Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζέστη: Αυτοί είναι οι αποτελεσματικοί τρόποι για να δροσιστείτε

Offsite Team
- 03.08.2022

Ζέστη: Αυτοί είναι οι αποτελεσματικοί τρόποι για να δροσιστείτε

Μέχρι ποια θερμοκρασία αποδίδουν οι ανεμιστήρες, τι ισχύει για τα κρύα & ζεστά ροφήματα, τι να προσέχετε με το ντους

Καθώς η έντονη ζέστη συνεχίζεται, όσοι δεν κατορθώνουν να φύγουν για διακοπές ή να πάνε στην παραλία αναζητούν τρόπους για να δροσίσουν τις μέρες και τις νύχτες τους (δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης). Ευτυχώς με το θέμα έχει ασχοληθεί η επιστήμη και έχει βγάλε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Για τις μέρες που νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο τη ζέστη, μια πολύ καλή ιδέα είναι να βάλετε τα πόδια σας σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε:

  • Να μειώσετε την σωματική θερμοκρασία σας
  • Να βοηθήσετε τα εσωτερικά όργανά σας να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά

Πρόσθετο όφελος είναι ότι θα μειωθεί το πρήξιμο στους αστραγάλους και στα πόδια σας, γράφει στην επιστημονική πύλη The Conversation η Dr. Chloe Brimicombe, υποψήφια διδάκτωρ Κλιματικής Αλλαγής & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα, όμως, να κάνετε ένα χλιαρό ντους. Προσοχή: μην μπείτε στον πειρασμό να βυθιστείτε σε μια μπανιέρα γεμάτη με παγωμένο νερό. Το σοκ από το κρύο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Αν έχει και ξηρασία, δώστε έμφαση στο να δροσίσετε τα πόδια και τα χέρια σας ή τον αυχένα και το πρόσωπό σας.

Ο ανεμιστήρας

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να ανάψετε τον ανεμιστήρα αλλά μόνο αν η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη. Η δροσιστική πνοή του είναι ωφέλιμη, εφ’ όσον δεν έχει χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα, ούτε ακραία ζέστη.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η χρήση ανεμιστήρα είναι ωφέλιμη κάτω από τους 35oC. Στις υψηλότερες θερμοκρασίες ο ανεμιστήρας μπορεί να έχει την αντίθετη δράση, διότι επιταχύνει την αφυδάτωση. Έτσι, δεν προστατεύει από νοσήματα της ζέστης, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Τον κίνδυνο αυτό ίσως μπορεί να αποσοβήσει η τοποθέτηση ενός μεγάλου μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα. Καθώς θα εξατμίζεται το νερό, θα αυξάνεται η υγρασία στο δωμάτιο και θα πέφτει η θερμοκρασία, ώστε να μην αφυδατώνεστε.

Τα υγρά

Τη ζέστη θα αντιμετωπίσετε πολύ καλύτερα και αν φροντίσετε να αναπληρώνετε τα υγρά και τα ιχνοστοιχεία που χάνετε με την εφίδρωση. Όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει ακόμα κι 10 λίτρα υγρών σε ένα 24ωρο!

Ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα επίσης μπορεί να σας δροσίσει. Βέβαια στην αρχή θα αυξήσει λίγο τη σωματική θερμοκρασία σας, αλλά διεγείρει την εφίδρωση και έτσι σας δροσίζει.

Τα δροσερά και τα παγωμένα υγρά επίσης θα σας βοηθήσουν, αλλά τα ζεστά  ροφήματα ίσως είναι λίγο πιο αποτελεσματικά. Ό,τι από τα δύο κι αν προτιμάτε, φροντίστε να το καταναλώνετε σε αφθονία.

Μία άλλη πολύ καλή ιδέα για να νικήσετε τη ζέστη είναι να βουτήξετε σε ένα ποτάμι ή λίμνη. Προσέξτε μόνο το σοκ του παγωμένου νερού. Να μπείτε αργά, σε σημείο όπου είναι ασφαλές το κολύμπι και χωρίς να υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας ή να είστε απερίσκεπτοι.

Επενδύστε στα φυτά

Μία από τις πιο δροσιστικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε (αλλά για την επόμενη χρονιά) είναι να επενδύσετε σε φυτά για τους τοίχους του σπιτιού σας και τις ταράτσες. Τα φυτά δημιουργούν μία μόνωση που, αν είναι αρκετά παχιά, μπορεί να δροσίσει σημαντικά το σπίτι.

Έχει βρεθεί ότι η θερμοκρασία του σπιτιού μπορεί να μειωθεί έως και 12 βαθμούς Κελσίου αν οι τοίχοι και οι ταράτσες είναι καταπράσινες! Επιπλέον, μπορείτε να γλιτώσετε έως και το 59% της ενέργειας που θα δαπανούσατε.

Μην ξεχάσετε τα ζώα

Να βάζετε καθημερινά μπολάκια γεμάτα καθαρό νερό στον κήπο και στα μπαλκόνια σας για να δροσίζονται ζώα και πτηνά. Να βγάζετε επίσης βόλτα τα σκυλάκια σας το νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, διότι και αυτά υποφέρουν από τη ζέστη. Και να μην τα αφήνετε ποτέ μόνα στο αυτοκίνητό σας…

Πηγή: iatropedia.gr

Home