Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στα ύψη οι τιμές στα φθαρτά - Θα ακριβώσουν ακόμα περισσότερο

του Γιώργου Καυκαλιά
- 19.12.2018

Στα ύψη οι τιμές στα φθαρτά - Θα ακριβώσουν ακόμα περισσότερο

Thumbnail

Όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων ολοένα και θα πληθαίνουν τα ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με τις τιμές των φθαρτών αλλά και των κρεάτων ενόψει του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες όποτε πλησιάζουν γιορτές αρχίζουν τους εντατικούς ελέγχους σε υποστατικά και αγορές.

Η πραγματικότητα είναι όμως μια και δεν είναι άλλη από το ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ακριβά μια σειρά από δεδομένα, για τα οποία δεν ευθύνονται.

Ας μείνουμε όμως προς το παρόν στις τιμές των φθαρτών.

Οι τιμές στην αγορά τις τελευταίες μέρες έχουν ανέβει κατά πολύ και ο βασικός λόγος δεν είναι ούτε οι γιορτές όπως κάποιοι από μας νομίζουμε αλλά ούτε και το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να πλουτίσουν ξαφνικά, όπως θεωρούν κάποιοι άλλοι.

Βασικός λόγος των αυξήσεων είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά κάποια αγαθά, είτε κάποια που δεν είναι η περίοδός τους , να έχουν αρκετά ανεβασμένη τιμή.

Όπως αναφέρουν στην Offsite καλά ενημερωμένες πηγές εντός αγοράς φθαρτών, τις επόμενες ημέρες οι τιμές ενδέχεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο.

Εμείς πήγαμε στην πηγή και μιλήσαμε με εμπόρους λαχανικών και φρούτων από το Παζάρι, όπως οι ίδιοι το αποκαλούν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ τους.

Αποδέχονται ότι οι τιμές σε κάποια προϊόντα είναι ψηλές, ωστόσο τονίζουν για παράδειγμα ότι υπάρχουν φρούτα, όπως μανταρίνια, πορτοκάλια, μπανάνες, όπου οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι οι ίδιες. Το ίδιο ισχύει για τα λεμόνια.

Οι ντομάτες, όπως αναφέρουν είναι σε μια πολύ χαμηλή τιμή.

Μας κατέγραψαν επίσης τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να είναι ψηλά οι τιμές κάποιων φρούτων και λαχανικών:

  1. Καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν παραγωγές
  2. Μειωμένες φυτείες από πλευράς παραγωγών λόγω έλλειψης νερού
  3. Περίοδος-Κάποια φρούτα και λαχανικά που είναι εκτός εποχής δεν υπάρχουν σε αφθονία

Πολύ ψηλές είναι οι τιμές στην πατάτα αλλά και τα αγγούρια, κάτι που αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες. 

Η πατάτα είναι κάπου κοντά στο 1,30 ευρώ ενώ το αγγούρι θερμοκήπιο κάπου στο 1,50 ευρώ. Το αγγούρι του χωραφιού βρίσκεται σε μια τιμή κοντά στα 2 ευρώ.

Κολοκυθάκια ή ξεκούννι ή φασολάκι καλύτερα να μην γυρέψουν οι νοικοκυρές μας, καθώς οι τιμές είναι στα ύψη. 

Ένταση με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού 

Φαίνεται πάντως ότι η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού την περασμένη εβδομάδα, να στείλει λειτουργούς χαράματα στο Παζάρι, με τη συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης, προκάλεσε την οργή των εμπόρων, οι οποίοι μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τον τρόπο και τη στάση των λειτουργών και της Αστυνομίας. 

Κάνουν μάλιστα λόγω για μια συμπεριφορά αγενέστατη, με επιτακτικό ύφος και με απαιτήσεις που σε αρκετά σημεία ήταν υπερβολικές, όπως μας είπαν. 

Home