Σκέψεις για μείωση των ασθενών ανά προσωπικό ιατρό

Σκέψεις για μείωση των ασθενών ανά προσωπικό ιατρό

Περιμένει απαντήσεις από τον ΟΑΥ η Επιτροπή Υγείας της Βουλής – Τα καίρια ερωτήματα που έθεσαν

Απαντήσεις αναμένουν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από τον ΟΑΥ σε μια σειρά ερωτημάτων που τους έθεσαν κατά την προηγούμενη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 23/1. 

Ενώπιον της ηγεσίας του ΟΑΥ έχουν τεθεί καίρια ερωτήματα τα οποία αφορούν τόσο ζητήματα τα οποία δεν επιλύθηκαν μέχρι στιγμής, όσο και καταγγελίες που έφτασαν στα αυτιά βουλευτών. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε και στη τελευταία συνεδρία παρατηρήθηκαν προβλήματα στην εγγραφή ασθενών σε προσωπικούς γιατρούς, αλλά και καταχρήσεις, οι οποίες άθελα τους, προκαλούν προβλήματα. 

Μεταξύ των ζητημάτων και η τιμολόγηση αλλά και η έλλειψη φαρμάκων. Πρόβλημα το οποίο αν και έχει σμικρυνθεί σε σχέση με τα πρώτα στάδια, εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει. 

Παράλληλα, πρόβλημα παρατηρείται στη δημιουργία δύο κατηγοριών ιατρών και το οποίο προκλήθηκε στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του ΓεΣΥ λόγω του μικρού αριθμού ιατρών οι οποίοι είχαν εγγραφεί, αλλά συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή είχαν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες ιατρών.  Η μία ήταν οι παθολόγοι και η άλλη κατηγορία οι οποίοι σπούδαζαν γενική ιατρική και εντάχθηκαν στην ίδια κατηγορία με τους ανειδίκευτους. Το πρόβλημα παρατηρείται στην απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων της δεύτερης κατηγορίας, λόγω του ότι υπάρχουν σε αυτή ανειδίκευτοι, με τους ιατρούς της γενικής ιατρικής να αντιδρούν και να ζητούν τη δημιουργία νέας κατηγορίας

Σκέψεις για επαναξιολόγηση του μέγιστου αριθμού ασθενών ανά προσωπικό γιατρό

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ο μέγιστος αριθμός ασθενών που μπορεί να εγγράψει ο προσωπικός γιατρός, δηλαδή από τους 2.500 που είναι σήμερα να πέσει στους 1.500, καθώς πλέον έχουν εγγραφεί πολλοί περισσότεροι ιατροί απ’ ότι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΓεΣΥ. 

Να σημειώσουμε πως παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους προσωπικούς ιατρούς να έχουν γραμματειακό προσωπικό και βοηθό, καθώς υπήρξαν καταγγελίες πως λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι ιατροί υπήρχαν φορές που πολίτες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τον ιατρό και την στιγμή που τον χρειάζονταν. 

Σάβια Ορφανίδου: Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου μιλώντας στην Offsite ανέφερε πως ο Συναγερμός θεωρεί πως το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση  των Κυπρίων πολιτών και ως εκ τούτου χαιρετίζει το γεγονός, καθώς έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς εμπρός από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ΓεΣΥ, επτά μήνες πριν όταν και ξεκίνησε. 

Όπως τονίζει η κ. Ορφανίδου αναμένονταν προβλήματα, τα οποία ωστόσο ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν, και τα οποία με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων μπορούν να επιλυθούν. 

Η κ. Ορφανίδου επανέλαβε παράλληλα πως ενώπιον της ηγεσίας του ΟΑΥ τέθηκαν και καταγγελίες που δέχθηκαν Βουλευτές για τεράστιες λίστες αναμονής, ότι γιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα τους και άλλα συναφή, τονίζοντας πως αναμένουν απαντήσεις στο κατά πόσον ο ΟΑΥ έχει αξιολογήσει τα προβλήματα και εάν προωθεί λύσεις για αυτά. 

 

Home