Πόσα εκατομμύρια πλήρωσε η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» σε Ελληνοκύπριους για ακίνητα στα κατεχόμενα

Πόσα εκατομμύρια πλήρωσε η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» σε Ελληνοκύπριους για ακίνητα στα κατεχόμενα

13/08/2017 - 08:00
Ολοκληρώνονται το Δεκέμβριο οι όροι εντολής της
Γιώργος Μιχαηλίδης

Συνολικά 800 υποθέσεις  προσφυγών σε 11 χρόνια εξέτασε η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων από το 2006 που συστάθηκε.

Πλήρωσε περίπου 260-270 εκ. σε Ελληνοκύπριους αιτητές που διεκδίκησαν αποζημίωση. Συνολικά πάντως οι αιτήσεις που έχουν καταχωρηθεί είναι περίπου 6000 σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη στο ΚΥΠΕ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης του θέματος.

Πληροφορίες της OffsiteCy αναφέρουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 133 αιτήσεις με αντίτιμο 55 εκ. ευρώ που όμως παρατηρείται καθυστέρηση. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι το γεγονός ότι οι προσφυγές αυτές εντάσσονται στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με στοιχεία, φέτος λήφθηκαν αποφάσεις για 14 υποθέσεις που αφορούν περιουσίες σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα για τις οποίες τα ποσά που δόθηκαν ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Εξαίρεση μια περιουσία στην κατεχόμενη Λευκωσία όπου επιδικάστηκε ποσό πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες.

Οι κακές σχέσεις της επιτροπής με την ''κυβέρνηση'' Ακιντζί

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» Αϊφέρ Έρκμεν,  είπε ότι οι σχέσεις της «επιτροπής» με την λεγόμενη «κυβέρνηση» δεν είναι καλές, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για εφαρμογή των αποφάσεων της «επιτροπής» έχει η «κυβέρνηση» των κατεχομένων.

Ο κ. Έρκμεν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χαβαντίς» είπε ακόμα ότι το 2006 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 100, το 2007 197, το 2008 μειώθηκε στις 76 αιτήσεις ενώ το 2009 στις 70.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της «επιτροπής» κατά το 2010 υποβλήθηκαν 375 αιτήσεις, το 2011 οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 1926, το 2012 στις 1600, το 2013 στις 1337 αιτήσεις ενώ από το 2014 μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου, είπε ότι έγιναν πέραν των 100 αιτήσεων για αποζημίωση περιουσιών στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσιών.

Ερωτηματικό η ανανέωση της εντολής

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο λήγει η θητεία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα εάν η Τουρκία ανανεώσει τη λειτουργία της.

Εάν τελικά οι Τούρκοι δεν ανανεώσουν τους όρους εντολής της επιτροπής , οι Ελληνοκύπριοι που διεκδικούν αποζημιώσεις είτε θα ακολουθήσουν τον δρόμο του ΕΔΑΔ είτε θα αναμένουν τη λύση του Κυπριακού εάν και εφόσον επέλθει κάποτε.

Σημειώνουμε ότι με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημητριάδη, με την απόφαση Δημόπουλου, αποφασίστηκε ότι η «επιτροπή» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας στο οποίο κάποιος πρέπει να προσφύγει προτού πάει στο ΕΔΑΔ. «Αυτό είναι δεδικασμένο. Αυτό που δεν αποφασίστηκε ακόμα, γιατί δεν υπήρχε αρκετός αριθμός υποθέσεων, είναι αν αυτή η επιτροπή πράγματι δίδει μια αποτελεσματική θεραπεία».


Close