Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπουργός Υγείας: Θα περιορίσουμε το ανθρώπινο λάθος των ιατρών

Offsite Team -
25.01.2020 - 12:06

Υπουργός Υγείας: Θα περιορίσουμε το ανθρώπινο λάθος των ιατρών

Thumbnail
Η ασφάλεια των ασθενών ψηλά στην ατζέντα του Υπ. Υγείας, δήλωσε ο Κ. Ιωάννου

Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ο Υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι είναι μείζον θέμα δημόσιας υγείας το ανθρώπινο λάθος στον τομέα της Υγείας "και απαιτεί την από κοινού έρευνα και λήψη μέτρων για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό του".

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα "Ασφάλεια ασθενών - Πρόληψη και διαχείριση ανθρώπινου λάθους στον τομέα της Υγείας", ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου, που διοργανώνεται στην Κύπρο για 2η φορά θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την ιατρική κοινότητα της Κύπρου ως προς την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους στον τομέα της Υγείας.

Αιτίες όπως η λανθασμένη διάγνωση ή χορήγηση φαρμάκου, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και οι επιπλοκές μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, αποτελούν μόνο ορισμένους από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης σφαλμάτων στον τομέα της Υγείας, πρόσθεσε. Ενδιαφέρον ωστόσο, συνέχισε, παρουσιάζει το γεγονός ότι το 50% αυτών των ανθρωπίνων λαθών μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν, προστατεύοντας έτσι και τους ασθενείς, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

"Η ασφάλεια των ασθενών είναι ένας παράγοντας που βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας στις αναπτυγμένες χώρες παγκόσμια. Όπως διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο πυλώνας της ασφάλειας των ασθενών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους αρχικούς σχεδιασμούς των εθνικών συστημάτων υγείας, αφού έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική έχει λιγότερες οικονομικές επιπτώσεις για τα συστήματα και αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία τους".

Η μείωση των σφαλμάτων, είπε ο Υπουργός Υγείας, που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα απαιτεί ομαδική δράση. Κανένα κράτος δεν έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια και επαρκή δεδομένα για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει στρατηγικές που θα ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο. Οι εθνικές στρατηγικές, πρόσθεσε, χρειάζεται να είναι δομημένες και να ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές που θα καθοριστούν μέσα από τη σωστή επεξεργασία των δεδομένων.

Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας και είναι πεποίθησή μας ότι το αποτέλεσμα που αναζητούμε θα επιτευχθεί μόνο με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δήλωσε ο Υπουργός.

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας Ασθενών που θα συντονίσει, με την εμπλοκή αρμόδιων φορέων, την ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής-Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια των Ασθενών. Αυτή θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, την προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε θέματα ασφάλειας των ασθενών και την ανάπτυξη και την τήρηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, πρωτοκόλλων, διαδικασιών και καλών πρακτικών στον κλινικό χώρο από όλες τι επαγγελματικές ομάδες υγείας, αλλά και την καθιέρωση συστημάτων αναφοράς ανεπιθύμητων περιστατικών.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, έμφαση θα δοθεί στην προώθηση ανάπτυξης κουλτούρας ασφάλειας ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της υγείας, καθώς και στη μεγαλύτερη εμπλοκή των ίδιων των ασθενών που θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωσή τους ως προς τον ρόλο που και οι ίδιοι καλούνται να έχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ευθύνη, κατέληξε,  είναι συλλογική και επεκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η ανάπτυξη της έρευνας, η καταγραφή στατιστικών στοιχείων, αλλά και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, είναι ενέργειες που χρειάζεται να υιοθετήσουν όλα τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΥΠΕ 

Home