Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς «ξεγελάς» το σύστημα του ΓεΣΥ με €25 και σε βλέπει αμέσως ειδικός γιατρός

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
09.06.2023

Πώς «ξεγελάς» το σύστημα του ΓεΣΥ με €25 και σε βλέπει αμέσως ειδικός γιατρός

Η νόμιμη διαδικασία της διαδρομής των €25 που σε βάζει πρώτο στη λίστα των ραντεβού

Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί μετά και τις καταγγελίες που έχει δεχθεί το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ ότι ειδικοί γιατροί χρεώνουν ασθενείς €25 για να τους εξετάζουν νωρίτερα.

Το πρόβλημα με τα ραντεβού των ειδικών γιατρών, είναι πελώριο, κάτι το οποίο επεσήμανε και με ρεπορτάζ της η OffsiteNews. Για να καταφέρει ένας ασθενής να εξασφαλίσει ραντεβού σε ειδικό γιατρό, θα πρέπει να αναμένει 4-5 μήνες, μπορεί και περισσότερο. 

Με αφορμή και τις καταγγελίες στην ΟΣΑΚ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κίνηση των ειδικών γιατρών να χρεώνουν €25 για επίσπευση ραντεβού. Μάλιστα η ίδια η υπουργός απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΟΑΥ κ. Σταύρο Μιχαήλ ζητώντας διερεύνηση του θέματος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με κ. Μιχαήλ, ο οποίος μας ανέφερε πως ενώπιόν του ο Οργανισμός δεν έχει κάποια καταγγελία. Μάλιστα κάλεσε τους ασθενείς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, να προχωρήσουν σε καταγγελία στον ίδιο τον ΟΑΥ ώστε να μπορεί να γίνει διερεύνηση του περιστατικού και στη συνέχεια, εάν αποδειχθεί πως όντως γίνεται η χρέωση (και εάν γίνεται εκτός των προϋποθέσεων που υπάρχουν), να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον του γιατρού που έχει προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Σημείωσε πως στην παρούσα φάση ο Οργανισμός ετοιμάζει οδηγό του ασθενή, στον οποίο θα αναγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του κάθε ασθενή. 

Πότε πληρώνουμε €25 σε ειδικό γιατρό

Η OffsiteNews, παρουσιάζει σήμερα τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να επισκεφθείς ειδικό γιατρό και πότε πρέπει να πληρώσει €25 ο ασθενής.

Αρχικά, αναφέρεται ότι η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό μπορεί να γίνει και με παραπεμπτικό και χωρίς παραπεμπτικό. 

Το παραπεμπτικό ο ασθενής μπορεί να το εξασφαλίσει είτε από τον προσωπικό του γιατρό, είτε από νοσηλευτήριο ως παροχέας ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Μετά την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό θα πρέπει να καταβάλει και το ποσό των €6 (εξαιρουμένων ιατρών με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική, κυτταρολογία και παθολογική ανατομία όπου η συμπληρωμή είναι €10). 

Την ίδια ώρα, ο ασθενής καλείται να καταβάλει το ποσό των €25 σε περίπτωση που επισκεφθεί ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ:

1/ Χωρίς παραπεμπτικό,

2/ Μετά τις 20:00 το βράδυ ή 

3/ Σαββατοκύριακα και αργίες

Γυναίκα δικαιούχος που έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της και επισκέπτεται Ειδικό Ιατρό με ειδικότητα στη γυναικολογία/μαιευτική ή δικαιούχος που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του στην Εθνική Φρουρά της Δημοκρατίας και κατέχει πιστοποιητικό εξέτασης από στρατιωτικό γιατρό που να τον παραπέμπει σε Ειδικό Ιατρό, εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των €25. 

Εν τέλει, εάν ένας ασθενής κληθεί να πληρώσει €25, αυτό δε θεωρείται παράνομο, ωστόσο θα πρέπει η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί υπό τις πιο πάνω 3 προϋποθέσεις. 

Home