Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωεκλογές: Κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν - Τι απέγιναν;

Του Στέλιου Στυλιανού
- 09.02.2019

Ευρωεκλογές: Κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν - Τι απέγιναν;

Thumbnail
Συνενώσεις αλλά και απώλεια εκλογικής δύναμης - Κάποιοι "έσβησαν" από τον πολιτικό χάρτη - Άλλοι συνεχίζουν αλλιώς

Τα πολιτικά κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθείας ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, με τα περισσότερα να έχουν κλειδώσει και τα ψηφοδέλτια τους.

Αυτοί που ουσιαστικά δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ψηφοδέλτια είναι ο ΔΗΣΥ, η συνεργασία Συμμαχίας Πολιτών - Οικολόγων και η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν.

Οι Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου είναι οι τέταρτες στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος, με πολιτικά κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις να μην βρίσκονται σήμερα "εν ζωή" καθώς είτε συνενώθηκαν με άλλα, είτε "έσβησαν" από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η Offsite κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και στο τότε πολιτικό σκηνικό, όπως είχε διαμορφωθεί σε προηγούμενες αναμετρήσεις και σας παρουσιάζει τα κόμματα τα οποία δεν θα δώσουν το επόμενο Μάιο την μάχη για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωεκλογές 2004

Οι Ευρωεκλογές του 2004 ήταν οι πρώτες για το νησί μας, με τις συγκεκριμένες εκλογές να διεξάγονται σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό πεδίο εξαιτίας και του γεγονότος ότι λίγους μήνες προηγούμενους προηγήθηκε το σχέδιο Ανάν.

Στις συγκεκριμένες εκλογές έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του ο συνδυασμός Για την Ευρώπη(μετέπειτα ΕΥΡΩΚΟ) συνδυασμός που αποτελείτο κυρίως από στελέχη που διαφώνησαν με την ηγεσία του ΔΗΣΥ για την στήριξη στο Σχέδιο Ανάν.

Μάλιστα το κόμμα κατάφερε στην πρώτη παρουσίας να εκλέξει Ευρωβουλευτή το Γιαννάκη Μάτση παίρνοντας ποσοστό 10.80%

Σημειώνεται ότι οι Ευρωεκλογές του 2004 έμελλε να ήταν και οι τελευταίες για τους Νέους Ορίζοντες του Νίκου Κουτσού, καθώς στην συνέχεια στελέχη του κόμματος μαζί με τον συνδυασμό για την Ευρώπη, δημιούργησαν τον Ιούνιο του 2005 το ΕΥΡΩΚΟ.

Από εκεί και πέρα, στις Ευρωεκλογές του 2004 συμμετείχε και το ΛΑΣΟΚ, το οποίο αν και κατήλθε και σε άλλες τοπικές τα επόμενα χρόνια δεν διεκδίκησε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Ευρωεκλογές του 2009 και του 2014.

Τέλος οι εκλογές του 2004 ήταν οι τελευταίες οι οποίες κατήλθαν οι ΕΔΗ σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου καθώς μετά το 2006 και τη μάχη των βουλευτικών δεν κατήλθε σε άλλες εκλογές στηρίζοντας συνήθως τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ.

Ευρωεκλογές 2009 

Οι Ευρωεκλογές του 2009 ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχε το ΕΛΑΜ παίρνοντας τότε μόλις 0.22%, ενώ σε αυτές κατήλθε εκ νέου το ΕΥΡΩΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που προηγήθηκαν το 2004 το ΕΥΡΩΚΟ κατέβηκε με την ονομασία Για την Ευρώπη, ενώ στην συνέχεια στην δημιουργία του συνέβαλαν και οι Νέοι Ορίζοντες οι οποίοι επίσης κατήλθαν στις Ευρωεκλογές του 2004.

Μάλιστα, αυτές ήταν και οι τελευταίες Ευρωεκλογές για το ΕΥΡΩΚΟ καθώς στις εκλογές του 2014 η μια μερίδα του κόμματος στήριξε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, έχοντας ως υποψήφιο τον  Δημήτρη Συλλούρη, ενώ κυρίως τα στελέχη των Νέων Οριζόντων αποχώρησαν από το κόμμα, δημιουργώντας την Συμμαχία Πολιτών με τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ευρωεκλογές 2014  

Οι Ευρωεκλογές του 2014 ήταν οι πρώτες Ευρωεκλογές για την Συμμαχία Πολιτών, το Κόμμα για τα ζώα και το Μήνυμα Ελπίδας.

Χαρακτηριστικό σε αυτές τις εκλογές αποτέλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων κατήλθε στις εκλογές ως συνδυασμός κομμάτων με την ΕΔΕΚ , κάτι το οποίο θα κάνει και στις προσεχείς εκλογές σε συνεργασία αυτή την φορά με την Συμμαχία Πολιτών.

Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΕΥΡΩΚΟ αν και συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτό γινόταν με διαφορετικό όνομα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το ΕΥΡΩΚΟ διαλύθηκε με τα στελέχη του να εισχωρούν στην Αλληλεγγύη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανελλιπώς σε όλες τις Ευρωεκλογές συμμετέχουν το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Home