Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αν προσέξετε αυτό στα αυγά που σπάτε, πετάξτε τα αμέσως!

Offsite Team -
16.10.2021 - 20:42

Αν προσέξετε αυτό στα αυγά που σπάτε, πετάξτε τα αμέσως!

Τι να προσέξετε!

Τα αυγά είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνη προσθήκη στην υγιεινή διατροφή σας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα αυγά μπορούν να μολυνθούν με επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν σοβαρά εάν καταναλωθούν.

“Παρόλο που οι περισσότεροι αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μια τροφιμογενή ασθένεια, μερικοί μπορεί να αναπτύξουν χρόνια, σοβαρά, ή ακόμη και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας”, εξηγεί μια έκθεση ασφάλειας αυγών που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Για τον λόγο αυτό, η ασφάλειά σας εξαρτάται από την λήψη απλών προφυλάξεων ασφαλείας, όταν χειρίζεστε αυγά και αναγνωρίζετε τα σημάδια αλλοίωσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αν σπάσετε αυγά και δείτε να έχουν μια ροζ ή ιριδίζουσα απόχρωση πετάξτε τα άμεσα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αυγά σας αμέσως εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση. Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas). Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος αλλοίωσης στα αυγά και η κατανάλωση αυγών μολυσμένων με τέτοια βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, λένε οι ειδικοί.

«Αυτό το βακτήριο παράγει μια πρασινωπή, φθορίζουσα, υδατοδιαλυτή χρωστική ουσία στο ασπράδι του αυγού. Αν συναντήσετε ένα αυγό με ένα ασπράδι αυγού εκτός κανονικού χρώματος, πετάξτε το», συνιστούν οι ειδικοί στο Κέντρο Ασφάλειας Αυγών.

Η αλλοίωση από ψευδομονάδες μπορεί να προκαλέσει και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές στα αυγά

Εκτός από το να προσέχετε τον ροζ, ή ιριδίζοντα χρωματισμό, μια μελέτη λέει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι τα αυγά σας είναι μολυσμένα με βακτήρια Pseudomonas.

“Τα χαλασμένα αυγά εκπέμπουν διαφορετικές άσχημες μυρωδιές, όπως ξινή, μούχλα, ή φρουτώδη”, προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Poultry Science. Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του ασπραδιού, το οποίο μπορεί επίσης μερικές φορές να φαίνεται πράσινο, το ασπράδι υγροποιείται, γίνεται ινώδες και σχηματίζεται μια υπόλευκη και αργότερα καφετί κρούστα στον κρόκο”, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι όλες οι παραλλαγές χρώματος στα αυγά σημάδια επικινδυνότητας

Αν και ορισμένες παραλλαγές χρώματος σηματοδοτούν αλλοιώσεις, άλλες είναι απολύτως ασφαλείς. «Ένα θολό ασπράδι αυγού είναι ένα σημάδι ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Ένα διαυγές ασπράδι αυγού είναι ένδειξη ότι το αυγό γερνάει», σύμφωνα με το USDA. «Το χρώμα του κρόκου ποικίλλει σε αποχρώσεις του κίτρινου ανάλογα με τη διατροφή της κότας. Αν τρώει πολλά φυτά με κίτρινο-πορτοκαλί χρωστικές, ο κρόκος θα γίνει πιο σκούρος κίτρινος», προσθέτουν ειδικοί.

Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα κόκκινου στα αυγά σας. «Οι κηλίδες αίματος προκαλούνται από ρήξη ενός ή περισσότερων μικρών αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο κατά τη στιγμή της ωορρηξίας. Δεν υποδηλώνει ότι το αυγό είναι μη ασφαλές», σημειώνουν οι ειδικοί του USDA.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μπορείτε να αποφύγετε την μόλυνση λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις ασφαλείας

Αν και η κατανάλωση χαλασμένων αυγών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες, αν ακολουθείτε πρακτικές ασφαλούς χειρισμού, τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Σύμφωνα με την δρ. Deana R. Jones, ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Πτηνοτροφίας του USDA, “συνιστάται πάντα η ψύξη, το πλύσιμο των χεριών και η φροντίδα για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε ωμό γεωργικό εμπόρευμα”.

