Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελεύθεροι οι τρεις ύποπτοι για το κατασκοπευτικό βαν

Offsite Team
- 20.12.2019

Ελεύθεροι οι τρεις ύποπτοι για το κατασκοπευτικό βαν

Thumbnail
Μετά από απόφαση του Δικαστηρίου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε σήμερα αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση τριών ατόμων, δύο ανδρών και μιας γυναικάς, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

Τα τρία άτομα, δύο άνδρες ηλικίας 30 και 35 ετών και μια γυναίκα 41 ετών, συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και της αξιολόγησης στοιχείων και μαρτυριών για συνολικά 13 αδικήματα και σήμερα μετά από πολύωρη διαδικασία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κατά τη διαδικασία ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Θανάσης Παπανικολάου ζήτησε όπως αυτή διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με βάση το Άρθρο 30 του Συντάγματος, επικαλούμενος θέμα ασφάλειας της Δημοκρατίας και δημόσιας τάξης.

Η Δώνα Κωνσταντίνου, δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ανέφερε ότι το άρθρο 30 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει η υπόθεση να άπτεται ζητημάτων ασφάλειας της Δημοκρατίας και απέρριψε το αίτημα του κ. Παπανικολάου.

Σημειώνεται ότι παρών στο δικαστήριο ήταν και ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου ο  οποίος διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος ανακριτής για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε όταν στις 15/11/19 η Αστυνομία έλαβε πληροφορία πως ένα αυτοκίνητο τύπου βαν με ξένους αριθμούς εγγραφής, βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατίας και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό και τεχνικό εξοπλισμό με δυνατότητες για παρακολουθήσεις και υποκλοπή επικοινωνιών.

Μετά από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι στις 5/8/19 δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο παρουσιάζονταν οι δυνατότητες του συγκεκριμένου οχήματος και του τεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διέθετε, ενώ υπήρχε και συνέντευξη ενός εκ των διευθυντών της εταιρείας «WS Wispear Systems Ltd” σε ξένο περιοδικό, που εξηγούσε και ανέλυε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και του όλου συστήματος.  

Ο ανακριτής της υπόθεσης Μάριος Παπαευριβιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και είπε ότι ο 1ος ύποπτος είναι προγραμματιστής ενώ ο 2ος ύποπτος είναι αποθηκάριος της εταιρείας «WS Wispear Stystems Ltd». Η 3η ύποπτη είναι βοηθός του διευθυντή της προαναφερόμενης εταιρείας αλλά και εκ των διευθυντών άλλων εταιρειών, τα γραφεία των οποίων βρίσκονται σε συγκεκριμένη πολυκατοικία στη Λάρνακα.  

Πρόσθεσε ότι στις 20/11/19 λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων διενήργησαν έρευνα σε εμπορεύματα που βρίσκονταν σε αποθήκη στη Λεμεσό, απ’ όπου παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεραίες, καλώδια και άλλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία ζήτησε άδεια από το Τμήμα Τελωνείων για μετακίνηση 9 κεραιών δικτύου Wi-Fi, τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για επέκταση του συγκεκριμένου δικτύου στο χώρο στάθμευσης του αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ μία συσκευή gateway τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της Hermes Airports.

Οι κεραίες και η συσκευή τελικά εγκαταστάθηκαν από φυσικά και νομικά πρόσωπα με τα οποία η εταιρεία που έχει την ευθύνη του αεροδρομίου Λάρνακας συνήψε συμφωνία για εκτέλεση τέτοιων εργασιών εντός των χώρων του αερολιμένα. Ωστόσο λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τα μηχανήματα αποσυνδέθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου αφού αρκετός κόσμος παραπονέθηκε ότι δεν είχε σύνδεση Wi-Fi στους χώρους που βρίσκονται εκτός του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, χθες εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα  σύλληψης εναντίον των τριών υπόπτων καθώς και εντάλματα έρευνας σε οικίες, υποστατικά και αυτοκίνητα τους καθώς και σε υποστατικό στην επαρχία Λεμεσού που λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν υλοποιήθηκε.

