Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο ζενίθ οι διαδικασίες για παραγωγή Κάνναβης

Του Στέλιου Στυλιανού
- 21.07.2019

Στο ζενίθ οι διαδικασίες για παραγωγή Κάνναβης

Thumbnail
Ποια τα επόμενα βήματα - Έντονο το ενδιαφέρον 

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες στο υπουργείο Υγείας με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται με σκοπό να γίνει πράξη το μεγαλεπήβολο σχέδιο της παραγωγής Ιατρικής Κάνναβης στην Κύπρο. 

Μάλιστα όπως είναι θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας το ενδιαφέρον από παραγωγούς κυρίως από την αγορά της Ευρώπης αλλά και του Ισραήλ είναι πολύ μεγάλο, με ενδιαφερόμενους να έχουν στραμμένο το  βλέμμα τους προς την Κύπρο και να ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για τα απαιτούμενα κριτήρια για σκοπούς παραγωγής.  

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για παραγωγή ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο με την Βουλή να εγκρίνει τα νομοθετήματα που επιτρέπουν την εισαγωγή, εξαγωγή, καλλιέργεια, συνταγογράφηση, χρήση και επιστημονική έρευνα της ιατρικής κάνναβης, όπως επίσης και τους κανονισμούς για την εμπορία του σπόρου κλωστικής κάνναβης.

Στόχος του Κράτους  μέσα από την επένδυση αυτή είναι εκτός της κάλυψης των αναγκών των Κυπρίων ασθενών, και εξαγωγές της προς την Ευρώπη καθώς η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής που προχωρούν σε παραγωγή, αφού οι κλιματικές συνθήκες βοηθούν την παραγωγή, σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες παράγουν σήμερα.

 Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Υγείας τονίζουν στην Offsite ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση των προνοιών του νόμου για την αδειοδότηση για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης που αναμένεται να θέσει την Κύπρο στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η παραγωγή της θα ενισχύσει την φαρμακοβιομηχανία της χώρας, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό τις προηγούμενες μέρες οι Φαρμακευτικές υπηρεσίες προχώρησαν σε ανάρτηση στην σελίδα τους κειμένου δημόσιας διαβούλευσης για το τροποποιητικό σχέδιο Κανονισμών με στόχο να σταλούν απόψεις και παρατηρήσεις  από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προχωρήσει η διαδικασία με την παραχώρηση αδειών παραγωγής.

Συγκεκριμένα όπως πληροφορούμαστε η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου και με την ολοκλήρωση της και αφού ληφθούν υπόψη οι συστάσεις, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εμπλεκομένων φορέων οι οποίες θα περιληφθούν στην Ανάλυση Αντίκτυπου, το τελικό κείμενο του σχεδίου Κανονισμών θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως στα απαραίτητα θεσμικά όργανα για θέσπιση.  

Οι διαδικασίες

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, άδεια καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης θα λάβουν μέχρι 3 εταιρίες αφού πληρούν τις προϋποθέσεις που θα θέσει η αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι παραγωγοί για να λάβουν άδεια καλλιέργειες θα πρέπει να πληρώσουν 500.000 ευρώ ενώ η ετήσια ανανέωση της άδειας θα ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. 

Καταληκτικά τονίζεται ότι στους κανονισμούς υπάρχει η προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος την προσφορά θα πρέπει να έχει πενταετή πείρα, διασκεδάζει τις ανησυχίες αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης.  

Home