Η δρ. Jones συνιστά να αποθηκεύετε τα αυγά στο κουτί που τα αγοράσατε και να τα τοποθετείτε σε ένα ράφι στο ψυγείο σας και όχι στην πόρτα του. Επιπλέον, η δρ. Jones προτείνει να περιορίσετε το πόσο συχνά ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του ψυγείου σας για να διατηρείτε ομοιόμορφες θερμοκρασίες 7 °C ή χαμηλότερες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλοίωσης.

Πηγή: iatropedia.gr

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Offsite Team -
27.06.2022 - 13:05

Τρώτε στο… «πόδι»; Πώς επηρεάζει την υγεία σας

Πόσο συχνά τρώτε ένα γρήγορο σνακ ή και ολόκληρο το γεύμα σας ενώ στέκεστε όρθιοι;

Με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας να παραμένουν αυξημένες παρά την προσπάθειά σας να την μειώσετε, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να τρώνε πράγματι στο «πόδι», καθώς στέκονται πάνω από το γραφείο ή καθώς πηγαίνουν από την μία δουλειά στην άλλη. Κι ενώ μπορεί να φαίνεται ως μια άκακη συνήθεια, αφού έτσι μειώνετε και τις ώρες που περνάτε καθισμένοι, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι δεν πρόκειται για την καλύτερη πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες με αντηλιακό από μαγιό & πετσέτες

Αέρα και φούσκωμα

Αρχικά όταν τρώτε ενώ στέκεστε μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε αέρια και φούσκωμα. «Φυσιολογικά μιλώντας, αν κάποιος στέκεται ενώ τρώει, το αίμα πηγαίνει προς τα πόδια του, δεδομένης της βαρύτητας και αυτό μειώνει την επαρκή ροή αίματος στο έντερο όπου χρειάζεται για την πέψη», μας εξηγούν οι ειδικοί. «Αυτό θα προκαλέσει κακή πέψη των υδατανθράκων, που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα», συμπληρώνουν.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν τρώμε όρθιοι συνήθως επιλέγουμε και «γρήγορα» φαγητά, που είναι γνωστό ότι εκτός από πρόχειρα έχουν και χαμηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον εάν τρώτε με ταχύτητα, είναι επίσης πολύ πιθανό να καταπιείτε περισσότερο αέρα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει σε επιπλέον αέρια και αίσθημα δυσφορίας.

Τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε

Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι που τρώνε ενώ στέκονται συνήθως τείνουν να τρώνε γρηγορότερα και αυτός ο ταχύτερος ρυθμός έχει ως αποτέλεσμα μικρότερους συνολικούς χρόνους γευμάτων, μας λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής για διάφορους λόγους.

Διαβάστε επίσης: ​​​​​​​Μην αποθηκεύετε ποτέ τις πατάτες κοντά σε αυτό-Δείτε τι συμβαίνει

Πρώτον η κατανάλωση τροφών καθώς στέκεστε, συνήθως συνοδεύεται από κίνηση, καθώς το άτομο πιθανότατα να είναι εν κινήσει, η οποία προάγει την ταχύτερη πέψη και μπορεί να αφήσει κάποιον να αισθάνεται πεινασμένος νωρίτερα. Δεύτερον, όταν τρώτε γρήγορα και όρθιοι, η προσοχή σας είναι πολύ πιθανό να αποσπαστεί από το γεύμα σας.

Και όταν δεν εστιάζετε στο φαγητό σας ή δεν απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεστε μικρότερο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Από την άλλη πλευρά, «όσο περισσότερο χρόνο έχει κανείς για να μασήσει το φαγητό του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να φάει υπερβολικά», μας λένε οι ειδικοί.

in.gr

Home