Αιτούμενος την κράτηση των τριών υπόπτων ο κ. Παπαευριβιάδης είπε ότι για την υπόθεση λήφθηκαν 95 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 55 και από αλλοδαπούς, καθώς και από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων, διενεργήθηκαν 17 έρευνες σε οικίες, υποστατικά και οχήματα και παραλήφθηκαν ηλεκτρονικά τεκμήρια τα οποία θα σταλούν για δικανικές εξετάσεις  και καταζητούνται ακόμα τρία άτομα. Πρόσθεσε ακόμα ότι καταζητούνται άλλα τρία άτομα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τους τρεις υπόπτους για τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Ο Άντρος Πελεκάνος συνήγορος υπεράσπισης των τριών υπόπτων ανέφερε στο Δικαστήριο τη θέση του ότι «η διαδικασία ενώπιον του Σώματος έχει αλλότρια κίνητρα και σκοπούς και δεν χρειάζεται η κράτηση των πελατών» του αφού όπως εξήγησε «οι τρεις δεν διέπραξαν οποιοδήποτε από τα αδικήματα για τα οποία είναι ύποπτοι και ειδικά αυτό της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση».

Αντεξετάζοντας τον ανακριτή της υπόθεσης, ο κ. Πελεκάνος διερωτήθηκε κατά πόσον «είναι λογικό μια εγκληματική οργάνωση να απευθύνεται στις αρχές του κράτους για να λαμβάνει άδεια για τη μετακίνηση του οχήματος βαν και τη χρήση του εξοπλισμού», με τον μάρτυρα να απαντά ότι «δόθηκαν οδηγίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας σε όλους τους Αστυνομικούς Διευθυντές να ενημερώσουν κατά πόσον γνώριζαν για οποιαδήποτε μετακίνηση του συγκεκριμένου βαν αυτοκινήτου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε στο Δικαστήριο έγγραφα της εταιρείας με τα οποία ζητείτο η άδεια από την Αστυνομία για μετακίνηση του βαν, ενημερώνοντας ότι «κάθε φορά που μετακινείτο το όχημα, ζητείτο και λαμβανόταν άδεια από συγκεκριμένη υπηρεσία που υπαγόταν στο Υπουργείο Μεταφορών, ότι στο αυτοκίνητο υπήρχε εκτός από τους υπαλλήλους της εταιρείας και ανώτερος αξιωματικός συγκεκριμένου τμήματος της Δύναμης και πως σε μία περίπτωση βρισκόταν και υπεύθυνος της ΥΚΑΝ».  

Ο κ. Πελεκάνος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι «η Αστυνομία γνώριζε από τον Αύγουστο του 2019 που κυκλοφόρησε το βίντεο με το συγκεκριμένο βαν αυτοκίνητο για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ωστόσο η Δύναμη κινήθηκε λόγω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού» και πως «επειδή η Αστυνομία δεν μπορούσε να έχει μαρτυρία για το βίντεο, προέβαινε σε εικασίες».  

Ο κ. Παπαευριβιάδης απάντησε ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας για το βίντεο συνεχίζονται, πως θα γίνουν δικανικές εξετάσεις στα τεκμήρια που κατασχέθηκαν και ότι για να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση χρειάζονται ανακρίσεις και μαρτυρίες. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, ότι «ο 1ος ύποπτος ανακρινόμενος από την Αστυνομία είπε ότι δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις λόγω των δηλώσεων που γίνονταν από αξιωματούχους του κράτους».  

Σε ερώτηση του κ. Πελεκάνου κατά πόσον συνελήφθηκαν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εγκατέστησαν τις τρεις κεραίες και τη συσκευή gateway στο αεροδρόμιο Λάρνακας για λογαριασμό της Hermes και κατά πόσον κατασχέθηκαν οι servers της εταιρείας (Hermes) , ο μάρτυρας απάντησε πως «η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις για την υπόθεση, ότι την πρόσβαση και ρύθμιση στις κεραίες είχε ο 1ος ύποπτος και πως δεν κατασχέθηκαν οι servers της Hermes και οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός».  

