Τι απαντά στο Υπ.Υγείας η Παιδιατρική εταιρεία για τα εμβόλια

Τι απαντά στο Υπ.Υγείας η Παιδιατρική εταιρεία για τα εμβόλια

Θεωρούμε προσβλητικές και ατυχείς τις επικρίσεις αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Οι θέσεις και οι απόψεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί με τους εμβολιασμούς στηρίζονται σε δεδομένα και γεγονότα, αναφέρουν οι παιδίατροι ως απάντηση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στις 27.10.2020.

Σε ανακοίνωση της η ΠΕΚ, σημειώνει ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν προσφέρονται ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για "τελεσίγραφα" σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των πολιτών, που δικαιούνται να γνωρίζουν τις πραγματικότητες που τους αφορούν. 

«Θεωρούμε δε αβάσιμες, προσβλητικές και ατυχείς τις επικρίσεις περί προσπάθειας παραπληροφόρησης τις οποίες και απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Τέτοιες πρακτικές δεν εξυπηρετούν τους μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών», προστίθεται. 

Δυστυχώς, σημειώνεται, αντί απαντήσεων ώστε να εξευρεθούν λύσεις, λαμβάνουμε εκ μέρους του Υπουργείου την επίμονη επίκληση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, κάτι που αποτελεί απλά μια πρόφαση, καθώς η ευθύνη των τελικών αποφάσεων ανήκει στο ίδιο το Υπουργείο και όχι σε Συμβουλευτικές Επιτροπές.

Η ΠΕΚ αναφέρει ότι ο καθορισμός της σχετικής εισήγησης από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών ελήφθη στην απουσία των εκπροσώπων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) και χωρίς αυτοί ή τα όργανα που εκπροσωπούν να ενημερωθούν ή να ζητηθεί η άποψη τους.

Η απόφαση του Υπουργείου για τη συγκεκριμένη παραγγελία, σημειώνεται, ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον ΠΙΣ ή την ΠΕΚ προ της υποβολής της, προκειμένου να τοποθετηθούν αναφορικά με το περιεχόμενο της.

«Καταθέσαμε εξαρχής τη σύμφωνο γνώμη μας ως προς την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού έναντι της γρίπης για φέτος. Εξίσου έγκαιρα όμως υποδείξαμε την διαφωνία μας ως προς τον συνολικό αριθμό εμβολίων που παραγγέλθηκαν καθώς αυτός δεν συνάδει με τις ανάγκες που προκύπτουν βάσει της σύστασης που εξήγγειλε το Υπουργείο αναφορικά με τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν», προστίθεται.

Η αναφορά του Προέδρου της ΠΕΚ, σημειώνεται, δεν αφορούσε μεταφορά όλου του όγκου εμβολιασμών για γρίπη στα Κέντρα Εμβολιασμού αλλά έναν επιμερισμό με βάση κριτήρια που θα μπορούσαν να συναποφασιστούν για την όσο το δυνατό πιο ομαλή και αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη.  

Πολύ πρόσφατα εξάλλου, αναφέρεται, το περασμένο καλοκαίρι, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, επιστρατεύτηκαν τα Κέντρα Εμβολιασμού για εμβολιασμό παιδιών με απόθεμα που υπήρχε σε αυτά σε εμβόλια ηπατίτιδας Β και εμβόλια διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας λόγω της παρατεταμένης έλλειψης τους και αδυναμίας διάθεσης τους στους παιδιάτρους του ΓεΣΥ.  

Το πρόβλημα δε με τις συχνές και παρατεταμένες ελλείψεις βασικών εμβολίων όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, σημειώνεται, είναι αναντίρρητο και παρόλες τις εξαγγελίες δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Η μόνιμη επίκληση μας, αναφέρεται, στην αναγκαιότητα συστράτευσης προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή και έγκαιρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της εποχικής γρίπης έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας ως προς την χορήγηση των εμβολίων δεδομένης της ύπαρξης της πανδημίας και της αναγκαιότητας αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.  

«Το θέμα επομένως δεν αφορά την διαπροσωπική σχέση ιατρού-ασθενούς την οποία πρώτοι εμείς είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, αλλά τον έγκαιρο και ασφαλή εμβολιασμό των παιδιών μας σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, σε περιβάλλον πανδημίας και συνύπαρξης και άλλων ιογενών λοιμώξεων οι οποίες όπως εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί αποτελούν και ύψιστη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση τους», προστίθεται.  

Η ΠΕΚ επανακαταθέτει την θέση της ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου, με γνώμονα την ουσιαστική συμβολή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν παιδιατρικά ζητήματα.

Home