Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσες γεύσεις μπορούν να «ανιχνεύσουν» οι γευστικοί μας κάλυκες;

Offsite Team
- 16.06.2021

Πόσες γεύσεις μπορούν να «ανιχνεύσουν» οι γευστικοί μας κάλυκες;

Τα παιδιά έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενηλίκους, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών ο αριθμός τους αρχί

Η γλώσσα μας αποτελεί το βασικό όργανο του σώματός μας για την αντίληψη της αίσθησης της γεύσης χάρη στους γευστικούς κάλυκες που διαθέτει. Αυτοί μπορεί να είναι από 3.000 έως και 10.000 διάσπαρτοι ανάμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνειά της!

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Κάθε γευστικός κάλυκας έχει τη μορφή θύλακα – με πλάτος 0,03 χιλιοστά και μήκος 0,06 χιλιοστά – και αποτελείται από μία ομάδα γευστικών κυττάρων, που επικοινωνούν με το στόμα μέσω ενός ανοίγματος, του γευστικού πόρου. Από τις άκρες τους προεξέχουν μικρές τριχοειδείς προεκβολές που εκτείνονται μέσω του γευστικού πόρου προς τη στοματική κοιλότητα, ενώ στο εσωτερικό άκρο τους καταλήγουν νευρικές απολήξεις.

Τα παιδιά έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενηλίκους, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών ο αριθμός τους αρχίζει να μειώνεται.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα γευστικά κύτταρα μπορούν να “αισθανθούν” μόνο 4 βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό), αλλά ο εγκέφαλος μας τις συνδυάζει και, μαζί με τις πληροφορίες της όσφρησης, μπορεί να αντιλαμβάνεται και να ξεχωρίζει χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις. Αυτό βέβαια ισχύει όταν η γλώσσα είναι υγιής, καθώς ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αίσθηση της γεύσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και σχεδόν πλήρη απώλειά της.

in.gr

Home