείς 

  1. Σίγουρα λέμε την αλήθεια και ανάλογα με την ηλικία και την γνωστική ωριμότητα του παιδιού διαλέγουμε τι να αφήσουμε έξω και πως τους μιλάμε. Μην ακολουθείς το όσο περισσότερο τους κρύψω τόσο το καλύτερο. Ήδη ξέρουν για τον ιό. Άκουσαν. Αλλά να ακούσουν αλήθειες.
  2. Αν τα παιδιά σας είναι κάτω των 11-14 δεν χρειάζεται να βλέπουν/ακούν κάθε δελτίο ειδήσεων. Κάποιος περιορισμός δεν βλάπτει. Καλύτερα να τους εξηγήσετε εσείς παρά να βλέπουν τις προεπιλεγμένες  δραματικότερες εικόνες και αναφορές των ειδήσεων. Οι ειδήσεις θέλουν ακροατές και οι ιστοσελίδες κλικ.
  3. Θα ανησυχήσουν για εσάς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Πέστε τους και δείξτε τους ότι θα κάνετε να αδύνατα δυνατά να προστατέψετε τον εαυτό σας και το ίδιο θα πράξουν και οι γιαγιάδες και παππούδες. Δείξτε τους ότι έχετε αυτοπεποίθηση στο τι λέτε.  
  4. Του μύθους που εσείς πιστεύετε (π.χ. πίνοντας ζεστό τσάι ή μείγμα νερού χλωρίνης θα γιατρευτείτε ή ότι προσπαθούν κάποιοι να μας σκοτώσουν ή ότι τα παιδιά δεν κολλάνε) κρατήστε τους για τον εαυτό σας. Τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να παρανοήσουν. Η παράνοια η δική μας είναι αρκετή. Περίμενε να το ακούσεις  από πλέον ειδικούς που έχουν πραγματικό όνομα! και διαπιστευτήρια πριν πιστεύεις ότι ακούσεις.
  5. Δείξε τους πως βήχουμε και φταρνιζόμαστε σωστά. Π.χ. στον κλειστό αγκώνα ή σε χαρτί. Δείξε τους πως πλενόμαστε σωστά. Θα τους δώσει και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν κάτι και δεν είναι απλά στο έλεος του ιού. Ναι, θα έχουμε έξαρση και ψυχαναγκασμων, αλλά το κάθε τι με την ώρα του.
  6. Πέστε στα παιδιά που μπορούν να καταλάβουν ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά τέτοια και δεν τελείωσε ο κόσμος. 
  7. Πέστε τους αν ρωτήσουν ότι τα παιδιά φαίνεται (και αν αλλάξουν τα δεδομένα θα δείτε) να μην νοσούν βαριά.
  8. Αν θα μείνετε σπίτι (που θα γίνει και αυτό για πολλούς μας) περάστε τον χρόνο ποιοτικά μαζί τους. Δεν θα έχετε πολλές τέτοιες ευκαιρίες. 
  9. Αν νοσήσει κάποιος στην οικογένεια μιλήστε τους. Αν είναι κάποιος σοβαρά μιλήστε τους. Αν πρέπει κάποιος να μπει σε καραντίνα μιλήστε τους. ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!
  10. Πέστε τους ότι φαίνεται ότι τα γατιά και σκυλιά τους δεν είναι σε άμεσο ή μεγάλο κίνδυνο εξ όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα. 
  11. Μην διστάσεις να αλλάξεις κάτι αργότερα από αυτά που είπες. Όλα είναι νέα όχι μόνο για εσένα αλλά και τους επιστήμονες. Οι μύθοι επαναλαμβάνω όμως να μείνουν στο δικό σου μυαλό. Δεν τους κάνεις πιο δυνατούς με το να τους κάνεις να πλάθουν conspiracy theories για το κάθε τι. 
  12. Αν κοιμούνται, αν φαίνεται να είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο ή αν παίζουν εφάρμοσε το νόμο του όπλου (πάντα είναι γεμάτο) δηλαδή ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΚΟΥΝ.  
  13. Αν πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί η οικογένεια οικονομικά (π.χ. αν έχετε εστιατόριο ή δουλεύετε σε ξενοδοχείο) να θυμάστε: περνούμε την κάθε γέφυρα αφού φτάσουμε σε αυτή. Δηλαδή, μην τους αγχώνεται με επιπλέον πράγματα του μέλλοντος. Φυσικά αν φτάσετε μέχρι εκείνη την γέφυρα ακολουθείτε ξανά το νούμερο ένα πιο πάνω.
  14. Ιδιαίτερα με μικρότερα παιδιά, προσπάθησε να κρατήσεις όσα περισσότερα μπορείς από την καθημερινότητα σας. Μην αλλάξεις τα πάντα χωρίς λόγο.
  15. Όπως και στα σεξουαλικά η αλλά θέματα που ρωτούν τα παιδιά: Αν δεν ξέρεις να απαντήσεις κάτι μην αγχώνεστε. Πες δεν ξέρω. Έτσι απλά. Θα μάθω και θα σου πω. Μάθε από ΣΩΣΤΗ πηγή και μπορείς να επανέλθεις.

 

Home