Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

CYTA: Οι «ατασθαλίες» και ο ρόλος του νέου CEO

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 16.02.2019

CYTA: Οι «ατασθαλίες» και ο ρόλος του νέου CEO

Thumbnail
«Αμαρτίες» που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης

Σωρεία ατασθαλιών παρατηρεί στην έκθεσή του για την Cyta για το έτος 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μέσα από τα ευρήματα της έκθεσής του που παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που υπονοούν μια διαχρονική κακοδιαχείριση σε κάποια σημεία που θα πρέπει ο νέος CEO αλλά και το ΔΣ να προωθήσουν λύσεις και διαφορετικές ενδεχομένως προσεγγίσεις.

Κλίμακες και εφάπαξ από την «πίσω πόρτα»

Ανάμεσα στα όσα αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής είναι η πρακτική που εφαρμόζουν στην Cyta, όπου υπάλληλοι της κλίμακας Α5 ή άλλων παρεμφερών κλιμάκων, αναβαθμίζονται στην κλίμακα Α10, με αντάλλαγμα να μην διεκδικούν προαγωγές.  

Ο κ. Μιχαηλίδης διαπίστωσε επίσης την παραχώρηση αυξημένων εφάπαξ, από την «πίσω πόρτα», όπως είπε, με πληρωμή συσσωρευμένης άδειας κατά την αφυπηρέτηση, πρακτική η οποία καταργήθηκε στο δημόσιο.  

Αποκάλυψε ακόμη ότι προσλαμβάνεται προσωπικό, με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω θυγατρικής εταιρίας από την οποία η CYTA αγοράζει υπηρεσίες. Αυτό φυσικά δεν το αποδέχεται η CYTA η οποία υποστηρίζει πως έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούνται διάφανες διαδικασίες, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, γραπτών εξετάσεων αλλά και προσωπικής συνέντευξης. Υπάρχει μάλιστα και κάθε φορά εξαμελής επιτροπή για τις προσλήψεις αυτές. 

Ο Γενικός Ελεγκτής, χαρακτήρισε επίσης παράνομη και απαράδεκτη την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Cyta να καταστρατηγηθούν οι πρόνοιες του νόμου του 2012 για παγοποίηση των προσαυξήσεων στον δημόσιο τομέα και να θεωρηθεί ότι όλοι οι υπάλληλοι θα μπορούν να πάρουν την «τιμητική» προαγωγή σαν να μην υπήρξε ποτέ η παγοποίηση των προσαυξήσεων.  

Τα πληρωμένα δίδακτρα – Οι δωρεάν γραμμές - Τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής, διευθυντές τμημάτων της Cyta, διαθέτουν στα σπίτια τους δωρεάν δύο τηλεφωνικές γραμμές, ενώ χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες θέσεις στα αεροπλάνα, πρακτική η οποία καταργήθηκε σε όλη την δημόσια υπηρεσία.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως πλήρωσαν τα μισά δίδακτρα σε υπάλληλο για να κάνει διδακτορικό, χωρίς να έχουν τέτοια εξουσιοδότηση.

Σύμφωνα πάντα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, κακοδιαχείριση προκύπτει ακόμη και στα αυτοκίνητα του Οργανισμού, καθώς πώλησαν 60 αυτοκίνητα για να τα κάνουν παλιοσίδερα, για 185 ευρώ το καθένα, ενώ είχαν διανύσει μόλις 40.000 με 50.000 χιλιόμετρα. Ο Οργανισμός υποστηρίζει σε απάντησή του ότι όλα έγιναν βάσει προσφορών και της διαδικασίας επιμελήθηκαν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που διασφάλισαν ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Η απόφαση όπως υποστηρίζουν πάρθηκε λόγω του ότι τα αυτοκίνητα ήταν αδασμολόγητα και παλιά και σε περίπτωση πώλησης θα έπρεπε ο αγοραστής να πληρώσει και τους δασμούς του αυτοκινήτου, καθώς η σχετική νομοθεσία έχει αλλάξει. 

Το χρυσοπληρωμένο ποδόσφαιρο και η Cyta-Hellas

Όπως φαίνεται και στα ευρήματα του Γ.Ε, το ποσοστό για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, μοιράζεται σε τρεις εταιρίες, χωρίς να προκηρυχθούν διαγωνισμοί με αποτέλεσμα να είναι και οι τρεις ευχαριστημένοι και ζημιωμένος στο τέλος της ημέρας να είναι ο Κύπριος φορολογούμενος.  

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι ότι για πέντε χρόνια η CYTA κορόιδευε τον ίδιο, όπως έπραττε και με και την προκάτοχο του, ότι η CYTA-HELLAS  θα περνούσε σε κερδοφορία, που ευτυχώς πωλήθηκε.  

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πρέπει και θα διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι «ξεκοκάλιζαν» την CYTA-HELLAS.

Ανάβουν οι μηχανές για πώληση του 25% της CYTA

Ο CEO, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η ελπίδα

Παρά τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή που σίγουρα κάποιοι θα πέπει να λογοδοτήσουν για όλα αυτά, υπάρχει η ελπίδα ότι οι αλλαγές που έγιναν με την προσθήκη του CEO, Ανδρέα Νεοκλέους, αλλά και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta, θα αλλάξουν τα πράγματα και θα τεθεί ένα τέρμα σε όλα αυτά που παρατηρούμε κάθε χρονιά στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Ο νέος CEO θα πρέπει να θέσει ενώπιόν του όλα αυτά τα ζητήματα και να επιδιώξει να τροχιοδρομήσει λύσεις που να συνάδουν με τη χρηστή διαχείριση και τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή σε όλα αυτά τα σημεία που ταλανίζουν τόσο τα οικονομικά όσο και τα ηθικά του οργανισμού. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως παρούσα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ήταν και η Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου, η οποία τόνισε πως στη βάση της αξιολόγησης των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή λαμβάνονται οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, για συνετή και ορθολογιστική λειτουργία του Οργανισμού. 

Το νέο ΔΣ διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2018, και μπορεί με βάση τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή να διαπιστώσει τα κακώς έχοντα και να διορθώσει τις ατασθαλίες που συμβαίνουν στον Οργανισμό διαχρονικά στις «πλάτες» του φορολογούμενο Κύπριου πολίτη.

«Να μην ξεπουληθεί»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρονται κυρίως στην αναγκαιότητα να στηριχθεί ο Οργανισμός και όχι να "ξεπουληθεί", όπως αναφέρουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σύμφωνα με τα στοιχεία το κράτος το 2017 πήρε μέρισμα από τον οργανισμό 26 εκατομμύρια, ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα πήρε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. 

Τα ποσά αυτά, σύμφωνα πάντα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταδεικνύουν την κερδοφορία του οργανισμού για το κράτος, με τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης να επιμένουν πως ο οργανισμός δεν πρέπει να «ξεπουληθεί» αλλά να γίνουν άμεσα οι διορθώσεις και ο εκσυγχρονισμός που επιβάλλεται.

Πέραν τούτου, υπάρχει και η γνώμη πως ο οργανισμός είναι πλέον σημαντικός και για την ασφάλεια του κράτους λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών, κάτι που ίσως εκτεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση που περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

Home