Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Tι έγινε με τον νεαρό που όργωνε με τρακτέρ σε παραλία χελωνών

Offsite Team
- 31.10.2019

Tι έγινε με τον νεαρό που όργωνε με τρακτέρ σε παραλία χελωνών

Thumbnail
ΒΙΝΤΕΟ - Η υπόθεση αφορά βίντεο που δείχνει νεαρό να οργώνει με τρακτέρ στην παραλία «Καρέτα – Καρέτα» στο Κίτι

Σε καταγγελία στον Έπαρχο Λάρνακας έχει προβεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2019 και αφορούσε νεαρό ο οποίος με τη χρήση τρακτέρ όργωνε στη παραλία «Καρέτα-Καρέτα» στο Κίτι. 

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής επικοινώνησε προσωπικά με τον Έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, καταδικάζοντας το περιστατικό και ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των φωλιών τους στην εν λόγω παραλία. 

Από την πλευρά του ο Έπαρχος Λάρνακας διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της παραλίας, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο. 

Νεότερη ενημέρωση: Υπό επιτήρηση ο διαχειριστής της παραλίας στο Κίτι

Σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις του εν λόγω συμβάντος προσωπικό του Τμήματος μαζί με εμπειρογνώμονες που υλοποιούν το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών, επισκέφτηκαν την εν λόγω παραλία για αξιολόγηση της κατάστασης. Από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε καταστροφή κάποιας από τις φωλιές που είχαν εντοπιστεί στην εν λόγω παραλία. 

Αυτά τουλάχιστον αναφέρονται σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, σε ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σχετικά με το ζήτημα. 

Τι γίνεται με την καταγγελία για τον νεαρό

Στην απαντητική επιστολή του Υπουργού Γεωργίας αν και γίνεται λόγος για το περιστατικό εντούτοις δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς ο Έπαρχος προχώρησε μετά την καταγγελία που δέχθηκε από το ΤΑΘΕ για τον νεαρό που όργωνε με τρακτέρ. 

Εμείς με τη σειρά μας επικοινωνήσουμε με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ώστε να μας ενημερώσει για το ποια ήταν τα αποτελέσματα της καταγγελίας, αλλά και να μας επεξηγήσει τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία της παραλίας, με το την Υπηρεσία να μας απαντά πως έγινε παρατήρηση στον διαχειριστή της συγκεκριμένης παραλίας, ενώ ταυτόχρονα μας διαβεβαίωσαν πως έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους και στο εν λόγω σημείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Πώς προστατεύονται οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο – Τι ισχύει για τις παραλίες της περιοχής

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ο Υπουργός, οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτόκολλου, το οποίο αφορά Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλομορφία της Μεσογείου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο η Κύπρος επικύρωσε με Νόμο, οι θαλάσσιες χελώνες προστατεύονται και μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), σύμφωνα με την οποία τα είδη αυτά πρέπει να προστατεύονται σε όλη την επικράτεια των Κρατών-Μελών,

Ως εκ τούτου, παρόλο που οι παραλίες της περιοχής Περβόλια — Σοφτάδες — Κίτι, δεν εμπίπτουν σε περιοχή προστασίας του δικτύου Natura 2000 για τις θαλάσσιες χελώνες, οι χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται στην περιοχή αυτή όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Προστασίας και Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών, στις παραλίες αυτές διενεργούνται επισκοπήσεις και όλες οι εντοπιζόμενες φωλιές καταγράφονται και παρακολουθούνται.

Μάλιστα όπως κλείνει την επιστολή του ο Υπουργός οι εν λόγω παραλίες παρακολουθούνται και με τη χρήση Μη-Επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος (DRONE) για ανίχνευση των πιθανών φωλιών θαλάσσιων χελωνών, μέσω του ερευνητικού Προγράμματος LlFE ElJROTlJRTLES. 

 

Home