Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δείτε το νέο Δημαρχείο του δήμου Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

Offsite Team
- 01.03.2019

Δείτε το νέο Δημαρχείο του δήμου Λευκωσίας (ΦΩΤΟ)

Thumbnail
Εγκαινιάστηκε το νέο δημαρχείο Λευκωσίας

Εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Δημοτικο Μέγαρο Λευκωσίας. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Προέδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην ιστορική ημέρα για την Κύπρο που ήταν η χθεσινή μετά την εξαγγελία των αποτελεσμάτων για το «Γλαύκος». Ωστόσο, ιστορική χαρακτήρισε και την σημερινή μέρα για την Λευκωσία για το σημαντικό αυτό έργο, το Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας. 

Τα όσα είπε ο Πρόεδρος: 

Σήμερα είναι μια ιστορικής σημασίας ημέρα για τη Λευκωσία, όπως ιστορικής σημασίας ήταν η χθεσινή για την Κύπρο.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ τα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου το οποίο, ενισχύοντας την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αποτελεί ένα ακόμη απτό δείγμα της ανοδικής πορείας ανάπτυξης και αναβάθμισης της πρωτεύουσας.

Και σας καλώ να αναλογιστείτε το πώς θα μοιάζει ο παλαιός και νέος πυρήνας της Λευκωσίας, όταν, πέραν του υφιστάμενου έργου, ολοκληρωθούν μια σωρεία έργων που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όπως, μεταξύ άλλων:

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, που αισίως βρίσκεται προς το τέλος. Ήταν όντως ένα πραγματικά δύσκολο έργο στην εκτέλεση με κάποιες ατυχίες όσον αφορά στην εκτέλεση του έργου.

  • Η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.
  • Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους. 
  • Η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου.
  • Η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου. Προχωρούν οι εργασίες και ευελπιστούμε το συντομότερο να παραδοθεί.
  • Η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας RISE, αναφορικά με την έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
  • Η επέκταση των υποδομών παροχής κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου με την αναπαλαίωση τριών διατηρητέων οικοδομών για στέγαση των προγραμμάτων.
  • Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης.
  • Έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Επισημαίνεται συναφώς η πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, ενώ αναμένεται λίαν συντόμως να ολοκληρωθεί η αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως Μέγαρο Μουσικής.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της πρωτεύουσας, όπως, μεταξύ άλλων:

Η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Ύστερα από τα όσα έχω πληροφορηθεί, με βάση τη βραδύτητα που διακρίνει ένα Τμήμα της Κυβέρνησης, έχουν ανασχεδιαστεί οι κατασκευαστικές εργασίες, έτσι ώστε το 2022 τουλάχιστον οι εξωτερικοί, κτηριακοί χώροι του Μουσείου να είναι εκεί και να υπολείπονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στην τοποθέτηση των αρχαιοτήτων, για να μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρες Μουσείο.

Η ανέγερση του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας μεγάλης σημασίας έργο, οι προσφορές για το οποίο επίκεινται να προκηρυχθούν. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα, και εννοώ εντός των χρονικών πλαισίων που διακρίνουν τις διαδικασίες μας, θα είμαστε σε θέση προ του τερματισμού της θητείας μου να παραδώσουμε είτε ολόκληρο είτε μέρος της Βουλής.

Η ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η ανάπλαση του χώρου του παλιού Γ.Σ.Π., ο οποίος ήδη παραχωρήθηκε στον Δήμο και βρίσκεται υπό εξέλιξη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων.

  • Η ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου.
  • Η ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.
  • Η ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.
  • Η βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση.

Γιωρκάτζης: Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει ενέργειες πλησίον της Πράσινης Γραμμής.

Αντλούμε δύναμη να συνεχίσουμε. Το κέντρο της πρωτεύουσας, αξίζει και οφείλουμε να εργαστούμε για να ανακτήσει τη θέση που του αρμόζει

 

Τα κτήρια του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας στην εντός των τειχών πόλη εγκαινιάστηκαν σήμερα 1η Μαρτίου 2019 από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.  

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε «την απόλυτη ικανοποίησή μου για το έργο του Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας, το οποίο θα αποτελέσει στέγη τόσο των Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των δημοτών, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι μέσα από την αγαστή συνεργασία τους συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του.  

Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι στη βάση των άοκνων προσπαθειών του Δημοτικού Συμβουλίου και της συνετής διοίκησης και θέτοντας παράλληλα νέους στόχους και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, η κατακόρυφη ανάπτυξη και πρόοδος που παρουσιάζει ο Δήμος Λευκωσίας θα συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών.»

 

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάφερε ότι «σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για την πρωτεύουσα της χώρας μας. Είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε το όραμα, τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης. Γιατί, παρά τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες αντιμετωπίζουμε - και είναι πολλές - ο Δήμος Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες εργάζεται και στηρίζει ενέργειες πλησίον της Πράσινης Γραμμής. Πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή, γιατί ακριβώς αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.»

 

Κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε το μέγεθος και τη σημασία αυτού του έργου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναζωογόνηση της περιοχής. Να νιώσουμε περήφανοι και χαρούμενοι. Να αντλήσουμε δύναμη για να συνεχίσουμε. Γιατί το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας, αξίζει και οφείλουμε να εργαστούμε για να ανακτήσει τη θέση που του αρμόζει.»

 

Η τελετή ξεκίνησε με Αγιασμό που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.  

Τα νέα κτήρια του Δημαρχείου Λευκωσίας βρίσκονται στην καρδιά της ιστορικής πόλης επαναφέροντας την έδρα της δημοτικής αρχής στο χώρο αυτό μετά από 100 χρόνια περίπου απουσίας. Τα νέα κτήρια έχουν ψηλής ποιότητας σύγχρονη αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από διεθνείς αρχές επεμβάσεων σε ιστορικά αστικά κέντρα, αλλά και από τα τοπικά χαρακτηριστικά της πόλης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η ενσωμάτωση, από τα πρώτα στάδια των μελετών, αρχών ενεργειακού σχεδιασμού για σχεδόν μηδενική κατανάλωση καθιστά τα νέα κτήρια ως πρότυπα δημόσια κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.  

Οι αποφάσεις για συνύπαρξη των κτηρίων με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα είχαν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης αλλά και του προϋπολογισμού του έργου. Το τελικό αποτέλεσμα στο χώρο αποτελεί καλό παράδειγμα αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.  

Οι διάφορες υπηρεσίες του Δήμου μετακόμισαν στα νέα κτήρια τον Οκτώβριο του 2018 μετά από πολυετή περίοδο κατά την οποία βρίσκονταν διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια στην πόλη.  

 

Ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν στο νέο τους χώρο στον ευρύτερο εξωτερικό χώρο συνεχίζονται κάποιες εργασίες οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών.  

Αυτή τη στιγμή, στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου που βρίσκονται τα νέα κτήρια του Δημαρχείου γίνονται εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Παράλληλα στον ίδιο χώρο βρίσκεται σε εξέλιξη το συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου όπου θα αναδειχθούν τα ευρήματα και θα είναι προσβάσιμα με την κατασκευή μιας περιμετρικής υπερυψωμένης ζώνης. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο μικρά στέγαστρα για την προφύλαξη κάποιων από τα ευρήματα.  

Κάτω από το τρίτο κτήριο, στο νοτιο - ανατολικό σημείο του τεμαχίου, έχει μείνει ελεύθερος χώρος στο επίπεδο του δρόμου λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων οι οποίες επίσης θα συντηρηθούν και θα διατηρηθούν στο χώρο, ώστε να είναι ορατές στο κοινό από το επίπεδο του δρόμου.  

Βιοκλιματικός σχεδιασμός:

Το κτήριο είναι πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. Έγινε ενεργειακός σχεδιασμός από τα αρχικά στάδια της μελέτης σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του έργου.  

Και το κτήριο του Οικονομικού τμήματος έχει σχεδιαστεί στη βάση ενεργειακών προτύπων. Καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 80% σε σύγκριση με κτήριο που έγινε με συμβατικές μεθόδους κατασκευής.. Τα νέα κτήρια συνδυάζουν παθητικά ενεργειακά συστήματα, την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών και σύστημα γεωθερμίας.  

Στα νέα κτήρια του Δημαρχείου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σύστημα μπαταριών για την αποθήκευση της επιπρόσθετης ενέργειας που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Η εγκατάσταση αυτή έγινε στα πλαίσια προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ΑΗΚ.  

 

 

 

 

Home