Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχεδόν το μισό Υπουργικό θα καλέσει σε συνεδρία η Επ. Παιδείας

Offsite Team
- 27.02.2019

Σχεδόν το μισό Υπουργικό θα καλέσει σε συνεδρία η Επ. Παιδείας

Thumbnail
Τους Υπουργούς,Παιδείας,Υγείας,Δικαιοσύνης και Εργασίας θα καλέσει η Επ. Παιδείας για το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών

Συνάντηση με τέσσερις Υπουργούς, της Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας, σε ημερομηνία στην οποία θα μπορούν να παραστούν οι Υπουργοί, θα έχει σε ένα μήνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με θέμα τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη ζήτησε από υπηρεσιακούς να συντονιστούν ώστε οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να φέρουν ολοκληρωμένη πρόταση για λύσεις στη Βουλή, αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την αστυνόμευση στα σχολεία, σε σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία και τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για την αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο αλκοόλ και τη χρήση του από μαθητές, όπως επίσης και για ενημέρωση των βουλευτών για τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά (ESPAD).

 

Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε στην Επιτροπή ότι έρευνα σε 1.100 μαθητές που διενεργήθηκε τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη 2018 κατέδειξε ό,τι και η ESPAD 15, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα διενεργήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και με βάση τα στοιχεία είναι στο ίδιο ποσοστό η χρήση κάνναβης και η συχνότητα μέθης στους μαθητές όπως κατέδειξε και η ESPAD 2016.

 

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, το νέο στοιχείο στη διαχείριση των προβλημάτων είναι ότι ο Υπουργός Παιδείας, νιώθοντας την πίεση για αμεσότερη δράση, πραγματοποίησε συνάντηση με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από την οποία ζήτησε πρόγραμμα για άμεση παρέμβαση προς στήριξη και θεραπεία μαθητών χρηστών. «Σώζουμε ζωές, σώζουμε ανθρώπους, προσφέροντας στήριξη και θεραπεία», συμπλήρωσε.  

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης ότι το 20% των εφήβων παρουσιάζει προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι παρουσιάζεται πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα σχολεία, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται δύσκολες υποθέσεις. 

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, κατά τη σχολική χρονιά 2017-18 εφαρμόστηκαν προγράμματα σε 33 Γυμνάσια και Λύκεια Παγκύπρια, για τον εθισμό και τις εξαρτήσεις, στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο, αλλά και στο διαδίκτυο.  

Ο εκπρόσωπος της Παιδοβουλής ανέφερε στην Επιτροπή ότι η μάστιγα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αυξάνεται δραματικά. Πρόσθεσε πως απαιτείται σοφότερη διαχείριση πόρων και ζήτησε τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς διαπιστώνεται κατακερματισμός αρμοδιοτήτων.  

Είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι τα προληπτικά προγράμματα ενημέρωσης σε 35 γυμνάσια και λύκεια δεν προσφέρουν λύση. Ο παιδοβουλευτής προσθέτοντας ακόμα πως απαιτούνται προληπτικές δράσεις, παρατήρησε πως οι ευάλωτες ομάδες μαθητών, περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί.  

Ο εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ αφού ανέφερε ότι το σχολείο έχει να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων,  ανέφερε ότι απαιτούν αυστηρή εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης των ουσιών, με όποιο κόστος,

 

Ο μαθητής εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτείται σωστή διαχείριση της προβολής του προβλήματος, παρατηρώντας πως οι 2 στους 10 μαθητές που κάνουν χρήση ουσιών δεν είναι η εικόνα για τους μαθητές. Πρόσθεσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχολείο το οποίο να διαμορφώνει αντιστάσεις στους μαθητές, καθώς οι περιφράξεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αφού εκτός σχολείου δεν υπάρχουν περιφράξεις.  

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ παρατήρησε ότι τα σχολεία λειτουργούν 6 ώρες και πως τις επόμενες ώρες τα παιδιά είναι ευάλωτα.  

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ ανάφερε πως δεν μπορούμε να χειριστούμε καταστάσεις με μαθητές εκτός ελέγχου, προσθέτοντας ότι απαιτούνται προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης.  

Η εκπρόσωπος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου,σημείωσε ότι για τα θέματα πρόληψης η δαπάνη ήταν 250.000 ευρώ που αποτελεί ποσοστό 1,7% του συνόλου των δαπανών για τα ναρκωτικά και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αποφασίστηκε από την Αρχή εντατικοποίηση επαφών με τους φορείς στην εκπαίδευση.  

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε πως η αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών από μαθητές και ανήλικους είναι στις προτεραιότητες του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα

Κατά τη νέα εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Παιδείας, ο κ. Χατζηγιάννης όπως και άλλα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, παρατήρησαν ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι φανερό ότι οι ενέργειες δεν έχουν αποδώσει αποτέλεσμα.  

«Δεν απαξιώνουμε τη δουλειά κανενός, αυτό που θέλουμε είναι μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς ο κ. Χατζηγιάννης διευκρινίζοντας ότι η Βουλή προσεγγίζει το θέμα των ανήλικων χρηστών με διάθεση στήριξης των παιδιών.  

Υπάρχει καθαρή αποτυχία στη διαχείριση του θέματος και δεν έχουν συγκεραστεί οι θέσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, συνέχισε.  

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ακόμα βρισκόμαστε σε θεωρητικό επίπεδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Εχουμε πρόβλημα πρέπει να το αναγνωρίσουμε, καθώς είναι μεγάλο, συνέχισε αναφέροντας ότι χρειάζονται βοήθεια, οι μαθητές, η οικογένεια, η σχολική μονάδα.

Απαιτείται σωστή ενημέρωση, τι είναι μαριχουάνα, τι είναι σκληρό ναρκωτικό, ποιοι είναι οι άλλοι κίνδυνοι, συνέχισε προσθέτοντας πως δεν αποδίδει η μονόπλευρη αστυνόμευση και η δίωξη, η οποία είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί.

Ανησυχία για την έξαρση περιστατικών βίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας εξέφρασε και την ανησυχία του για την έξαρση των περιστατικών βίας στα σχολεία, όπως το επεισόδιο στη Λάρνακα. Το σχολείο έχει αντιμετωπίσει με πολύ ορθό τρόπο το περιστατικό και αναμένουμε τα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών, συνέχισε παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι το περιστατικό επιβεβαιώνει την ανάγκη για σύσταση μόνιμης ομάδας για διαχείριση ανάλογων φαινόμενων.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ζήτησε από την αστυνομία να διενεργήσει όλους τους ελέγχους.

Home