Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαν κακή ανάμνηση πλέον ο Covid - Πετάνε τα εμβόλια οι Κύπριοι

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
31.03.2023

Σαν κακή ανάμνηση πλέον ο Covid - Πετάνε τα εμβόλια οι Κύπριοι

Εμβολιάστηκαν μόλις 14,481 άτομα με την 5η δόση

«Όχι» στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων του κορωνοϊού λένε οι Κύπριοι σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Με το πέρας 3 χρόνων ο κορωνοϊός μοιάζει σαν μια κακή ανάμνηση. Πλέον δεν έχουμε τα αυξημένα κρούσματα του παρελθόντος, ούτε και τον μεγάλο αριθμό στις νοσηλείες. Οι επιστήμονες πάντως δεν θεωρούν ακόμη ότι έχουμε περάσει στην ενδημική φάση του ιού.

Λίγοι εμβολιάστηκαν με την 5η δόση

Μέχρι και τις 28 Μαρτίου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας τα οποία εξασφάλισε η OffsiteNews, το 75.3% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, ενώ το 73.7% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Συνολικά στην Κύπρο έχουν γίνει 1,885,412 εμβολιασμοί.

> Με την 1η δόση εμβολιάστηκαν 671,476 άτομα

> Με την 2η δόση εμβολιάστηκαν 646,178 άτομα

> Με την 3η δόση εμβολιάστηκαν 481,431 άτομα

> Με την 4η δόση εμβολιάστηκαν 71,846 άτομα

> Με την 5η δόση εμβολιάστηκαν 14,481 άτομα

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για την ηλικιακή ομάδα των 40-49 ετών και από 60-80+ τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ξεπερνούν το 90%.

1

Τι ισχύει για 3η, 4η και 5η δόση

Η 3η δόση του εμβολίου χορηγήθηκε στο 53.7%, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στις ηλικίες 70-79 ετών. 

Το 7.8% του πληθυσμού έλαβε την 4η δόση, ενώ μόλις το 1.2% αποφάσισε να εμβολιαστεί με την 5η δόση. Τα άτομα που επέλεξαν να εμβολιαστούν με την 5η δόση, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-80+ ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στις ηλικίες 70-79 ετών. 

2

ΠΟΥ: Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, ανέφερε πως οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά του κορωνοϊού, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, «καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά».

Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της. 

Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του Covid βάσει του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλό, μέσο ή μικρό.

Οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Παράλληλα, η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων, ανάλογα με τη συννοσηρότητα.

Την δεδομένη στιγμή η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει νέες συστάσεις για τους πολίτες της Κύπρου. 

Με VidPrevtyn Beta πλέον οι εμβολιασμοί στην Κύπρο

Πάντως προ ημερών, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών αφού αξιολόγησε τις συστάσεις του ΕΜΑ, εισηγήθηκε τη χρήση του εμβολίου VidPrevtyn Beta, της Sanofi Pasteur ως ενισχυτική δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια τεχνολογίας mRNA ή με εμβόλια αδενοϊικού φορέα έναντι της νόσου Covid19.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, πρέπει να υπάρχει μεσοδιάστημα 4 μηνών μετά από προηγούμενο εμβολιασμό. Τονίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων και την πρόληψη της Covid19 που προκαλείται από τον SARS-CoV-5.

Home