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Αστυνομία να κάνει σωστό δικανικό έλεγχο αφού δεν παρέλαβε τους servers της Hermes, δεδομένου ότι οι κεραίες και η συσκευή gateway εγκαταστάθηκαν με την άδεια της εταιρείας (Hermes) και είχε τον πλήρη έλεγχο τους, ο μάρτυρας απάντησε πως «στο σύστημα υπήρχαν φραγμοί οι οποίοι δεν επέτρεπαν την επικοινωνία με τους servers και ότι οι τεχνικοί της Δύναμης αποφάνθηκαν πως δεν χρειαζόταν να κατασχεθεί ή να παραληφθεί οτιδήποτε».  

Ο κ. Πελεκάνος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η Αστυνομία από τις 15/11/19 μέχρι σήμερα δεν έκρινε σκόπιμο να λάβει καταθέσεις από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων, ενώ είχαν ήδη πάρει καταθέσεις από τους ίδιους και πως η συγκεκριμένη παράγραφος προστέθηκε στο αίτημα προσωποκράτησης, προκειμένου να πείσει το Δικαστήριο να το εγκρίνει.  

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, αγορεύοντας για την κράτηση των υπόπτων, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε ένας από αυτούς και πρόσθεσε πως το αίτημα της Αστυνομίας εστιάζεται στα περί του αεροδρομίου Λάρνακας και στην Hermes Airports. Είπε ακόμα ότι «το έργο της υπόθεσης είναι πολλά φοητσιάρικο» και πως η κράτηση των τριών ζητείται επειδή εάν αφεθούν ελεύθεροι μπορεί να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας.  

Στη δική του αγόρευση για μη κράτηση των πελατών του, ο Άντρος Πελεκάνος είπε πως «δεν προκύπτει καμία αναγκαιότητα κράτησης τους, ότι από τις 15/11/19 άρχισε η έρευνα για συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλη πτυχή και πως οι ύποπτοι από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε το όλο ζήτημα δεν έφυγαν από την Κύπρο και δεν προτίθενται τώρα να πάνε πουθενά».  

Ακόμα αναφέρθηκε στις «δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων», σημείωσε πως «η Αστυνομία επηρεάστηκε από τις συγκεκριμένες δηλώσεις και αναγκάστηκε να κινηθεί κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες έγιναν για επικοινωνιακούς σκοπούς», προσθέτοντας πως «κατά τη σημερινή διαδικασία τίθενται άλλα ερωτήματα αναφορικά με την Hermes Airports και τους υπαλλήλους της».  

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και να ήταν παράνομες οι ενέργειες της εταιρείας στην οποία εργάζονταν οι τρεις ύποπτοι, αυτή έπαιρνε άδειες από το κράτος για οτιδήποτε έκανε και πως τα αδικήματα που καταγράφονται στο αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση δεν αφορούν τους πελάτες του.  

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ακόμα ότι η 31χρονη που είναι μητέρα δύο παιδιών βοήθησε την Αστυνομία στο έργο της, ότι ο 1ος ύποπτος πάσχει από καρκίνο και οι καρκινικοί του δείκτες ανέβηκαν στα ύψη  και πως «δεν περιποιεί τιμή για την Αστυνομία αυτό που έγινε χθες βράδυ με τη σύλληψή του».  

Η δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου ανακοινώνοντας την απόφαση της είπε ότι το γεγονός ότι το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν δικαιολογεί την κράτηση, ότι αν οι τρεις ύποπτοι ήθελαν να επηρεάσουν μάρτυρες είχαν από τις 15/11/19 το χρόνο να το πράξουν και ότι τα τρία άτομα που καταζητούνται από την Αστυνομία είναι γνωστά στους υπόπτους και δεν υπάρχει θέμα να τους επηρεάσουν.  

Η κ. Κωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι δεν πείστηκε από τον ανακριτή της υπόθεσης και τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής για την αναγκαιότητα της κράτησης των τριών υπόπτων και διέταξε την απελευθέρωση τους.  

Σημειώνεται ότι η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από συγγενείς και φίλους των τριών υπόπτων, που με το άκουσμα της απόφασης της δικαστού ξέσπασαν σε κλάματα και χειροκροτήματα.

ΚΥΠΕ

Home