Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στρεπτόκοκκος: Κινδυνεύουν ή όχι τα παιδιά

Offsite Team
- 16.12.2022

Στρεπτόκοκκος: Κινδυνεύουν ή όχι τα παιδιά

Τα συμπτώματα - Δεν είναι επιθετικός στην Κύπρο - Τι ισχύει με τα τεστ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Ανησυχία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης του στρεπτόκοκκου Α. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα παρουσιάζονται επίσης σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία.

Η δρ Μαρία Κολιού, Παιδίατρος-Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air και εξήγησε για ποιο λόγο παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα.

Αρχικά η δρ Κολιού δήλωσε ότι «ο στρεπτόκοκκος Α είναι η αιτία για αμυγδαλίτιδες και οστρακιά. Η οστρακιά είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση της αμυγδαλίτιδας τους στρεπτόκοκκου η οποία εμφανίζει και εξάνθημα».

Οι λοιμώξεις αυτές, όπως επεσήμανε η Παιδίατρος, δεν είναι ασυνήθιστες, ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο «Τους τελευταίους 3 μήνες στην Ευρώπη και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι επιφανειακές απλές λοιμώξεις που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο, φαίνεται πως έχουν τετραπλασιαστεί, σε σχέση με το τι ίσχυε στην προ κορωνοϊού εποχή». 

Κατά συνέπεια, επεσήμανε η δρ Κολιού, αυξήθηκαν και οι σοβαρές λοιμώξεις που σπάνια προκαλεί το μικρόβιο, και προκάλεσαν «θανάτους οι οποίοι τους τελευταίους 3 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν τους 16».

Τα κύρια συμπτώματα

  • Πόνος στον λαιμό
  • Δυσκαταποσία
  • Πυρετός
  • Διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων
  • Πονοκέφαλος

Τρόποι μετάδοσης 

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω του βήχα και του φτερνίσματος του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεν είναι επιθετικός ο ιός στην Κύπρο

Ερωτηθείς η δρ Κολιού εάν έχουμε περιστατικά στην Κύπρο, απάντησε πως «έχουμε αυξημένα περιστατικά φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και οστρακιάς, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με την προ κορωνοϊού εποχή». Επίσης στην Κύπρο έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά αμυγδαλίτιδας, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό και δειλά-δειλά αυξάνονται και στις άλλες πόλεις. Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο δεν παρουσιάστηκαν περιστατικά επιθετικών λοιμώξεων, γι’αυτό και δεν είχαμε σοβαρό περιστατικό το οποίο να χρήζει νοσηλείας. 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα Strep Test, όπου είναι εξέλιξη οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για εξασφάλισή τους. Όπως εξήγησε «τα Strep Test δε θα πρέπει να τα κάνουν οι γονείς. Θα τα κάνει ο γιατρός, μόνο όταν το κρίνει αναγκαίο. Δε χρειάζεται ένα παιδάκι το οποίο δεν έχει συμπτώματα, χαρακτηριστικά της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, να κάνει το τεστ».

Καταληκτικά η δρ Κολιού αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, τονίζοντας πως «πρέπει να κρατούμε αποστάσεις, να αερίζουμε καλά τους χώρους μας, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην πίνουμε όλοι από το ίδιο ποτήρι ή να τρώμε από το ίδιο πηρούνι».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η δρ Μαρία Κολιού, Παιδίατρος-Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας

Home