Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Μπαρνιέ εξέφρασε στήριξη για Βάσεις και ΑΟΖ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 20.05.2019

Ο Μπαρνιέ εξέφρασε στήριξη για Βάσεις και ΑΟΖ

Thumbnail
Επανέλαβε την στήριξη της ΕΕ για παραβιάσεις «Πορθητή» και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση πως σε πιθανότητα άτακτου Brexit θα υπάρξουν επιπτώσεις όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Βρετανία, έδωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, κατά τις επίσημες επαφές του στην Κύπρο.

O κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε διεξοδικά τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Επιτροπή Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής για όλες τις «περίπλοκες» όπως της χαρακτήρισε επιπτώσεις που θα έχει ένα άτακτο Brexit. 

Από την πλευρά της η Λευκωσία υποστηρίζει πως τα Υπουργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τις όποιες επιπτώσεις προκύψουν από ένα πιθανό άτακτο Brexit.

Παράλληλα, στις συναντήσεις του κ. Μπαρνιέ συζητήθηκε διεξοδικά και το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, καθώς ήταν μέσα στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης του κ. Μπαρνιέ με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Offsite, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έρθει σε άτυπη συμφωνία με την Βρετανία πως σε περίπτωση άτακτου Brexit θα ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς στις Βρετανικές Βάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζονται οι Κύπριοι που ζουν και εργάζονται εντός των Βάσεων.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Μπαρνιέ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, επεσήμανε πως στόχος ήταν και είναι η μη διαταραχή τις ζωής των Κυπρίων που ζουν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων. Ξεκαθάρισε επίσης, πως σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη του στόχου αυτού.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαρνιέ λόγω και της καταγωγής του (Γάλλος), έδειξε ενδιαφέρον και για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από το γαλλικό ναυτικό, καθώς και την διεύρυνση της παρουσίας της Γαλλικής εταιρείας πετρελαίου Total στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στήριξη για «Πορθητή»

Στο μεταξύ, αναφορικά με τον «Πορθητή» δεν φαίνεται το τούρκικο γεωτρύπανο να έχει προχωρήσει ακόμη σε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο επικρατεί μία ανησυχία για το επόμενο βήμα της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ, τόνισε την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Επανέλαβε, επίσης ,τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλαντ Τουσκ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε πως «η ΕΕ υποστηρίζει ξεκάθαρα την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ».  

Επανέλαβε ακόμη τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου ,με την οποία προειδοποιούσε την Τουρκία πως αν προχωρήσει με γεώτρηση,  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.  

Home