Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απαντά σε Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο Αναστασιάδης 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 26.09.2019

Απαντά σε Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο Αναστασιάδης 

Thumbnail
Που θα κινηθεί η ομιλία του στην προσφώνηση της Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ως πρώτης τάξεως ευκαιρία κρίνεται η σημερινή προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του η οποία είναι προγραμματισμένη περίπου στις 4 και 15 το απόγευμα ώρα Κύπρου, αναμένεται να απαντήσει στα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την περασμένη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον της συνόδου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να βασίζεται σε μηδέν Στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Μάλιστα αναμένεται να κάνει αναφορές τόσο στις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τις προκλήσεις στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την προσφώνηση του θα ταχθεί υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου, με σκοπό να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέλοντας να βάλει τέρμα στα όσα λέγονται από πλευράς Τουρκίας για λύση Συνομοσπονδίας. Παράλληλα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα  αναφερθεί και στα διεθνή προβλήματα, αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.

Συνάντηση Γκουτέρες -Ακιντζί μετά αποχώρηση από την Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη από την Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στον Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, με την δική του συνάντηση με τον ΓΓ να είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή.

Στην συνάντηση της Παρασκευής, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να επαναλάβει την θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια διάσκεψη για την Κύπρο την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, με συνεχιζόμενες τις απειλές από πλευράς Τουρκίας, τόσο στον ΑΟΖ όσο και στα Βαρώσια.

Τέλος, αναμένεται να τονίσει στον ΓΓ ότι παραμένει πιστός σε όσα έχει συμφωνήσει με τον Ακιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, και το κείμενο όρων αναφοράς που ετοίμασε την πρώτη μέρα, της πρόσφατης επίσκεψης της στην Κύπρο η Τζειμς Χολ Λουτ.  

Home